Mutfakta yaşam var

İlk adımı evinin mutfağında atar.

Haberin Devamı

Hazırladığı diyet yemekleri banka çalışanlarının beğenisine sunar. ‘Adana’da diyet yemeği tutmaz’ söylemlerine kulak asmaz. Yaşam Orak, zamanla evin mutfağına sığmaz ve diyet yemekleri üzerine mekan açar. Süreç içinde de 5 öğün şeklinde yemeklerini pakete sokar. Ama bir süre sonra eşinin görevi nedeniyle her şeyi Adana’da bırakıp İzmir’e gelir. Ve sıfırdan başlar. Yaşam Orak, ‘Lezzetli Yaşam’ markasıyla diyetten sporcu beslenme paketine kadar kişiye özel seçenekler hazırlar. Bugün Adana’da başlattığı hikayesine İzmir’de devam eden Orak, kişiye özel diyet paketlerinin yanına kantin, ofis ve davet seçeneklerini de ekleyerek büyüyor. Bir yandan yeni alanlar açmak için uğraş veren Yaşam Orak, diğer tarafta ise ara öğün grubuyla market raflarına girmeyi hedefliyor.

Haberin Devamı

Mutfakta yaşam var

YAŞAM Orak... Adana ve Gaziantep gibi mutfak kültürünün güçlü olduğu iki farklı kentte büyümesine rağmen yemek dünyasına alışılmışın dışında adım atarak farkındalığını ortaya koyan bir iş insanı. Yoğun tempolu işiyle de zor olanın peşinden giden genç bir girişimci... Lezzetli Yaşam’ın kurucusu Yaşam Orak, hem girişimcilik hikayesini hem sektörü hem de geleceğe dair planlarını aktardı. Öğretmen anne ve babanın çocuğu olarak 1983’te Tarsus’ta dünyaya ‘merhaba’ diyen Yaşam Orak, hikayenin devamını şöyle anlattı:

TERCİHİN YÖNÜ DEĞİŞTİ
“Babam Manisalı, annem ise Tarsuslu. Ben de Tarsus doğumluyum, ama anne ve babanın görevi nedeniyle Gaziantep’te geçti çocukluğum. Tabii, birçok kişi gibi gerçek yeteneklerimi bilmeden büyüdüm. Doktor, eczacı ya da mühendis olmalı baskısıyla hareket etmek zorunda kaldım. Tıp okuma hedefiyle lisede fen bölümünü seçtim. Ama çok sosyal ve hareketli bir öğrenciydim. O zaman babam da okul müdürümdü ve ben tıp okumak istemediğimi söyledim. Bu alan dışında eğitimime devam etmem gerektiğini söyledim. Yeni bir yol haritası belirledik. Bu kez odağıma işletmeyi koyduk. Ve Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme Bölümü’nü kazandım. Üniversite sürecinde de çok akademik bir hayat yaşamadım.”

Haberin Devamı

Mutfakta yaşam var

KEBAP DİYARINDA DİYET
Üniversitenin ardından Yaşam Orak, 2006’da tekrar doğduğu toprakların yolunu tutar. Eğitimci olan babasının açtığı özel okulda iş hayatına ilk adımı atar. Orak, “Ailede ablam da dahil herkes eğitimci olunca ben işin işletme kısmını üstlendim. Servisten muhasebe organizasyonuna kadar her şeyle ben ilgilendim. Bu süreçte de evlendim ve kızım dünyaya geldi. O dönem ailem de okulu devretti ve ben kızımı büyütmeye odaklandım. Ama bir taraftan da bir şeyler yapmam gerektiğini düşünüyordum. Üniversiteden itibaren yemek yapmaktan ve güzel masalar kurmaktan zevk alıyordum. Böyle olunca da herkes, ‘bir yer açmalısın’ diyordu. Yemek kültürünün çok zengin olduğu bir şehirde bunu yapan çok güzel yerler vardı. ‘Farklı bir şey yapmalıyım’ diye kafa yormaya başladım ve diyet yemekler yapmaya karar verdim. O dönem bu işler Türkiye’de yeni yeni filizleniyordu. Sağlıklı, lezzetli ve doyurucu diye bir el ilanı bastırdım. Ve çevremdeki bankalara dağıtmaya başladım. Oradan gelen taleple de 2010’da evin mutfağında diyet menüler hazırlamaya başladım” diyerek girişimcilikte ilk adımı attığını paylaştı.

Haberin Devamı

Mutfakta yaşam var

HER ŞEYE SIFIRDAN BAŞLADI
Süreç içinde iş büyür ve evin mutfağına sığmayınca da Yaşam Orak, Ege yemekleri üzerine faaliyet gösteren bir mekanı devralarak 2011’de işi resmileştirir. Orak, o süreci şöyle aktardı:
“2011’de Lezzetli Yaşam doğdu. Diyet yemeğin yanına, sağlıklı beslenmeyi ekledik. Bir süre sonra iş rutine binmeye başladı. ‘Yenilik yapmamız gerekiyor’ diye düşünmeye başladım. Ve tek öğünden çıkıp 5 öğün şeklinde ürünleri kişiye özel pakete koymam kararı aldım. İşler rayına oturmuşken, basketbol antrenörü olan eşime İzmir’den teklif geldi. ‘Sen bunu orada da yapabilirsin’ değince rotamızı 2015’te İzmir’e çevirdik. Hiç çevrem olmadan sıfırdan yeniden başladım. Sosyal medyayı da kullanarak ufak ufak isim yapmaya başladım. Kişiye özel beslenme firması olduk. Bu perspektifle de yüzlerce kişiyi zayıflattık, düğünler hazırladık, sağlığını koruduk, aynaya mutlu bakmasına sebep olduk. Ve bugün ‘Bu pakette mutluluk var’ inancıyla yolumuza devam ediyoruz. Karşıyaka’daki mutfağımızdan İzmir’in belirli noktalarına ulaşıyoruz.”

Haberin Devamı


DİYET PAKETİNDE
ADANA KEBABI VAR

ADANA’da yola tek başına çıktığını, bugün ise İzmir’de 15 kişilik bir ekiple faaliyet gösterdiklerini anlatan Yaşam Orak, “Çok kolay bir iş yapmıyoruz. Sabah 06.00’da başlayıp, gece yarılarına kadar devam eden bir süreçten söz ödüyoruz. Sporcuya, çalışana, sağlık sorunu olana özel paketler hazırlıyoruz. Şu an günlük 200 kişiye farklı içeriklerde paket gönderiyoruz. Bu sistem sabah, öğle, akşam ve iki ara öğünden oluşuyor. İnsanların gün içerisinde 5 öğün yiyecekleri yemeği kapılarına kadar getiriyoruz. İddialı olacak, ama en geniş ürün grubuna sahip firmayız. O ay yediği yemeği belki bir daha yemeyecek. Tamamen kişiye özel çalışıyoruz. Tabii, ‘bu da diyette yenir mi’ denen şeyler gönderiyoruz. Bu Adana ya da İslim kebabı olabilir. Diyete uyarlıyoruz. Dünya mutfaklarını araştırıp, bunu diyete uygun hale getiriyoruz” diyor.

Haberin Devamı

Mutfakta yaşam var


GÜNDEMDE MARKET RAFI VAR

PAZARDA gidilecek daha çok yolun olduğuna dikkat çeken Yaşam Orak, artık birçok şeyin kişiye özel olmaya başladığını paylaşarak, “Biz ise bu süreçte butik yapımızı koruyarak, ufak ama emin adımlarla büyümek istiyoruz. Bir şeyi tamamlayıp, rayına oturtmadan başka adımlar atmaktan çekiniyorum. İlk çıkışımız paket olsa da süreç içinde farklı talepler gelmeye başladı. Bunları da geri çevirmedik. Lezzetli Yaşam Kantin de bunlardan biri. Witcho’da sağlıklı ürünlerden oluşan bir yerimiz var. Burada sadece öğlen yemeği çıkıyor. Yine Lezzetli Yaşam Davet de butik açılış ve davet organizasyonlarına hizmet vermek için çalışıyor. Lezzetli Yaşam Ofis, 5 kişi ve üzeri çalışanı olan şirketlere öğlen yemeği gönderiyor. Şimdi ara öğünlerimiz çok beğeniliyor. ‘Bunları nereden alabiliriz’ diyen bir kitle oluştu. Bu talebe yanıt vermek adına da 1 yıl içerisinde rafta olmak gibi hedef belirledik. Bir diğer plan ise mutfağımızı daha büyük bir alana taşımak” diyerek gelecek hedeflerini aktardı.

Mutfakta yaşam var

KISA KISA

* “Evden çıkamayan anne ve babası için ürün alandan, çocuğunun beslenmesini kontrol etmek isteyene yeni bir kitle oluştu” diyen Yaşam Orak, pandemiyle birlikte iş yapış şekillerinde de yeni kulvarların açıldığını söyledi.

* Yaşam Orak, “Eskiden daha çok kadınlar sağlıklı beslenme ve diyeti tercih ederken, bugün erkekler de bu işe ağırlık vermeye başladı” diyor.

Yazarın Tüm Yazıları