Çevreciyle emekliden çiftçilere ‘suyumuzu temiz tutalım’ eğitimi

 ÖNCE bir sergi duyurusu: GEMA Vakfı (Gediz Havzası Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma Çevre ve Kalkınma Vakfı) Foça Şubesi’nin, “Temiz Gediz Temiz Doğamız” adlı fotoğraf sergisi, 12 Aralık’ta Reha Midilli Kültür Merkezi’nde açılacak. İzmir Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu Üyesi, GEMA Vakfı Basın Danışmanı Esat Erçetingöz’ün Gediz Havzası’nda çektiği 100’e yakın fotoğraftan oluşan ve Foça Belediye Başkanı Fatih Gürbüz’ün açacağı sergi 18 Aralık’a kadar sürecek.

Haberin Devamı



ÜZÜCÜ VE HAZİN ÖYKÜ
Sergiyi Erçetingöz’den dinleyelim: “Kaynağında içilebilen Gediz Nehri’nin Foça’daki deltaya gelene kadar, sanayi atıklarıyla nasıl kirlendiğinin üzücü öyküsünü bulacaksınız. Ayrıca yanlış su politikaları, biraz kuraklık ve kum ocakları tahribatı nedeniyle tamamen kuruyan Gölmarmara Gölü’nün hazin öyküsü de gözler önüne seriliyor. Sergimizin Gediz’in kirletilmesi konusunda büyük farkındalık yaratacağına inanıyorum.”
GEMA Vakfı Genel Başkanı Şener Kilimcigöldelioğlu’na göre fotoğraflar Gediz Nehri’nin doğduğu Murat Dağı’ndan başlayarak Foça’da denize döküldüğü Gediz Deltası’na kadar olan hikayeyi anlatıyor: “Murat Dağı’nda içilebilir olan Gediz Suyu, ne yazık ki Kula’ya geldiğinde deri sanayinin ve çalışmayan arıtma tesisleri nedeniyle kirlenmeye başlıyor. Turgutlu’da da aynı durum var. Tamamen kuruyan Gölmarmara’nın durumu ise içler acısı.

SAVCILIIĞA SUÇ DUYURUSU
Bunları herkesin görmesi gerekiyor. Bu konudaki mücadelemiz 28 yıldır sürüyor. Son olarak fotoğraf sanatçısı Esat Erçetingöz bir haftalık çalışma sonunda adım adım bunları fotoğraflayarak bir belgesel haline getirdi.”
Kilimcigöldelioğlu’nun Gediz’i kirletip uyarılara aldırmadığı iddiasıyla Turgutlu Organize Sanayi Bölgesi hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunduğunu da ileteyim.
Ve bir haber: “8-30 Kasım’da düzenlenen Uluslararası Gediz ve Ege Nehir Havzaları Sempozyumu’nda alınan karar gereğince İzmir Yüksek Teknoloji Üniversitesi, Florida Üniversitesi ve Şener Kilimcigöldelioğlu başkanlığındaki GEMA Vakfı arasında, ‘Su kirliliğinin önlenmesi’ konusunda işbirliği anlaşması imzalandı. Sular kirlendikten sonraki çabaların hiçbir sonuç vermediği konusunda hemfikir olan taraflar, bu anlaşma ile çiftçilerin eğitilmesi konusunda işbirliği yapacak.

Haberin Devamı

HERKESE GÖREV VAR
Başta çiftçiler olmak üzere ilgili tüm bireylerin eğitilerek suyun kirlenmesinin daha başında önlenmesi amaçlanıyor. Anlaşmaya göre çevre gönüllüleri ve gönüllü emeklilerden oluşan bir eğitim ordusu kurulacak, köylere ulaşılarak çiftçiler eğitilecek. Bu konuda Florida Üniversitesi’nin eğitim programlarından yararlanılacak. Ayrıca bu proje İzmir Büyükşehir Belediyesi, Kent Konseyi ve diğer üniversitelerin de katılması sağlanacak.”
Gazeteci Esat Erçetingöz’ün sergi duyurusundan yola çıkarak çok önemli bir çevre sorununu ve çözüm hazırlıklarını anımsatmak istedim. Herkese kolay gelsin!

-------

VE BİR BİLGİ NOTU: GEDİZ HAVZASI

Gediz Havzası; Manisa, İzmir, Kütahya, Uşak, Denizli, Aydın ve Balıkesir illerinin kapsamına girmektedir. Gediz Havzası dört alt havzadan oluşmaktadır. Yukarı Gediz, Alaşehir, Gördes - Gördük, Aşağı Gediz havzalarını kapsamaktadır. Havzanın temel su kaynağı Gediz Nehri’dir. Birçok yan dereleri de aldıktan sonra Manisa ve Menemen ovalarını sulayarak Gediz Deltası’nda denize dökülmektedir.

Yazarın Tüm Yazıları