Çete Ayşe’yi dünya duysun

BUGÜN bir projeden söz edeceğim. Memleketin kurtuluşu için çabalayan bir kadın ve de onun türküsü...

Haberin Devamı

 


Nazilli sevdalısı, geçmişi yarım asrı aşkın çok eski dost, arkadaş Ömer Yetkiner bir kliple not geçtİ: “Klibimiz yayında, izleyelim ve paylaşalım. Çete Ayşe-Nazilli İçin Söyle. https://youtu.be/CnS_WA-hQiM”

AMAÇ UNUTTURMAMAK
İzledim, bu çabaya katkım olsun istedim. Yetkiner’in aracılığıyla, Nazilli Belediyesi’nden bilgiler edindim. Nazilli Lisesi Müzik Öğretmeni Sinan Develi, sorumluluğundaki “Ege Türküleri” adlı projenin amacını, “Ege Bölgesi’ndeki efeleri, unutulmaya yüz tutmuş hikayelerini, türkülerini gün yüzüne çıkarmak ve çekim yapmış olduğumuz şehri tüm dünyaya tanıtmak” olarak belirtiliyor. Develi’yi dinliyoruz:
SANATIN SANATÇININ YANINDA
“Projenin çıkış öyküsü, yaşadığımız şehri tüm dünyaya tanıtmaktı,2013 yılında Ege Türküleri projemin ilk eseri olan Yörük Ali Efe ile start verdik, Demirci Mehmet Efe ile devam ettik. Bu proje böyle başladı. Farklı bölgelerden müziğe gönül veren dostlarla çıktık yola. Dostlarımız ücretsiz ve gönüllü olarak katıldı projeye.”
Projeyi destekleyen Nazilli Belediye Başkanı Kürşat Engin Özcan da amacı, “Kuvayi Milliye, efeler ve onların mücadelelerini anlatan türkülerin unutulmaması, sanatın ve sanatçının yanında olmak” diye özetliyor.

BİR KISA ÖZ GEÇMİŞ

‘Efe’ olan
ilk kadın

İŞTE projeye konu olan Çete Ayşe’nin yaşam öyküsünden özet: Çete Ayşe (1894-1967) Milli Mücadele kahramanı. 1910’da evlendiği ve iki kız sahibi olduğu kocası Mustafa, 1915’te Çanakkale’de şehit düşüyor. Yunanların 1919 yılında Aydın’ı işgal etmesinden sonra kocasından kalan tek hatıra olan elmas küpelerini bozdurup kendine bir tüfek alıp dağa çıkıyor ve Yörük Ali Efe’ye katılarak Aydın’ın kurtuluşu olan 7 Eylül tarihine kadar Yunan’a karşı savaşıyor. Kuvayı Milliye tarihinde efe elbisesi giymiş, ilk kez “efe” unvanı almış kadındır. Bu yönüyle diğer kadınlara da örnek olmuştur.
Milli Mücadele’deki başarılarından dolayı Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın önerisi ile Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından Kırmızı Şeritli İstiklal Madalyası’na layık görülmüştür.

Haberin Devamı




BİR TÜRKÜ NE DİYOR

Topla saçını
eğme başını

Haberin Devamı

Menderesin suları köpük köpük akıyor.
Gölhisarın salları bölük bölük batıyor.
Aman efeler yandım efeler.

Giy fesini Emir Ayşem topla saçını.
Al mavzeri Çete Ayşem eğme başını.
Vur düşmana Çete Ayşem sal kızanları.

Mustafamın şalını sandıklardan çıkardım.
Al oyalı yazmayı saçlarıma doladım.

Aman efeler yandım efeler.

Giy fesini Emir Ayşem topla saçını.
Al mavzeri Çete Ayşem eğme başını.
Vur düşmana Çete Ayşem sal kızanları.

Nazilli’ye düşman gelmiş çoluk çocuk ağlıyor
Çıktım yola mavzerimle düşmanı alt etmeye

Aman efeler yandım efeler.

Giy fesini Emir Ayşem topla saçını.
Al mavzeri Çete Ayşem eğme başını.
Vur düşmana Çete Ayşem sal kızanları.
------------------------

Haberin Devamı

BİR KATKI LİSTESİ

İşte çorbada tuzu
olan sanatçılar

MEHMET Ali Türk, Cem Doğan, Emre Üstgül, Hasan Cengiz, Cafer Cem Gülsever, Çağlar Çiftçi, Gözde Koç, Ramazan Arutlu, Girayhan Develi, Hamza Demir, Yahya Dinçtopal, Nadir Baz, Egemen Ece, Mehmet Samur, Mahir Ozan Şark, Gonca Topkaç, Melda Özcan, Alperen Boyacı, Baran Gürler, Koray Aydoğdu, Müge Altun, Mahmut Çalgıcılar, Ömer Polat, Varol Çelik, Ünsal Çelik, Sevda Aktürk, Ali Rıza Gayırhan, Peteknur Sezer, Erman Kun, Hacer Şark, Münevver Zengin, Havva Aydın, Hilal Kayaoğlu, Mehmet Kutluk Yıldırım, Sevda Gümüş, Özgür Özkan, İdil Çiftçi, Baran Şark, Sinan Çetinkaya, Nedim Karaerkek, Ceyda Develi, Mert Bozkurt, Efe Tunahan, Ferdi Şen, Yiğit Akça, Turgay Gökgül, Emin Demiröz, Pınar Taşkıran, Gülsev Çelikkol Atalay, Metehan Aykut, Meryem Ezgi Doğan, Esma Hacer Eğri, Doğuş Can Topal.”

Yazarın Tüm Yazıları