Herkes mührün peşinde

Bugünlerde sağa dönüyoruz seçim afişi, sola dönüyoruz seçim afişi. Belediye başkan adayları, meclis üyesi aday adayları ve muhtarlar... Fotoğraflar, vaatler, sloganlar, telefon numaraları, öz geçmişler... Kimi renkli kimi sade, uzayıp gidiyor...

Haberin Devamı

Seçimlerde en çok rağbet gören alan ise hiç şüphesiz muhtarlık. Bu seçimde de mahallelerde çok sayıda muhtar adayı var. Rekabetleri de oldukça yüksek.

*

‘Muhtarlık neden bu kadar ilgi çekiyor’ sorusunu Ankara İli Muhtarlar Derneği Genel Başkanı Mehmet Pehlivan’a sordum, yanıtladı. Adaylara uyarı ve tavsiyeleri de vardı...

 Herkes mührün peşinde

Mehmet Pehlivan

ASGARİ ÜCRET TUTARINDA MAAŞ: Eskiden muhtarların sabit geliri yoktu. Şimdi asgari ücret veriliyor. Fakat bu direkt gelir gibi düşünülmesin. Bir bardak çaydan elektrik, su, doğalgaz gibi aklınıza gelecek tüm giderler de muhtara ait. Ziyaretçisi çok olan muhtarlar da gider daha da artıyor.

 

Haberin Devamı

SİYASETTE İLERLEME HEVESİ: Muhtarlığı siyasetin yükseliş yeri olarak görüyorlar. ‘Ben önce bir muhtar olayım yarın meclis üyesi de olurum sonra belediye başkanlığına kadar yolu var’ diyen çok. Sonuçta muhtar vatandaşın içinde. İyi bir intiba bu hayali gerçekleştirebilir ama hesap tutmayabilir de. 

CUMHURBAŞKANININ ETKİSİ: Cumhurbaşkanı’mız Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmasaydı muhtarlık bir hiçti. Kendisi sürekli bir araya geliyor külliyede ağırlıyor. Muhtarlığın kazanımlarında etkisi çok. Bir gün “Muhtarlarımızı üzenleri ben de üzerim” demişti. Onun etkisi de muhtarlığı kıymetlendiriyor.

 Herkes mührün peşinde

KURUMLARIN GÖSTERDİĞİ İTİBAR: Bugün sağ olsunlar valiler, kaymakamlar, belediye başkanları muhtarlara gerçekten büyük itibar gösteriyorlar. İstisnalar vardır. Bu birliktelikten vatandaş da mahalle de kazanıyor. Kamu kurumlarının gösterdiği itibar muhtarlıkları da öne çıkarıyor.

EK İŞ GİBİ GÖRÜLMESİ: Bazen muhtarlığı ek iş olarak görüp girmek isteyenler var. ‘Azayı veya birini muhtarlığa bırakıp kendi işlerime devam ederim’ diyorlar. Ama muhtarlık ek iş değil tek iş olmalı. 24 saat cep telefonun açık olacak, fakirin fukaranın takibini yapacaksın. Bu iş gönül işi mesaisi de yok.

Haberin Devamı

ÖMÜR BOYU SİLAH RUHSATI: Bir dönem, beş yıl muhtarlık yapan kişi ömür boyu silah taşıma ruhsatı hakkı kazanıyor. Kadınlar hariç özellikle gençler bu nedenden dolayı ilgi gösteriyor. Kırsal kesimde bu hevesle seçime girip yarışanların sayısı oldukça fazla. Bu da muhtarlığa ilginin bir nedeni.

 Herkes mührün peşinde

MÜHÜR ÜCRETLERİ: Herkes mührün peşinde. Mühür ücreti de cazip gösteriyor ama ben mesela bu ücreti almıyorum. Artık birçok muhtar da almıyor. Çünkü e-Devlet üzerinden de evraklar alınabiliyor. Eskiden gelir yokken vatandaş vermek istiyordu ‘al muhtar giderin vardır’ diye şimdi artık yok.

*

Muhtar adaylarına başarılar...

ESENBOĞA ‘HAVALİMANI’DIR

Herkes mührün peşinde

Esenboğa, Ankara’nın yurt dışına açılan kapısı... Ancak buranın isminin ‘Esenboğa Havalimanı’ olduğunu unutanlar var. Sürekli ‘havaalanı’ diyorlar. Trafik levhalarına ‘havalimanı’ yazan belediye de basın bültenine ‘havaalanı’ yazıyor, şehrin yöneticileri de ‘havaalanı’ diyor. Unutmayalım! Esenboğa ‘Havalimanı’dır..

Yazarın Tüm Yazıları