Kendinize iyilik yapın: Acıkın, aç kalın, sağlıklı kalın

BUGÜN biraz “sağlık” diyelim, sıradışı bir doktorun dediklerine göz atalım. Türkiye’de ilk kez, “Titreşim Tıbbı” kitabını yazan, ardından “Açlık Diyeti” yayımlanan Dr. Murat Balanlı, iç hastalıkları uzmanı olmasına karşın, hastalarını ilaçsız tedavi ediyor. Hastalıkları iyileştirmek için hekimin kendisinin ilaç gibi olması gerektiğine inanıyor.

Haberin Devamı



Dr. Balanlı, dahiliye uzmanı ve yönetici olarak çeşitli hastanelerle kamu kuruluşlarında çalışmış, şimdi İzmir’de, “Bütüncül İyileşme ve Sağlıklı Yaşam” temalarıyla hizmet veriyor. Sevgili Sibel Önbaş’ın İzmir Life dergisinde söyleştiği Dr. Murat Balan’dan özet alıntılar:

VÜCUTTAN BOZUK SES GELİRSE
“Hipokrat’ın ‘Hastalık yoktur, hasta vardır’ mottosunu uyguluyorum. Bir hekim sanatını icra etmeli, benzetecek olursak, terziliğe soyunmalıdır. Her hasta özeldir. Ona göre kıyafet dikilmelidir. Onun ruhuna, duygularına hitap edebilmeli ve fiziksel ihtiyaçlarını dengeleyebilmelidir. Titreşim tıbbının esas aldığı temel bilgi, ‘Her şey enerji ile titreşir, tüm enerjiler bir bilgi içerir.’ Bedenimiz de enerji alanı ile çevrilidir. Bedenimizden yükselen ses detone yani bozuk değilse sağlığımız yerindedir. Fiziksel bedenimizin herhangi bölgesinden detone ses yükseliyorsa hastalık başlamış demektir.”

Haberin Devamı

VAKİT GELDİ DİYE YEMEYİN
“İnsanın doğasına daha uygun şey, acıktıktan sonra yemekle buluşmasıdır. Yoksa sadece öğün vakti geldi diye yemek, kendimize en büyük zarardır. İki öğün, hatta zaman zaman tek öğünle gün geçiştirilmelidir. Bedensel faaliyetlerimizi bize dayatılan saatlere göre değil de içinde yaşadığımız evrenle uyumlu çalışan, kusursuz işleyen iç saatimize göre ayarlamalıyız.”
“Hastalıkların tedavi sürecinde amiral gemim her zaman ‘beslenme’ olmuştur. Nelerin yenilip, nelerin yenilmeyeceği kadar, yemeklerin zamanlanması da önemlidir. Bu süreçte aç kalma süresinin uzun tutulması, vücudumuzda çok yararlı sonuçlar ortaya çıkarmaktadır.”

MUTLAKA HEKİM GÖZETİMİ
Şifanın, iyileşmenin tarihsel süreçte en çok kullandığı yöntemlerden biri olan açlık, yani oruç ya da günümüzdeki kullanımıyla ‘fasting.’ Açlığın hangi mekanizmalarla sağlığımızı iyileştirdiğini anlattım. Açlıkla birlikte kronik hastalık süreçlerinin yönetiminde, klinik uygulamalarımızda önerdiğimiz yaşam tarzı ve gıda destek ürünlerinden de bahsetmeyi uygun gördüm. Ancak hatırlatmak isterim ki, süreçler mutlaka bir hekim takibi altında sürdürülmelidir.”

Haberin Devamı

OBEZİTE DEYİP GEÇMEYİN
“Sadece kilo vermek için mi açlık diyeti yapmalıyız? Hedef kilo vermek değil, sağlıklı kalmak olmalı. Beslenme zamanlarının bu şekilde düzenlenmesi, kilo vermenin yanında, kronik yangıyı ve insülin direncini ortadan kaldırmak suretiyle başta kanser olmak üzere pek çok hastalığı engelleyecektir. Obezite dediğimiz olay, buzdağının görünen kısmıdır. Altında kansere kadar varabilen bir dizi hastalık kocaman bir dağ olarak durmaktadır.”

RESİM MUTLU EDİYOR
Balanlı’nın resim sanatına tutkusu da, “Hekim yerine keşke ressam olsaydım” diyecek kadar büyük. Balanlı, “Elimde fırça varken zamanı unutuyorum. Resim beni sadece dinlendirmiyor, mutlu ediyor” diyor. Resimleri kliniğinde de görülebilen Dr. Murat Balanlı’nın eserleri çok sayıda kişisel ve karma sergilerde yer aldı.
Dr. Balanlı’nın, özet tavsiyesini başlıkta ilettim... Hepimize sağlıklı günler...
------------------

BİR DUYURU

Herkese açık
arıcılık kursu

FOÇA Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin çağrısı: “Arıcılık yapmaya hazır mısınız? Arılar hayatımızda ciddi bir öneme sahip. Biz de bu bilincin yaygınlaşması ve bir istihdam kolu oluşturmak için kolları sıvayıp, Büyükşehir’den aldığımız güç ve destekle arıcılık kursuna başlıyoruz. Kursumuza tüm halkımız ve ortaklarımız katılabilir. Başka bir tarım mümkün. 12-13-14 Temmuz’da 09.00-13.00 saatlerinde Bağarası çok amaçlı salonda buluşalım.”


----------------------

BİR ANIMSATMA
Öğrencilere bayram
desteği olabilirsiniz

BALEV (Bornova Anadolu Lisesi Eğitim Vakfı) olarak sizlerden gelen katkıları kardeşlerimize iletmeyi bir gönül borcu görüyoruz. Bağışlarınızı vakfımıza yapabilirsiniz. Bu bayramda da öğrencilerimizin yüzü gülümsemeyle dolsun. Tüm gönüllülerimizin desteğini bekliyoruz.
Bornova Anadolu Lisesi Eğitim Vakfı: İş Bankası: TR89 0006 4000 0013 4131 0072 46
Online bağış desteği: https://fonzip.com/balev/bal-egitim-vakfi

Yazarın Tüm Yazıları