Bedava denize girilen yerler de elbette var

HAZİRAN başında, “Vatandaş ayakbastı parası vermeden denize girmeli” diye seslenmiştim: “Geçen yaz sezonu boyunca (beach) diye adlandırılan yerlere giriş ücreti, içerideki yiyecek-içecek fiyatlarını okuduk, dinledik. Ayakbastı parası karşılığında şezlong ve şemsiye hizmeti veriliyormuş. Plajlara kıyısı olan bazı oteller çiçeklerle, saksılarla sınır çiziyor, neredeyse denizin içinden geçilmesini bile engelliyormuş.”

Haberin Devamı



SEZON ÜCRETLERİ BELİRLENMİŞ
Bu anımsatmayı sürdürmeden önce, (beach) denilen yerlerin bu sezon ücretleri de yazıldı. Kişi başına 500-600 liradan başlıyormuş giriş. Bazı yerlerde içeride bin liraya kadar harcama zorunluluğu bile varmış. Girip de, harcayanlara kolay gelsin. Geçen yazıdan devam:

BELEDİYELERE GÖNEMLİ GÖREV
“Bodrum, Çeşme, Alaçatı gibi merkezlere giriş ücreti olmayan, halka açık, denize girilip güneşlenecek yerler yok mu? Elbette var, ama az olduğundan özellikle hafta sonları ve tatillerde insanlar alt alta, üst üste... Ayvalık, Didim, Dikili gibi yerlerde, vatandaş belki biraz daha şanslı... Bana göre tatil merkezlerinin belediyeleri, halkın giriş ücreti ödemeden, (Ya da insaflı paraya) yararlanacağı plajlar, kıyıları belirlemeli, olanak varsa yeni yerler bulmalı...

VATANDAŞA DUYURULMALI
Bu yerler, ‘İşte vatandaşın denize masrafsız girebileceği yerler’ diye halka açıklanmalı. Gerekiyorsa şemsiye, şezlong, tuvalet, duş hizmetlerini belediyeler, sembolik ücret karşılığında, üstlenmeli... Vatandaş kendi şemsiyesini, sandalyesini getirebilmeli... ‘Halka açık yerlerin artmasıdır çoğunluğun isteği’ diye düşünüyorum.”
Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran’ın, bir açıklamasını gördüm sosyal medyada. Konuyla ilgili bölümleri özetle aktarıyorum:

HALKA AÇTIK ÇAY DA 3 TL
Başkan Oran 4 yılını anlattı, yüzde 80’ini hayat geçirdiğini söyledi; “Ilıca Plajı’nı ücretsiz olarak halkın kullanımına açtık. Soyunma kabini, tuvalet, duş bedava. İçinde de belediyemize ait, ÇEŞTUR AŞ’nin işlettiği büfe var. 3 liraya çay içebiliyorsunuz. Boyalık, Kocakarı, Tekke plajlarımız var, ücretsiz. Çeşme Belediyesi tarafından bakımı ve temizliği yapılıyor.

Haberin Devamı

UYGUN FİYATLI YERLER
Halk plajlarımızın yanı sıra belediyemizin 12 tesisi var, kimi restoran, kimi çay bahçesi, kimi kafeterya, kimi otel. Şifne otelimiz var, önünde alakart restoranımız var. Tekke restoranımız var, önünde Tekke plajımız var. Kalenin önünde çay bahçemiz var. Cumhuriyet Meydanı’nda çay bahçemiz var. Güneşlenme teraslarımız var. Yıldızburnu’nda, Dalyanköy’de kafeteryamız var. Alaçatı’da yeni düzenlediğimiz Cumhuriyet Meydanı’nda, Alaçatı Değirmenler’de, Alaçatı Futbol sahasının karşısında, Hacı Memiş’te ÇEŞTUR var.

Haberin Devamı

BAŞKAN’DAN DAVET VAR
Pahalılıktan şikayet edenler ÇEŞTUR’lardan yararlansın. Yüzde 100 Çeşme Belediyesi sermayesi ve fiyatlar çok uygun. Biz buralara sübvansiyon uyguluyoruz, hiçbir şekilde kar amaçlı tesisler değil. Vatandaşlarımızı da buraya davet ediyoruz.”
Çeşme’de bedava girilebilen plajlarla uygun fiyatla yerler böyle... Başka belediyelerden de açıklama gelirse, elbette duyuracağım. Herkese kolay gelsin!

----------

BİR GEREKSİZ SÖYLENTİ

Tuvalet ücretinin amacını
önceden açıklasaydınız ya

UZUN tatilde sosyal medyada, Çeşme’de tuvalet ücretinin 50 lira olduğu yazılı bir bilgisayar çıktısı yer alıp yayıldı, yorumlar art arda geldi. Son habere göre bir kafe sahibi, müşteriler dışında tuvaleti kullanmak isteyenleri engellemek için bu yola başvurmuş. Keşke bunu önceden açıklasaymış. Çeşme, fahiş tuvalet ücreti dedikodusuyla anılmaz, “İnsaf yahu” denmezdi...

Yazarın Tüm Yazıları