Esenboğa’ya EGO ne zaman gelecek?

Aracı olmayanlar için Esenboğa Havalimanı’na ulaşım gerçekten zorlu bir sınav.

Haberin Devamı

İki alternatifiniz var birisi taksi diğeri de Belko Air veya HAVAŞ otobüsleri. Aslında taksi tercih, Belko Air veya HAVAŞ zorunluluk. İki otobüs firması da Esenboğa’ya ulaşım için 37 TL ücret alıyor. Misal Özlem Doğan bu ücreti yüksek bulmuş olacak ki Belko Air aracının içinden, ‘Ücretimiz KDV dahil 37.00 TL’dir’ yazılı ücret levhasının fotoğrafını sosyal medyadan paylaştı. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ve EGO Genel Müdürlüğü’nü de paylaşımına ekleyerek, “Mansur Başkan’ım Esenboga Havalimanı’na EGO otobüs seferleri başlamalı. Ya da durağı nerede?” diye yazdı.

Ankara’da öğrenci olduğunu belirten Zeynep Nursima Tekin ise Belko Air biletinin görselini ekleyerek paylaşımında ABB Başkanı Mansur Yavaş’a şöyle seslendi: “Sayın başkanım, bu Belko Air fiyatları neden böyle? Neden bu kadar fazla ödüyoruz? Ben öğrenciyim ve neden Ankarakart’ımı kullanamıyorum? Bu otobüste sefer başı bin 700 TL nakit toplanıyor kredi kartı zaten geçmiyor. 100 TL mazot yakan otobüs için sizce bu adil mi? 442 nerede?”

* * *

Haberin Devamı

Ankaralıların şikâyet, istek ve önerilerini yıllardır kaleme alan Haber Koordinatörü’müz Fatih Tekeci’nin Burada Okur Yazar köşesinin de uzun süredir ana konularından birisi, havalimanına belediye otobüsünün olmaması. Öyle ki Tekeci bir defasında şöyle bir başlık da atmıştı; “Esenboğa’ya gitmek uçmaktan zor.”

* * *

İstanbul, İzmir ve Bursa gibi şehirlerde havalimanlarına belediye otobüsü varken maalesef başkent Ankara’da yok. Peki Esenboğa’ya EGO otobüsü gelecek mi? Gelecekse ne zaman gelecek? Bu sorunun yanıtını Özlem Doğan’ın paylaşımı üzerine EGO Genel Müdürlüğü verdi. İşte Esenboğa’ya EGO seferindeki son durum:

EGO YETKİ BELGESİNİ ALDI

“Kuruluşumuz ile Ankara Kömür Asfalt Enerji İnş. San. Tic. Ltd. Şti (BELKO) arasında imzalanan sözleşme, 4 Nisan 2023 tarihinde sona erecektir. Kuruluşumuz araçlarıyla hizmet verilebilmesi amacıyla araçlarımıza ‘D1 Yetki Belgesi’ alınması için Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Haberleşme Genel Müdürlüğü’ne başvuruda bulunulmuş ve 1 Kasım 2022 tarihinde ‘Yetki Belgesi’ alınmıştır. Ancak bu güzergâhta faaliyete başlanılabilmesi için Esenboğa Havalimanı’nda yer tahsis edilmesi gerekmektedir. Yer tahsisi için Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü’ne 3 Kasım 2022 tarihinde talepte bulunulmuştur. İşlem sürecinin tamamlanması ve yer tahsisini müteakip Esenboğa Havalimanı-kent merkezi güzergâhında kuruluşumuz araçlarıyla hizmet verilmeye başlanılacaktır.”

* * *

Haberin Devamı

EGO, en son 2013’te havalimanına 442 numaralı otobüsle yolcu taşımıştı. O tarihten sonra hat özelleştirildi ve bugüne gelindi. Açıklamadan anladığımız kadarıyla 10 yılın sonunda, Nisan 2023’ten sonra EGO otobüslerini tekrar yeniden havalimanı yolunda göreceğiz gibi. Merakla bekliyoruz...

SADECE NAKİT  ÖDEYEBİLME  PROBLEMİ

Havalimanına ulaşım konusu demişken bir de Belko Air’de ‘ücreti sadece nakit ödeyebilme’ problemi var. Akademisyen Onur Çağdaş Artantaş, ABB’ye ve Başkent 153’e yönelik iletisinde, “Belko Air’in Ankarakart veya kredi kartı kabul etmemesi için özel bir sebep var mı? Nakit sizin ne işinize yarıyor bilmem ama bizim işimizi zorlaştırıyor” serzenişinde bulundu. Başkent 153, BELKO adına verdiği yanıtta validatör sistemi için başvuru talebinin olduğunu ve başvuru sonucunun beklendiğini kaydetti. Bu yanıt, kredi kartıyla ödeme konusunda tatminkar olmasa da Ankarakart kullanımı için olumlu bir gelişmeye işaret.

Haberin Devamı

Esenboğa’ya EGO ne zaman gelecek

Kendisine ayrıca bilgilendirme yapıldığını da belirten Artantaş, “Bu konuda bilgi verildi. Geçmiş dönemde yapılan sözleşmelerden dolayı hizmeti EGO henüz üstlenememiş, fakat yeni yılda hattı üstlenmeyi umuyorlar. Umarım Ankarakart kullanabilir oluruz. Hukuken karmaşık bir konu, ama yine de dönüş için teşekkürler” paylaşımını da yaptı. Teknolojinin bu denli geliştiği bir dönemde kent merkezi ile havalimanı arasında hizmet veren tek hat olan bu otobüslerde sadece nakit ücretle seyahat zorunluluğunun başkente yakışmadığı net! Sahi yanında nakit Türk Lirası olmayan turistler ne yapıyor acaba? Burası da ayrı bir muamma...

HAYVANSEVERLERE ÇAĞRI VAR

Esenboğa’ya EGO ne zaman gelecek

Mamak Belediyesi’nin Sokak Hayvanları Rehabilitasyon Merkezi son dönemde tartışmaların odağındaydı. Hayvanseverlerin ‘köpeklere eziyet edildiği’ iddialarının ardından belediye, merkezi basına açtı, gezdirdi. Uzun uzadıya tartışmaların ardından Mamak Belediye Başkanı Murat Köse’den 7 Aralık’ta hayvanseverlere yönelik de dikkat çeken bir çağrı geldi: “Gönüllü olarak, Mamak Belediye’mizin Sokak Hayvanları Rehabilitasyon Merkezi’nde görev almak isteyen hayvanseverler, müracaat ederek tesisimizde çalışmaya başlayabilirler. Canların İhtiyaç Listesi: *Sağlık *Sevgi *Oyun *Beslenme *Temizlik. İletişim Merkezi: 444 0 149.” Bakalım hayvanseverlerin bu çağrıya yanıtı ne olacak?

Haberin Devamı

Esenboğa’ya EGO ne zaman gelecek

Hayvanseverlerle belediye gerçekten de uyum içerisinde bu işi götürebilecek mi? Murat Köse ayrıca bir Sokak Hayvanları Çalıştayı yapacaklarını da “Sokak Hayvanları Çalıştayı 15 Aralık Perşembe günü yapılacaktır. Bildiri sunmak, konuşma yapmak, izleyici olarak katılmak isteyenler link üzerinden başvuru yapabilirler. Çalıştayın yeri, katılımcı sayısına göre ilan edilecektir” diyerek duyurdu. Başvuruları sona eren çalıştayın ayrıntıları yarın ilan edilecek. Çalıştay ayrıca sosyal medyadan da canlı yayınlanacak. Buradan nasıl bir sonuç çıkacağını da hep birlikte göreceğiz...

KARADENİZ DEĞİL  ANKARA SAHİLİ

Esenboğa’ya EGO ne zaman gelecek

Nallıhan Çayırhan, Ankara’ya yaklaşık 2 saatlik uzaklıkta. Ankara’nın denizi yok ama Çayırhan’ın var. Nallıhan Belediyesi, sosyal medyadan Çayırhan Gölü kenarındaki çalışmaların son durumunu, “Çayırhan Mahalle’mizdeki İpekyolu Doğa Kampı Projesi çerçevesinde yapılan çevre düzenlemesi ve seyir iskeleleri bitmek üzere. Göl üzerinde açılıp daha güzel fotoğraflar çekileceğiniz ve gözlem yapacağınız büyük iskelemiz ise en kısa zamanda tamamlanarak kullanıma sunulacak” paylaşımıyla duyurdu. Sahil bandında hummalı çalışmayı geçen ay bizzat gidip yerinde görmüştüm. Tamamlandığında ayrı bir havası olacağı kesin. Özellikle yaz aylarında kente yakın gezi rotanıza burayı da şimdiden ekleyin derim...

Yazarın Tüm Yazıları