O atölyeden 4 fabrika çıktı

İş hayatına bir an önce adım atmak adına meslek lisesine gider. Lisenin ardından da Maliye Bakanlığı’nda memur olur. Fesih Demirer, bir süre sonra memurluğun çok da kendisine uygun olmadığına karar verir. Geldiği İzmir’de önce beyaz eşya üzerine bir şirkette çalışır, ardından da eşiyle birlikte kendi işini kurma kararı alır. 100 metrekarelik bir dikim atölyesinde kadın ve çocuk giyimi üzerine fason üretim yapmaya başlar. Sektörün geleceğine inanarak zamanla odağını yurtdışına çeviren Fesih Demirer, atölyeyi bir fabrikaya dönüştürür. İzmir’den sonra önce Manisa ve Van’a da birer tesis kuran Fesih Demirer, yine Van’da açacağı fabrika için gün sayıyor. Hazırladığı koleksiyonları Avrupalı devlere ihraç eden Fesih Demirer’in gündeminde ise katma değerli ürün ihracatını daha da artırmak var.

Haberin Devamı

 O atölyeden 4 fabrika çıktı

FESİH Demirer... Hazır giyim ile tekstile dair hiçbir bilgi ve birikimi olmamasına rağmen işin her kademesinde çalışarak başarıyı yakalamış bir sanayici. Bu topraklarda üretmeye sevdalı bir girişimci. FB Tekstil’in kurucularından Fesih Demirer ile kariyer yolculuğundan kendi işini kurma serüvenine ve yarınlara dair planlarına kadar birçok konuyu konuştuk. 1969 Muş Bulanık doğumlu Fesih Demirer, 4 yaşında ailesiyle Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne göç ettiklerini belirterek, hikayesinin devamını şöyle anlattı:

O atölyeden 4 fabrika çıktı

Haberin Devamı

18’İNDE MEMUR OLDU
“Çiftçi bir ailenin çocuğuyum. Bir an önce iş hayatına atılmak, meslek edinmek adına lise tercihimi meslek lisesinden yana kullandım. O yıllarda Köy Enstitüsü mantığıyla kurulmuş meslek liseleri vardı. Ben de Ankara’da bulunan ‘Maliye Meslek Lisesi’ne gittim ve yatılı okudum. Lisenin ardından da 18 yaşımda Maliye Bakanlığı’nda memur olarak kariyer hayatım başlamış oldu. Bir yandan da Anadolu Üniversitesi’nde İşletme okumaya başladım.”

O atölyeden 4 fabrika çıktı

 

İŞİN MUTFAĞINA GİRDİ
Oldukça hareketli bir yapıya sahip olan Fesih Demirer, bir süre sonra memurluğun çok da kendisine uygun bir iş olmadığına karar verir. ‘Ne yapabilirim’ demeye başlayan Demirer, 1992’de Maliye Bakanlığı’ndan istifa ederek eşi Müzeyyen Demirer’le birlikte Ankara’dan İzmir’e taşınma kararı alır. Fesih Demirer, “İzmir’de bir akrabamızın beyaz eşya üzerine iş yeri vardı. Onu yönettim. Bu süreçte de yolumuz bir Balkan göçmeniyle kesişti. İç giyim üzerine tecrübesi olan biriydi. Onun da yönlendirmesiyle odağımıza tekstili aldık. İki yıllık profesyonel iş hayatının ardından kendi işimizi kurmaya karar verdik. İzmir Yeşilova’da 7 bin mark sermayeyle kendi işimizi 1995’te kurduk. 100 metrekarelik bir dikim atölyesinde, 7 makineyle yola çıktık. İlk etapta iç piyasadaki firmalar için fason üretim yapıyorduk. Örme grubunda kadın tişörtü, şortu ve elbisesi ile kız çocuğu elbiseleri üretiyorduk” diyerek, hiçbir tecrübe olmamasına rağmen ‘bir işi yapacaksan mutfağına girmelisin’ söylemiyle atölyenin her kademesinde çalışarak deneyim kazandıklarını paylaştı.

Haberin Devamı

O atölyeden 4 fabrika çıktı

FASONDAN KOLEKSİYONA
Yoğun mesailerin ardından Fesih Demirer’in eşiyle kurduğu firma, İzmir’de isim yapmaya başlar. İlk 6 ayın sonunda Yeşilova’daki 100 metrekarelik atölye yetmez olur. Fesih Demirer, o süreci şöyle aktardı:
“Bu kez Bornova Ağaçlı Yol’da 400 metrekarelik bir yere geçtik. Tabii orası da yetmedi ve 1998’de toplamda bin 200 metrekarelik bir binada üretim yapmaya devam ettik. İç piyasadaki firmalara fason üretimle başlayan serüven, sektöre olan inancımızla yönümüzü yurtdışına çevirdik. 1999’da Almanya’ya ilk ihracatımızı yaptık. Üretimin yanında pazarlama ve organizasyon yeteneğiyle büyümemizi sürdürdük. Fason ile başlayan süreç zaman içinde kendi koleksiyonunu hazırlayan bir yapıya dönüştü. Tasarımdan aldığımız güçle bugün Avrupalı birçok büyük firmaya ihracat yapıyoruz. Sektörümüzün önemli bir aktörü olarak üretmeye devam ediyoruz.”

Haberin Devamı

O atölyeden 4 fabrika çıktı



BATIDAN DOĞUYA YATIRIM
BAR Tekstil olarak 1995’ta yola çıkan ve daha sonra unvan değişikliğiyle FB Tekstil olan şirket bugün merkezi İzmir’de olmak üzere üç kentte faaliyetlerini sürdürüyor. Fesih Demirer, İzmir’deki büyüme sürecinin 2004’te Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’ne taşınmalarıyla yeni bir boyut aldığını paylaşarak, şöyle devam etti:
“Bu büyüme İzmir’le sınırlı kalmadı. Bizim güçlü olduğumuz konu üretim. Fason yapılar örgütlemek yerine kendi üretim tesislerimizi kurmayı tercih ettik. İhraç ettiğimiz ürünlerin tamamını kendi bünyemizde üretme yoluna gittik. Bu mantıkla da 2013’te üretimde büyüme hedefiyle Manisa’ya ikinci fabrikamızı kurduk. Burada İngiliz bir dünya devi için üretim yapmaya başladık. 2015’te de sadece bu fabrika, İngiltere’ye 11 milyon poundluk kadın elbisesi sattı. Bir süre sonra Türkiye’nin batısında maliyet artışlarıyla birlikte de yeni yer arayışlarına gittik. Daha öncesinde bu dalgayla; Mısır, Balkan ülkelerine gidenler olmuştu. Ama ben hep şuna inandım: Biz çok ağır bedeller ödeyerek bu sektörde bir yerlere geldik. Yetişmiş iş gücü ve teknolojik altyapının oluşması uzun bir süreç alıyor. Emek verilmesi gerekiyor. Bu bilgi birikimin Türkiye içerisinde kalması gerektiğini düşündüm. ‘Bedeli ne olursa olsun bu yatırımlar Türkiye’de olmalı’ dedim. Kula’dan sonrası için hem insan hem de diğer anlamda gerekli altyapı var. Bu mantıkla 2015 sonrası yatırım için arayışa geçtik. Teşvikler kapsamında 5 ve 6’ncı bölgelere baktık ve en sonunda 6’da karar kıldık. Burada da Batman, Muş ve Van’ı odağımıza aldık. Sonunda Van’da karar kıldık. Burada kente yapılan uçuş sayısının fazlalığı, büyük bir metropol durumu ve yaş ortalaması 20,8 gibi seçenekler sonunda Van’da karar kıldık. 3’üncü fabrikayı da bu kentte açtık. Şimdi 4’üncü fabrika için ise gün sayıyoruz.”

Haberin Devamı

O atölyeden 4 fabrika çıktı


ARTIK EVDE OTURMUYOR KENDİ
PARALARINI KAZANIYORLAR
DÜNYADA en az yatırımla en çok istihdam sağlayan sektörlerin başında tekstilin geldiğini söyleyen Fesih Demirer, “Bir bölgenin gelişmesini istiyorsanız, burada öncü sanayi kuruluşu tekstil... Bu nedenle hazır giyim ve tekstil, Anadolu için stratejik bir sektör oldu. Batman’da 25-30 bin kişi çalışıyor. Bölgelerin yapıları değişiyor. Toplumun en atıl iş gücünü ekonomiye katıyoruz. Evde oturan kadınlar artık kendi paralarını kazanıyor. Bu yönüyle de çok değerli bir sektörüz. 18 milyar dolarlık ihracatımız var, 1,5 milyarı da Ege’den... Süreklilik için Anadolu’ya üretim kanalarımızı aktarmamız gerekiyor. Bölgedeki yöneticilerin de bu yatırımların hayata geçmesi noktasında büyük desteği var” diyor.

 

Haberin Devamı

KISA KISA
* Kadın ve çocuk hazır giyim ürünleri konusunda uzmanlaştıklarını dile getiren Fesih Demirer, “2022’de 25 milyon dolarlık bir ihracata imza attık. Bu yıl da benzer rakamlar hedefliyoruz. Burada elde edilen başarıdaki anahtar ise kendi koleksiyonumuzu hazırlıyor olmamız. Son 5 yıldır satışımızın yüzde 100’ü kendi koleksiyonumuzdan. Fason üretici değiliz. Katma değerli ihracat için kendi koleksiyonlarımızı dünya devlerine ihraç ediyoruz. Birim fiyatımızı daha da artırmak için büyük uğraşlar veriyoruz” diyor.

* Bugün tüm organizasyonun İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’ndeki tesislerden yapıldığını aktaran Fesih Demirer, işleyişi şöyle aktardı: “Manisa ve Van ise üretim üslerimiz durumunda. Van’daki 4’üncü tesisle birlikte de ana üretim orada olacak. 750 kişi Van’da çalışacak. Yeni fabrikamız 400 kişiye iş kapısı açacak. Toplamda ise 4 fabrikayla bin 100 kişiye ulaşacağız.”

Yazarın Tüm Yazıları