İzmir serbest şehir olursa tüm ülkenin önü açılır

İZMİR Life, yeni yılın ilk sayısında, “İzmir serbest şehir olursa, Türkiye ekonomisi patlama yapar” diyor. Ve sunum;

Haberin Devamı

 

“Serbest şehir İzmir, Türkiye’yi her alanda yükseğe taşır. Özel idari statüyle vergi yükünün, ticaret kısıtlamalarının, bürokratik kontrolün kaldırılması yahut çok hafif tutulması, ihracata dönük faaliyeti geliştirmeye uygun koşullar yaratabilir. İzmir’in ‘Serbest Şehir’ olması, Türkiye ekonomisinin de çıkış yolu...”
Çok önemli konuyla ilgili görüşlerden özetler:


JAK ESKİNAZİ
(EGE İHRACATÇI BİRLİKLERİ KOORDİNATÖR BAŞKANI)

KÜRESELDE DAHA ETKİN ROL
“Ege Bölgesi, pandemide bile ihracatını artırarak Türkiye’deki reform sürecini tetikleyen misyonu olduğunu gösterdi. İzmir ‘Serbest Şehir’ ilan edilirse, küresel ticarette çok daha etkin rol alarak ‘uluslararası bir şehir’ haline gelebilir. Serbest şehirler, uluslararası yatırımı çeken, üretim ve ihracatı artıran, teknoloji transferlerini sağlayan dünyanın en önemli ticaret noktaları.

Haberin Devamı

KALKINMADA ÖNCÜ OLABİLİR
Ülkenin kalkınmasında İzmir öncü olabilir. İzmir limanları, Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık (RCEP) anlaşmasıyla oluşturulan serbest ticaret bloğu ülkelerinin, özellikle Batı’ya ulaşmak amacıyla tercih ettiği merkez olabilir. Bu da ülke ekonomisine, istihdama ciddi katkı sağlar. Mevzuat ve altyapıdaki sorunları çözmeye yönelik yol haritası belirleyerek, konuyu çözüme kavuşturmalıyız.”


UĞUR YÜCE
(İZMİR KENT DEĞERLERİNİ KORUMA VE GELİŞTİRME DERNEĞİ BAŞKANI)

EKONOMİ OLUMLU ETKİLENİRDİ
“Rahmetli Turgut Özal’a, ‘İzmir serbest şehir olmaya son derece müsait. Hem İzmir, hem ülke ekonomisi için son derece yararlı olacaktır’ dedim. Bu model uygulansaydı, İzmir merkezi hükümete 5 verip bir alırken, 50 verip bir bile istemezdi. Ülke ekonomisi son derece olumlu etkilenirdi. İzmir ilk on yılda Orta Doğu’nun en önemli finans merkezi haline gelirdi.

ÖNEMLİ KONUMA GELMİŞTİR
Avrupa Birliği tam üyeliğinin hayal olduğu, ülkenin gözünü Asya’ya çevirdiği bu yıllarda, Asya-Pasifik bölgesinin en büyük ekonomik işbirliği teşkilatı olan ASEAN kurulduktan sonra İzmir tereddütsüz Asya ile Avrupa ve Kuzey Avrupa, Kuzey Afrika arasında önemli konuma gelmiştir.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’YE YARARI OLUR
Şartlar İzmir ve Türkiye için bu kadar müsait olmamıştı. Merkezi hükümet, bir kararla aslında İzmir’in değil, ülkenin önünü açacaktır. Yararı sadece İzmir’e değil, Türkiye’ye olacaktır. Ekonomik sorunlarımızın büyük ölçüde hafifletilmesini sağlayacaktır. Yabancı sermaye yatırımlarının tekrar ülkemize yönlenmesiyle istihdam ve döviz gelirleri artacaktır.

YAKIN ÇEVREYE DE YATIRIM
Asya Pasifik ülkeleri, sadece İzmir’e değil, yakın çevresine, Balıkesir, Manisa, Aydın, Denizli’ye çok ciddi yatırımlar yapacaktır. Bu ekonomik canlılık, dünyanın pek çok finans kurumunu İzmir’e çekecektir. İzmir, serbest şehir olursa 81 vilayetiyle Türkiye’nin çok ciddi lokomotifi, Türk ekonomisinin en önemli sürükleyici unsurlarından biri haline gelir. Türkiye bu fırsatı mutlaka kullanmalıdır.

Haberin Devamı

ODALARIN DAYANIŞMASI
İzmir’in 25 yıldır sahip olmadığı bir başka fırsat da odalar arası dayanışmadır. Oda başkanlarımız el ele verip Ankara’da bu davayı savunduğunda, devletimizi yönetenler duyarsız kalmayacaktır. Bu konu siyasi cesaret ve kararlılık gerektirir. Gerek İzmir’i, gerek ülkemizi yönetenlerde bu cesaretin fazlasıyla olduğuna inanıyorum.”


DR. FARUK GÜLER
(ESBAŞ YÜRÜTME KURULU BAŞKANI)

KONUŞULDU AMA ÇALIŞMA YOK
“İzmir’in, serbest şehir ilan edilmesi çok konuşuldu. Ancak mevzuat ve altyapı konusunda serbest şehir olmasının önünde duran sorunları çözmeye yönelik çalışmaya başlanmadı. Serbest şehirler; ticari, mali ve iktisadi konularda özel hukuki ve idari düzenlemelerin olduğu bölgelerdir. Dünyada genellikle giriş-çıkışların kontrol altına alınması kolay ada devletlerinde ya da büyük devletlerin adalarında hayata geçirildi. Çin gibi bazı ülkelerde büyük bir alanın serbest şehir belirlendiği ve tüm yapıların buna uygun inşa edildiği örnekler de mevcut.

Haberin Devamı

ÖNEMLİ MERKEZLERDEN BİRİ
İzmir gibi bin yıllardır normal yaşamın sürdüğü, nüfusu 4 milyonu aşmış bir kentin sonradan serbest şehir haline getirildiği örnek yok. Serbest şehir olması o kenti, bölgeyi geliştirir, yabancı yatırımcının merkezi yapar, teknoloji üreten şirketleri çeker, dünya ile ticareti artırır. İzmir, üç kıtanın kesişme noktasında olması, yetişmiş insan kaynağı, teknoloji birikimi ile dünyanın önemli üretim merkezlerinden biri konumunda.

ARTILARI DAHA FAZLA
Kentin hava yolu taşımacılığı, oluşacak yükü kaldıracak yeterlilikte değil, büyük yatırımlara ihtiyaç olacağı biliniyor. Ancak Çandarlı Limanı’yla kentin deniz taşımacılığındaki potansiyeli yeterli olacak, Çanakkale Köprüsü ve İzmir’e bağlayacak Kuzey Ege Otoyolu’nun tamamlanması ile de lojistik üstünlüğü artacaktır. İzmir, özellikle ileri teknoloji üreten firmalar için son derece doğru bir yer.”

Yazarın Tüm Yazıları