Bir ‘kaçırmayın’ etkinliği

BUGÜN sanattan söz edelim...

Haberin Devamı



Folkart Gallery, “Zaman ve Mekanın Büyüsünde Bir Ressam: Şevket Dağ” adlı sergiye ev sahipliği yapıyor. 42 farklı koleksiyoner ve kurumun eserlerini verdiği sergide Şevket Dağ’ın 60 resmi yer alıyor. 1944 yılında yaşama veda eden sanatçının başyapıtı olarak gösterilen “Ayasofya İçi” adlı resmin de izlenime sunulduğu sergide Dağ’ın karalama defterleri, paleti, şövalesi, boya kutusu, fotoğrafları gibi kişisel eşyalarıyla birçok yazışması da sergileniyor.
BÜTÜN İZMİR’E DAVET VAR
Folkart Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak sergiye çok emek verildiğini vurguluyor: “Şevket Dağ, Türk resminin en önemli sanatçılarından. Yaşamı boyunca bilinen toplam 250 eseri var. Yaklaşık 100’ü kayıp. Biz 150’sinden 60’ını bir araya getirebildik. Çok zor oldu, çok emek verdik. Eserlerin sergilenmesine izin veren koleksiyonerlere teşekkür ederim. Bütün İzmirlileri,Türkiye’yi bu sergiye davet ediyorum. Kaçırmamak gerekir. Örnek vermek gerekirse, ‘Ayasofya İçi’ eseri, 1943 yılından beri aynı duvarda duruyordu. İlk defa burada sergileniyor.”
DÖRT YILLIK HAZIRLIK SÜRECİ
Folkart Gallery Koordinatörü Fahri Özdemir, serginin 3,5 - 4 yılda hazırlanabildiğini söyledi: “Birçok kurum, kuruluştan, özel koleksiyonerlerden eserler topladık. ‘Şevket Dağ’ın Türkiye tarihinde açılmış ilk kişisel sergisi’ diyebiliriz. Sergide 1944’e kadar olan bir süreci, mimarinin nasıl değiştiğini göreceksiniz. Sanatseverlerin kaçırmamasını öneririm.”
SANAT HERKESE İYİ GELEBİLİR
Proje direktörlüğünü Özdemir, küratörlüğünü ise Özdemir Erdem’in üstlendiği sergi nedeniyle, “Zaman ve Mekanın Büyüsünde Bir Ressam: Şevket Dağ” adlı Türkçe ve İngilizce, 320 sayfalık bir albüm de hazırlandı. Sergi 21 Nisan’a kadar pazartesi dışında hafta içi 10.00-19.00, hafta sonu ise 10.00-18.00 saatleri arasında ücretsiz gezilebilir.
6 Şubat’ta yıkıldığımız, sarsıldığımız, çaresiz kaldığımız, yara sarma seferberliğine girilen bu günlerde sanat herkese iyi gelebilir... Kolay gelsin!


-----------------

BİR DAYANIŞMA ÇABASI

Sanatçıların yara
sarma seferberliği

DEPRİM felaketinin yaşattığı acıları bir ölçüde azaltabilmek için İzmir’de, geçen yıl açılan Sergül Okay Sanat Galerisi de sanatçılarla el ele vererek yardım çabasına girdi. Ressam, heykeltıraş ve fotoğraf sanatçıları yapıtlarını bağışladı, satışlardan elde edilen gelir, gerek duyanlara ulaştırıldı. Söz, Okay’da:
YARDIMLAŞMA SÜRECEK
“Deprem felaketi karşısında sanatçı dostlarımız duyarlı davrandı ve çağrımıza olumlu yanıt vererek eserlerini bağışladı. Elde ettiğimiz geliri de etkilenen insanlarımıza ulaştırdık. Sanatçı dayanışmasına dayalı yardım çalışmamızı sürdüreceğiz. Çocuklara dönük resim, müzik alanlarında onları moral açısından bir ölçüde rahatlatacak etkinliklere başladık.”
KATKIDA BULUNANLAR
Ahmet Kılıç, Aykut Uslutekin, Bahadır Gökay, Baksen Çeliker, Bengü Bahar, Cengiz Keskiner, Cenk Mısırlıoğlu, Çetin Erokay, Demet Dayı, Dilşad Atasoy, Ezgi Yüksel, Filiz Pelit, Gönül Kahraman, Hakan Sarıhan, Hatice Aydoğan, Hatice Kılıçaslan, Hazbiye Güngörürler, İnci Çokneşeli, İrfan Ertel, Lütfü Dağtaş, Mualla Gürle, Müjgan Özkaya Yılmaz, Nevin Önen Karabacak, Nimet Topkaç, Reyhan Abacıoğlu, Selma Özoruç, Sema Barlas, Sezin Haşıcı, Turhan Ka, Yusuf Tuvi.”

Yazarın Tüm Yazıları