'Karanlık Gökyüzü Parkı’na adım adım  

AK Parti Ankara Milletvekili Zeynep Yıldız, sosyal medya hesabından cumartesi günü gökyüzü meraklılarını heyecanlandıran bir paylaşım yaptı.

Haberin Devamı

Karanlık Gökyüzü Parkı’na adım adım

Yıldız, Türkiye Uzay Ajansı’nda yaptıkları toplantıdan kısa bir video ile “Ankara’nın ilk Karanlık Gökyüzü Parkı’na adım adım... He ye can lı yız ÇOK!” ifadelerini kullandı. Videoda Zeynep Yıldız’ın yanı sıra Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Cahit Çelik, Türkiye Uzay Ajansı Uzay Bilimleri Dairesi Başkanı Prof. Dr. İbrahim Küçük ve Tarım ve Orman Bakanlığı 9. Bölge Müdürü Musa Kaya da yer alıyor ve hepsi de projeyle ilgili olumlu düşüncelerini paylaşıyordu.

Ben de Ankara’da hatta Türkiye’de örneği olmayan bu işin ayrıntılarının peşine düştüm.

***

Kendisi de amatör olarak astronomi fotoğrafçılığı yapan Zeynep Yıldız, 12 Nisan 2021’de yaptığım ‘KARANLIK GÖKYÜZÜ PARKI GELİYOR’ başlıklı haberde gökyüzü fotoğrafçıları için çevre ilçelerden birine karanlık gökyüzü parkı kurulacağını anlatmıştı. O gün işin başlangıcıydı, bugüne geldiğimizde bayağı mesafe kat edilmiş.

***

Haberin Devamı

Karanlık Gökyüzü Parkı’na adım adım

Edindiğim bilgilere göre süreç şöyle olmuş:

Zeynep Yıldız ve ODTÜ Amatör Astronomi Topluluğu’ndan gençler, Ankara’nın Nallıhan, Şereflikoçhisar, Kızılcahamam, Beypazarı gibi çevre ilçelerinde farklı noktalarda yoğun bir ışık ölçümü yapmış. Bu noktalar karanlık gökyüzü parkı oluşumuna uygun mu değil mi detaylıca bakılmış.

Daha sonra Ankara Kalkınma Ajansı ve Türkiye Uzay Ajansı da iş birliği için çalışmalara dahil edilmiş.

Sonunda bir milli park içerisinde bu işe uygun nokta bulunmuş. Karanlık gökyüzü parkının bünyesinde tesisi de bulunan Milli parkta yapılması planlanıyormuş. Paydaşlar şu an bu yer için çalışıyormuş.

Ankara’nın ilk karanlık gökyüzü parkının TBMM’nin 102. yaşı da olan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda açılması planlanıyormuş.

Temelde astrofotoğrafçılara hitap eden bu alan, gökyüzü gözlemine ilgi duyan herkese de açık olacakmış. Hatta bu gözleme yönelik teçhizatı olmayanlar da unutulmayacakmış. Buraya teleskoplar da konularak meraklıların kullanımına sunulacakmış.

Haberin Devamı

Bu gelişme Ankara’da bu işe ilgi duyan herkes için oldukça sevindirici. Görünen o ki park açıldığında yıldızları ve gökyüzünün güzelliğini seyretmek için artık çok da uzaklara gitmeye gerek kalmayacak...

Karanlık Gökyüzü Parkı’na adım adım

ETLİK YOLU TARTIŞMA DOLUYDU

ANKARA’nın ikinci, Türkiye’nin yirminci şehir hastanesi olan Etlik Şehir Hastanesi, geçen çarşamba Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından açıldı.

1 milyon 145 bin metrekareyi aşan alanda, 8 ayrı hastaneden oluşan dev proje, sosyal medyada da kendinden oldukça söz ettirdi.

Hastane ile ilgili sosyal medyanın yoğun gündeminde arada kaynayan bir konu daha vardı: ‘Yol ve asfalt.’

Peki, neler yaşandı:

***

Karanlık Gökyüzü Parkı’na adım adım

Ankara Büyükşehir Belediyesi(ABB), açılıştan iki gün önce asfalt çalışmasından karelerle, “Etlik Şehir Hastanesi çevresi ve bağlantı yollarında asfalt serim çalışmalarımıza son sürat devam ediyoruz” paylaşımını yaptı. Belediye bu çalışmayı basın bülteni olarak da servis etti.

***

Haberin Devamı

Açılış günü Cumhurbaşkanı Erdoğan, vatandaşların ‘yol’ isteğine karşılık, “Onu Ankara Belediye Başkanı’na söylersiniz o yapar” dedi.

***

Karanlık Gökyüzü Parkı’na adım adım

Aynı gün akşam üstü ABB Başkanı Mansur Yavaş, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu açıklamasına karşılık, Etlik Şehir Hastanesi’nin G3 kapısından ABB’nin ‘Ankara Büyükşehir’ logolu asfalt fotoğrafını, “Günlerdir planlı sürdürdüğümüz çalışma tamamlanınca her zaman olduğu gibi maliyetini de pankartla hemşehrilerimize duyuracağız” ifadesiyle paylaştı.

***

Karanlık Gökyüzü Parkı’na adım adım

Yavaş’a yanıt olarak dikkat çeken paylaşım ise Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Mehmet Cemal Öztürk’ten geldi. Öztürk, Karayolları Genel Müdürlüğü ekiplerinin hastane yolu için yaptığı asfaltlama çalışmalarından fotoğraf kareleri paylaşarak şu ifadeleri kullandı: “Günlerdir planlı tamamlayamadığınız -göreviniz olan- çalışmanın önemli kısmını Karayolları Genel Müdürlüğü tamamladı. Karayolları Genel Müdürlüğü’ne de pankartla teşekkür edersiniz artık.”

Haberin Devamı

Özetiyle; ABB, ‘hastane yolunu asfaltlıyoruz’ açıklaması yaparken, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı da ‘Belediyenin hastane yolu için asfalt çalışmalarını günlerdir tamamlayamadığını ve bu işi Karayolları Genel Müdürlüğü’nün bitirdiğini’ belirtiyordu.

Yani ‘Etlik yolu tartışma dolu’ydu.

Edindiğim bilgiye göre bakanlık açılıştan önce ABB’den çalışmaların hızlandırılmasını da istemiş ancak konu paylaşımlarda da görüldüğü üzere bu noktaya gelmiş.

Bakalım, ABB, ‘maliyet pankartı’nı da asınca bu tartışma nereye varacak?

Karanlık Gökyüzü Parkı’na adım adım

 AKŞENER’E MESAJLI OTOBÜS MAKETİ

 İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in geçen perşembe Ankara Toptancı Hali ziyaretinin ardından ikinci durağı Başkent İlçeler Terminali’ydi.

Haberin Devamı

Ziyarete ABB Meclisi İYİ Parti Grup Başkanvekili Adnan Beker de eşlik etti.

Tüm Özel Halk Otobüsleri Kooperatifleri Birliği Başkanı Kurtuluş Kara, sosyal medyada ziyaret fotoğraflarını paylaştı. En dikkat çeken kare, Kara’nın Akşener’e hediye ettiği ve üzerinde, “Geliyor gelmekte olan ablamız” yazılı özel halk otobüsü maketiydi.

Kara ve özel halk otobüsü esnafı, Akşener’e yaşadıkları ekonomik sıkıntıları anlatmış ve çözüm talebinde bulunmuş. Akşener de sorunların gündeme taşınması konusunda destek vereceğini ifade etmiş.

 AK PARTİ DE OTOBÜSÇÜLERLE BULUŞTU

Karanlık Gökyüzü Parkı’na adım adım

Bu ziyaretin ertesi günü TBMM İçişleri Komisyon Başkanı ve AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Celalettin Güvenç de Mamak-Batıkent hattında hizmet veren özel halk otobüsü esnafıyla bir araya geldi. Güvenç ziyareti sosyal medyadan, “Ankara’da faaliyet gösteren halk otobüscüsü emekçi kardeşlerimizle bir araya gelerek, sorunlarını dinledik” diye paylaştı.

Ziyarete ABB Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Murat Köse de eşlik etti.

Tüm Özel Halk Otobüsleri Birliği Başkanı Ercan Soydaş da esnafla beraber sıkıntılarını ve çözüm önerilerini paylaşmış.

İki ayrı parti, iki ayrı ziyaret ama sektörde dertler ortak...

 

Yazarın Tüm Yazıları