‘Okula oklava değneklerle gidiyoruz...’

Öncelikle belirteyim başlıktaki cümle bir kent sakinine ait... Bu köşeden daha önce de not düşmüştüm; ‘Ankara’daki temel sorunlar nelerdir’ desek ‘başıboş sahipsiz köpekler’ ilk üçte yer alır.

Haberin Devamı

Kent sakinleri, Hürriyet Ankara Haber Koordinatörü’müz Fatih Tekeci’nin 10 yıldır kaleme aldığı Burada Okur Yazar Köşesi’ne bu süre zarfında başıboş köpeklerle ilgili sayısız iletiler göndermişlerdir. Öyle ki hatırlıyorum, başkentin göbeğinde, Türkiye Büyük Millet Bahçesi’nin (TBMM) hemen yanındaki Meclis Parkı’ndan bile şikâyet gelmişti. Parklar, sokaklar, caddeler... Sorun her yerde ve her ilçede.

Muhabirimiz Ekin Hazal Doğruyusever’in her hafta muhtarlarla görüşüp hazırladığı ‘Mahalle’nin Nabzı’ dizisinde de her muhtar mahallelerindeki bu soruna dikkat çekiyor. Hürriyet Ankara’da defalarca gündeme getirdiğimiz bu konu için Sayıştay denetçileri, “Sahipsiz sokak hayvanları sorunu belediyelerin en önemli sosyal sorunlarından biri haline gelmiştir” demiş ve Çankaya Belediyesi’ni örnek göstermişti. Dünün de bugünün de sorunu olan bu mesele, yaşanan üzücü olaylar sonrası yeniden gündeme geliyor ve gün geçtikçe de büyüyor.

Haberin Devamı

‘Okula oklava değneklerle gidiyoruz...’

‘Okula oklava değneklerle gidiyoruz...’

‘Okula oklava değneklerle gidiyoruz...’

‘Okula oklava değneklerle gidiyoruz...’

***

Son olarak 4’üncü sınıf öğrencisi Tunahan Yılmaz (10) Keçiören Kafkaslar Mahallesi’nde okula giderken sürü halindeki başıboş sokak köpeklerinin saldırısına uğradı ve ağır yaralandı. Tunahan’ın tedavisi Hacettepe Üniversitesi Çocuk Hastanesi yoğun bakım bölümünde devam ederken acılı babası Halil Yılmaz, “Benim canım yandı, başkasının canı yanmasın. İnşallah bundan sonra da bir çözüm bulurlar. Yeter ki can gitmesin” dedi. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş da “Bu popülasyonda sadece kısırlaştırma ile bunun önüne geçmenin imkânı yok” açıklaması yaptı. Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok ise “Başıboş sokak hayvanları sorunu, sadece belediyelere ait bir konu olmayıp çok boyutlu takip gerektiren bir mesele olması sebebiyle birçok kurum ve kuruluşun eş zamanlı ve koordineli çalışmasını gerektirmektedir” çağrısı yaptı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Başıboş sokak hayvanlarıyla ilgili artan şikâyetlerin farkındayız. Önceki gün Ankara’da bir evladımızın ağır yaralandığı elim hadise yüreğimizi dağladı... Bu sorunu inancımız, kültürümüz ve şefkat medeniyetimizin bize vazettiği ilkeler çerçevesinde mutlaka çözüme kavuşturacağız” dedi. Sorunun tüm tarafların bir araya gelip ortak bir şekilde çözülmesi şart gibi görünüyor...

***

Haberin Devamı

Peki sosyal medyadakiler ne düşünüyor? Başkentlilerin yaşadıkları sıkıntılar neler? Çözüm önerisi olarak ne diyorlar? Bu hafta bu sorunla ilgili yansıyanları kaleme almak istedim...

‘Okula oklava değneklerle gidiyoruz...’

ALT MAHALLEDEKİNİ BURAYA BURADAKİNİ ALT MAHALLEYE

@caner_ysr: “...İlçe belediyeler, komşu ilçelerin sınırına bırakıyor. ‘Bizden çıksın da kim ne yaparsa yapsın.’ Burada yoğunluğu yaşayan birinci sırada Bağlum, devamında Akyurt, İmrahor vb. Son bir aydır Akyurt’un köylerinde her cinsten köpeğe rastlayabilirsiniz...”

@beyzatakkk: “Çıkamıyoruz, bahçemize çıkamıyoruz, sokağa çıkamıyoruz. Akşam geç saat olunca tek eve dönemiyorum... Muhtara söylüyoruz güya topladılar. Alt mahalledekini buraya buradakini alt mahalleye bırakıyorlar. Belediyeye söylüyoruz aynı şey. Ne zaman çözüme kavuşacak illa birinin canının yanması mı gerekiyor? İlla birine bir şey mi olması gerekiyor?”

Haberin Devamı

@zehradgn06_: “Bence belediyeler her köşe başına aynı çöp konteyneri koyduğu gibi kedi köpek için mama, su koysa köpekler bu kadar vahşi olmaz. Her gece besleme yapılsa çok iyi olur, bu hayvanlar aç kalıyor, aç kaldıkça vahşileşiyorlar. Barınak yapsanız yarın uyutup öldürürsünüz. Onların da bir can olduğunu unutmayın...”

@gulnur_aksoy_baykal: “Dünyanın hiçbir yerinde sokak köpeği yok, evlerini korumak için çocuklarına karne hediyesi olsun diye sanki peluş oyuncak alınıyor, bakımı zorlaşınca at sokağa, bunun önüne geçilmesi için çip dendi çip yok piyasada...”

@yalcin.kepce0619: “Şehir dışına toplansın ve orada bakımları yapılsın ben de dahil herkes oraya gitsin. Hem de orada daha iyi bakımları olur. Doktorundan bakım elemanına kadar iyi bakılır hayvanlara. Sokaklarda hepimiz görüyoruz hayvanları bakımsız çoğu da soğuktan, açlıktan ölüyor...”

Haberin Devamı

HER GÜN AYNI KORKUYU SIKINTIYI ÇEKİYORUZ

@vur.al8787: “Vallahi kardeşim köpekleri savunanlar kendi başına gelse ne düşünür köpekler hakkında? Önce onu düşünsün. Bizim mahalle de aynı şekilde. Binanın önlerinde sabah işe gidenlerin üstüne atlıyor köpekler çözüm getirilmeli bir an önce.”

@kezbanugurluozgokmen: “Bir de TOKİ Ortapınar’daki (Sincan-Yenikent) başıboş köpeklere müdahale edilse fazlasıyla var ve zaman zaman kavga da ediyorlar insan korkuyor.”

@karasoy.emel: “Biz de Sincan’da oturuyoruz sabah okula giderken her gün sokakta aç kalmış köpeklerle karşılaşıyoruz ve çok korkuyorum. İki tane çocuğumla her gün aynı korkuyu, aynı sıkıntıyı çekiyoruz bu haberi görünce daha da çok korkmaya başladım.”

Haberin Devamı

@__gupse___ “...Evimizin önündeki parka yürüyüşe gidemedik yaz boyunca sabah çocukları korkuyla gönderiyoruz okula Altındağ’da ve hepsi de saldırgan bu köpekler.”

@z.yalcin_06: “Saatlerin geri alınması gerekiyor insanlar karanlıkta okula, işe gittiği sürece bu tarz sorunlar devam edecektir.”

GETİRİP BURAYA ATIYORLAR KOYUN SÜRÜSÜ GİBİ GEZİYORLAR

@blgnkdc: “Canı yanan anlar... Okula oklava değneklerle gidiyoruz. Var mı bu şekilde giden? Altındağ Ali Ersoy ve Güneşevler Mahallesi’nde durum bu. Ne yapılacaksa yapılsın...”

@gulay_dogan_ozturk: “Önce hayvanlar için yaşanılacak yerler yapın hayvansever insanlar çalışsın yoksa şu an ki barınaklar cehennem resmen.”

@selvin.turhan: “Gölbaşı’nda da çok, korkudan yürüyemez olduk.”

@rabiadogu06: “Biz de Bağlum’da oturuyoruz her yerde köpekler... İki sene önce de bir çocuğa saldırdı köpekler, belediyeye haber verdik gelip köpekleri topladılar, ‘aşılayıp geri bıraktık’ dediler hiçbir çözüm yok. Biz de çocuklarımızı her gün sabah okula götürürken köpeklerle karşılaşıyoruz sanki Ankara’daki bütün başıboş köpekleri getirip buraya atıyorlar, koyun sürüsü gibi geziyorlar, gece seslerinden uyuyamıyoruz.”

HAYVAN DÜŞMANI DEĞİLİZ AMA BİR ÇÖZÜM OLMALI

@ahmetburakozmenn: “Bu sorun Batıkent civarında da epeyce fazla. Kısırlaştırılmalarına rağmen tahminim üzere barınaklardan köpek getiriliyor ya da birileri sokağa salıyor. Özellikle Çakırlar ve Uğur Mumcu Mahallesi civarları ciddi köpek sürüleriyle dolu. Köpekler yalnızken genellikle besleme bölgesinde saldırmazlar sürü psikolojisiyle hareket eden bu sevimli canlılar ya alansal ya da tehditsel bir davranış sergiliyorlar. Gerek çocuk gerek yaşlı, genç fark etmeksizin birçok insan bu köpek saldırıları yüzünden mağdur durumda. Yetkililerin gerekli önlemleri alması, yapılabiliyorsa toplanmaları gerektiği tarafındayım...”

@tugbaakin79: “Kızılay Güvenpark’ta yürürken arkamdan gelen üç dört köpeğin saldırısına uğradım dolmuş şoförlerinin müdahalesiyle bir şey olmadı. Bu köpek çeteleri her semtte çoğaldı. Yolda yürümeye, çocuğumuzu markete göndermeye korkuyoruz. Belediyeler neden ilgilenmiyorlar?”

@ozlm.brck: “...Yapracık’ta sürü halindeler... İşe gidemiyoruz neredeyse.”

@fatos.bircan.kahyaoglu: “İki ay önce de okuldan gelirken benim oğluma altı tane köpek saldırdı. Öveçler Vadisi girişinde oğlumun ayağı kırıldı... İki ay okuldan geri kaldı. Başıboş sokak köpekler artık herkesin kâbusu oldu. Hayvan düşmanı değiliz ama bir çözüm olmalı.”

@ycl0707: “Başıboş köpeklerin toplanması gerek, Siteler civarında da çok var. Bu haberlerin bir yenisi gelmesin.”

@iremmemur: “Ankara’nın ne yazık ki en büyük problemi başıboş köpekler. Bizim burada da dolu, belediyeyi arıyorsun neymiş ‘hepsinin künyesi var’ diyorlar...”

@dilekbelennn: “Ankara Çiğdemtepe Mahallesi’nde de var aramalarımıza rağmen hiçbir şekilde toplanmadı ve saldırganlar.”

Yazarın Tüm Yazıları