Dayanışma ve küçük üreticiye destek zamanı

Depremden etkilenen kentler büyük kayıplar verdi, mimari ve demografik yapıları erozyona uğradı.

Haberin Devamı

Benzeri yaşanmamış bu felaket sonrası toplum olarak dayanışma ve empati kurma konusunda iyi bir sınav verdik.

Ülke olarak acılarını paylaşıyoruz ama onların ihtiyaçlarını da, beklentilerini de anlamak zorundayız. Yakında Ramazan ayına giriyoruz.

Barınma için olduğu kadar iftar yapmak için de prefabrik evler, donanımlı çadırlar, kısacası insanların bir araya gelip yemeği de, sevinci de, üzüntüyü de paylaşacağı sosyal bir buluşma mekânı olacak restoranlar oluşturmak gerekiyor.

Ki birçok kurum ve kişi hazırlıklarına başladı, güzel haberler geliyor.

Bu yazımda bölgedeki üreticilerle konuştum.

İşte anlattıkları...

GAZİANTEP’TEN

Mine Özmen: Tarım ve hayvancılık devam etmeli

Dayanışma ve küçük üreticiye destek zamanı

Haberin Devamı

İlk şoku atlattıktan ve kendi ailemin güvende olduğunu anladıktan sonra çevredeki insanları düşünmeye yöneldim. Acılarımızı sarmak, yıkılanları yeniden inşa etmek adına çalışmalarımızı gönüllü ekiplerimizin de büyük çabasıyla hemen başlattık.

Eşim ve oğlum bölgede doğan Özmen Un’da çalışan arkadaşlarımızla ilgilenirken, ben Hışvahan ve FIRIN’O gibi işletmelerimizin mutfağında buldum kendimi.

İslahiye, Nurdağı ve Maraş’a ulaştık. Her gün yaptığımız yemek yardımına halkın desteği de bize zor zamanlarda nasıl kenetlenebileceğimizi tekrar gösterdi.

Bize ihtiyaç duyulduğu müddetçe kapılarımız hep açık olacak. Şimdi sürdürülebilir bir hayat için normale dönüş sürecine geçmeye çalışıyoruz.

Bölgeden uzaklaşmak yerine Hatay, Kahramanmaraş ve Gaziantep gibi Türkiye’nin en verimli topraklarına sahip bölgelerde tekrar üretime başlamalıyız. Barınma ve yemek kadar tarım ve hayvancılığın da devam etmesi şart. Bu sebeple küçük üreticiden alım yapmak ve onlara destek olmak hepimizin sorumluluğu.

HATAY’DAN

Lale Çavuşoğlu Kuseyiroğlu / Pales Süt Ürünleri

Dayanışma ve küçük üreticiye destek zamanı

Haberin Devamı

Hatay farklı kültürlerin beraber yaşadığı bir bölgeydi. Kaybı olmayan aile yok. Temel sorun hem kentte kalıp yaşayan hem de mecburiyetten pijamalarıyla şehri terk etmek zorunda kalanlar. Ne bir birikim, ne ev, ne kıyafet, ne kalacak yer, ne okul; hiç ama hiçbir şey yok!

İneklere su veremedik, yemleri kovalarla dağıttılar.

Köyden kadınlara sağdırıp köylülere dağıttırdık.

Bakan açıklama yapınca TİGEM alacak diye hemen aradık ama ‘Böyle bir yerimiz yok’ cevabını aldık. Kız kardeşimin eşi yardım kamyonu yolladı.

Biz kendimiz için jeneratör, mazot ve benzin istedik ve o benzinle İstanbul’a geldik.

Hayvanların sevkiyatı için pazartesiyi beklemek zorunda kaldık. Birkaç hayvan öldü, çalındı.

Haberin Devamı

Şehirde bir sürü kira gelirimiz varken her şey yerle bir oldu.

İmalathane iyi durumda ama elektrik, su ve sevkiyat yok. Banka kredisi, ödemeler, işlemeyen işletme ile önümüzü görmek zor.

Niyetim makine parkını Biga’ya taşıyıp tekrar başlamak.

Antakya’da marka haline getirdiğimiz, mesela Tugay Kasabı gibi, arayıp ‘Bize destek verin’ diyen de, ‘Büyük şehirden anlamayız, sen elimizi tut’ diyen de var.

Acımız çok büyük çok.

KAHRAMANMARAŞ’TAN

Dayanışma ve küçük üreticiye destek zamanı

Deprem olur olmaz sevdiklerimizden haber almaya çalıştık; alamadıklarımızın enkazına koştuk. Hepimizin onlarca cenazesi vardı. Başkonuş Yaylası’ndaki tüm ekibimizi aileleriyle birlikte depremden zarar görmemiş tesisimize aldık.

Haberin Devamı

Kalan yerlere personel lojmanlarını da açarak öncelikle hamileleri ve ağır hasta olan yaşlıları aldık. İlk 3 haftalık süreçte 200’e yakın depremzedeyi ağırladık.

Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği Kahramanmaraş şube başkanı olduğum için ilk gün akşam üyelerimizle buluştuk.

Tekir şubesi yıkılan ve diğer şubeleri ağır hasarlı olan Maraş Paça’nın sahibi Emrah Sünbül ve ekiplerimizle birlikte şehrin tek televizyon kanalı olan fakat depremde binası yıkılan Aksu TV Genel Müdürü Cüneyt Beyit ve Enfes Restoranları’nın sahibi Ahmet Nail Polat’ın ev sahipliğinde, kendisinin ayakta kalan son şubesinde günde 30 bin kişiye yemek çıkaracak organizasyonun temellerini atmaya başladık.

Haberin Devamı

Ardından İstanbul, Ankara, İzmir hatta Amerika’dan ekibimize gönüllüler katılmaya başladı. Mutfak ekibi günlerce durmaksızın çalışırken yardımseverler tarafından gönderilen onlarca TIR bizim hammaddemiz oldu. Binası ağır hasarlı olan meşhur Sarayaltı Kasabı’nın işletmecisi Zafer Soğancı sürekli et tedarikimizi sağladı.

Küçük Ev’in işletmecisi Ali Çuhadar, uzak köylere ve mahallelere her gün binlerce kişilik yemek dağıttı. Gün geldi suyumuz, yağımız, bakliyatımız bitti ama sürekli gelen yardımlar bizi hep ayakta tuttu. TÜRES Genel Başkanı Ramazan Bingöl bizi bu süreçte hem maddi hem manevi sürekli destekledi.

Halkımızın iyi dilekleri ve dualarıyla 3 hafta boyunca toplam 500 bin porsiyon yemek dağıttık. Aynı zamanda çadır, battaniye, gıda ve su yardımı olmak üzere Kahramanmaraş’taki birçok noktaya ekibimizle yardımları ulaştırdık. Asıl sürecin şimdi başladığını çok iyi biliyoruz.

MALATYA’DAN

1 El de Bizden

Dayanışma ve küçük üreticiye destek zamanı

Karaca Grup, ilk günden itibaren kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşları koordinasyonuyla deprem bölgelerine battaniye, yorgan, tencere, su ısıtıcı, mutfak gereçleri başta olmak üzere acil ihtiyaç ürünlerini ulaştırmıştı.

Ticaret Bakanlığı’nın başlattığı Deprem Yardımlaşma Seferberliği’ne katılarak ihtiyaç malzemesi bağışlarını ‘1 El de Bizden’ kampanyalarıyla AFAD koordinasyonunda deprem bölgelerine ulaştırmaya da devam ediyor.

Malatya’da depremin 4’üncü günü kurdukları mutfakla günde 5 binin üzerinde kişiye yemek servis ediyorlar.

Bölgeye destek vermek ve istihdama katkı sağlamak adına tüm gıda malzemelerini yerel üreticilerden temin ediyorlar. Mutfak ekibi de yine bölgede yaşayan yerli halktan oluşturulmuş. Malatya’da kurulan ilk mutfakları bölgede ihtiyaç devam ettiği sürece hizmet vermeye devam edecekmiş.

Depremzedelerin sıcak yemek ihtiyacını karşılamak üzere diğer deprem bölgelerinde konteyner kentlerin içerisine mutfak kurulumlarına devam kararı almışlar.

Yeme-içme mekânlarının durumu

Dayanışma ve küçük üreticiye destek zamanı

Tarihi Cumhuriyet Lokantası: 12 Şubat ilçesinde bulunan şubesi açık. Dulkadiroğlu ilçesinde bulunan hafif hasarlı şube ise depremzedelere hizmet vermek üzere onarılıyor.

Maraş Paça: Sahibi Emrah Sümbül. Tekir şubesi yıkıldı, Doğukent şube ağır hasarlı, Tekerek şube orta hasarlı.

Et Evi Kuzu Kasabı:

Sahibi Ali Alçingi. Mekânı ağır hasarlı.

Alfi Çörek:

Sahibi Fehmi Büyükdereli. Çarşı şubesi ağır hasarlı.

Menekşe Paça: Sahibi Remzi Ulaş. Mağralı Mahallesi şubesi ağır hasarlı.

 

Yazarın Tüm Yazıları