Yeni nesil çiftçiye yeni nesil fuar

Türkiye’de çiftçi yaş ortalamasının 55-60’larda olduğunu hatırlatan Engin Er, “Bu Türkiye için bir risk. Bu nedenle genç kuşağın tarım sektörüne yönelmesi çok önemli. Bu kuşak tarımsal makine ve ekipman kullanımına daha açık. Bizim de hedefimiz bu gençler” diyor.

Haberin Devamı

 

TÜRKİYE tam bir tarım ülkesi. İncirden üzüme, narenciyeden organiğe birçok tarımsal üründe önemli bir ürettim üssü. Milyarlarca dolarlık bir ekonomik büyüklük. Bu yapıyla birlikte büyüyen ve önemli bir ekonomik değer olan bir diğer sektör ise tarımsal makine ve ekipmanları. Bu alanda da 2022 verilerine göre 2 milyar dolarlık bir ihracat söz konusu. Hem tarımsal ürün hem de makine, ekipman ve teknoloji alanındaki bu sektörlerin kendilerini anlatma ve tanıtma noktasında önemli bir kanal da hiç kuşkusuz fuarlar. Türkiye, tarım fuarları anlamında da oldukça hareketli. Birçok kentte fuarlar düzenleniyor. Bunun en yenisi ise bu yıl ilk kez Antalya’da yapılan ‘Growmach, Traktör, Tarım Makineleri, Ekipmanları & Teknolojileri Fuarı’ oldu. Antalya’da 22 yıldır dünyanın en büyük seracılık fuarı unvanlı Growtech’i hayata geçiren Informa’nın davetlisi olarak gittiğim Growmach’ın ilk adımlarına tanıklık ettim.

Haberin Devamı

Yeni nesil çiftçiye yeni nesil fuar

44 ÜLKEDEN 357 ALICI
Informa tarafından bu yıl Antalya Anfaş Fuar Merkezi’nde ilk kez gerçekleştirilen Growmach, 10 Ekim’de VIP ve ulusal-uluslararası basın günüyle açıldı. 150’yi aşkın firma ile 44 ülkeden 357 alıcının katıldığı Growmach, özellikle yerli üreticiyi uluslararası alıcılarla buluşturmayı hedefliyor. 14 Ekim’de sona erecek Growmach’ın farkındalığını Fuar Direktörü Engin Er’den dinledim. Türkiye’de her yıl 60’dan fazla tarım fuarı yapıldığını söyleyen Er, kendilerinin ise bu fuarlardan önemli farkları olduğunu belirtiyor ve ekliyor:

GÖRÜŞMELER İHRACATA DÖNSÜN
“Bizim en büyük hedefimiz özellikle yerli üreticiyi uluslararası alıcıyla buluşturmak. İhracat pazarları yaratmak önemli. Bunun için uğraş veriyoruz. Katılımcı firma çeşitliliğini sağlayabilmemiz ve daha fazla katılımcıya yer verebilmemiz için bir firmaya ayrılacak alan üst limitini 300 metrekare olarak belirledik. İç mekanda tarım makineleri ve teknolojileri dışarıda ise traktör firmaları yer alıyor. Elbette teknolojinin ön planda olduğu bu dönemde sürdürülebilirlik bakış açımızla katılımcılarımıza dijital çözümler de sunuyoruz. Growmach Connect Platformumuz sayesinde katılımcılarımız stantlarını ziyaret eden ziyaretçilerin datasına sahip olabilecek ve fuar sonrasında da potansiyel alıcılarıyla gerçek zamanlı iletişim ve etkileşim kurabilecekler. Bunun yanı sıra; Farmer 100 adlı bir proje oluşturduk. Yeni teknolojileri kullanacak, tarımda mekanizasyonun verimliliğe etkisinin farkında olan önder çiftçiler ve elbette yeni nesil çiftçilerin bir arada olacağı bir program olacak. Bu tür teknolojileri kullanmak isteyen üreticiler, fuar alanında oluşturacağımız bir ortamda Farmer 100 grubunun bir üyesi olma fırsatı bulacaklar.”

Haberin Devamı

Yeni nesil çiftçiye yeni nesil fuar

Ege Bölgesi’nden de birçok firma Growmach’de katılımcı olarak yerini aldı.

 

GENÇLERE İHTİYAÇ VAR
Engin Er, Growmach ile Türk tarım sektöründe hizmet veren yeni nesil çiftçilere de ulaşmak istediklerini anlatıyor. “Yeni nesil çiftçi nedir?” sorusuna yanıtı ise şöyle:
Türkiye’de çiftçi yaş ortalaması 55-60’larda. Bu Türkiye için bir risk. Bu nedenle genç kuşağın tarım sektörüne yönelmesi çok önemli. Bu kuşak tarımsal makine ve ekipman kullanımına daha açık. Bu nedenle de Growmach’in yeni nesil çiftçilerin özel bir buluşma noktası olmasını önemsiyoruz, buna odaklandık. Türk tarımının ihtiyacı olan, gerek donanım gerekse de yazılımsal anlamda yeni teknolojiyle üretilen tarım makineleri ve ekipmanlarını onlara tanıtmak istiyoruz. Bu teknolojiler sayesinde tarımın modernize edilmesi, verimlilik ve sürdürülebilirlik anlamında önemli kazanımlar elde edilmesi mümkün.”

Haberin Devamı


ARTIK BİLİNÇLENME ZAMANI
SON teknoloji makine ve ekipmanların tarım sektöründeki üreticilere hem verimlilik hem de tasarruf konusunda avantaj sunduğu bir gerçek. Tarımda teknoloji kullanımı verimliliği artırıyor. Türkiye’de modern tarım uygulamaları konusunda çiftçilerin artık bilinçlenmesi gerektiğini söyleyen Engin Er, “Her tarımsal işletme, ekilen ürün çeşidi, toprak yapısı ve iklim koşullarına göre farklı tarım makinelerine ve teknolojiye ihtiyaç duyuyor. Bu nedenle otomatik dümenleme sistemi, ilaçlamada dozajlamalı sistem ve dronelar gibi araçların kullanılması yakıt, maliyet, iş gücü ve zaman tasarrufunun yanı sıra; verimlilik konusunda da çiftçiler için önemli avantajlar sunuyor. Bu yıl Growmach Fuarı’nda tarımda yapay zeka ve otomasyon alanlarında hizmet veren firmalar da son teknolojiye sahip ürünleriyle fuar ziyaretçilerini stantlarında ağırlıyor” diyor.

Haberin Devamı


SEKTÖR PROFESYONELLERİ GELDİ
ENGİN Er, Growmach için bir yıllık ön hazırlık dönemi geçirdiklerini söylüyor ve ekliyor:
“Geçtiğimiz yıllarda Growtech’e katılan firmalar bizlerden bir tarım makineleri fuarı istedi. Tam bu planlamayı yaparken pandemi ortaya çıktı ve sonrasında ise artık çalışmalara başladık. Uluslararası ziyaretçi ve katılımcıların olduğu, tamamen ihracata yönelik tarım makineleri, traktör ve ekipmanları fuarı olan Growmach’ı ilk kez gerçekleştiriyoruz. Fuarımızın ilk gününde 40’dan fazla ülkeden uluslararası sektör profesyonelleri ile yerel, ulusal ve uluslararası basın mensuplarını ağırladık. Alım heyetlerinin fuarın yoğunluğuna girmeden yeni firmalarla bağlantı kurabilmeleri ve onlara zaman ayırabilmeleri için fuarın ilk gününü ‘uluslararası basın ve VIP günü’ olarak gerçekleştirdik.”

 

Haberin Devamı

SU TÜKETİMİNİ AZALTMAK
İÇİN SÖZ VERECEĞİZ
SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ve iklim krizi son yılların ana gündem maddesi. Bu kavramlar tarım sektörünü de çok yakından ilgilendiriyor. Engin Er, sektörün bu alanda eksikleri olduğunu söylüyor ama şirket özelinde ise sürdürülebilirlik üzerine çalıştıklarını anlatıyor. Pazarlama Müdürü Havva Ölçüm de sürdürülebilirlik alanında yürüttükleri çalışmaları şöyle anlatıyor:
“Sürdürülebilirlik Informa’nın var olma hedeflerimizden biri. Dünyada fuarlar yapıyoruz. Karbon ayak izini azaltmak adına çalışıyoruz. Bu mantıkla çalışmalar yürütüyoruz. Kasım ayında düzenleyeceğim Growtech Fuarın’da bu yıl suyu sahiplendik. Tükenebilir bir kaynak. Bunu sindirmek gerekiyor. Bu nedenle bu yıl katılımcı ve ziyaretçilerimizle bir söz vereceğiz. Su tüketimi noktasında bir mutabakat yapacağız. Günlük 25 litre suyu korumak adına bir söz vereceğiz. Geri dönüşüm kumaştan hazırlanan panomuza imza atacağız.”



Yazarın Tüm Yazıları