Koşarak hem kilolar gitti hem de fıstık gibi işi oldu

Ömür Kaynak’ın kilo vermek için başladığı maraton koşuları aslında yeni bir girişimin de fitilini ateşlemiş. O dönem enerji ihtiyacı için yaptığı fıstık ezmelerini işine dönüştürmüş.

Haberin Devamı

Koşarak hem kilolar gitti hem de fıstık gibi işi oldu


HAYAT hep gülük gülistanlık olmuyor. Gülücükler kadar gözyaşı da yaşamın bir gerçeği. Ama aslolan asla pes etmemek, hayata sıkı sıkı sarılmak ve mücadele etmek. Ömür Kaynak da aynı öyle yapmış. Ailedeki huzursuzluklar sonucunda alınan aşırı kilolardan kurtulmak için çözümü sporda ve sonra da koşuda bulmuş. Koşuyla birlikte sağlıklı beslenmek adına kendisi için fıstık ezmesi yapmaya başlamış. Bu tat çevreden de beğenilip, “Bize de yapar mısın?” talebi üzerine bir anda girişime dönmüş. ‘Fıstıkçı Kız’ ismiyle yeni bir yolculuğa çıkan ve gelecekte de Bodrum’da sağlıklı beslenme üzerine bir mekan açma planı bulunan Kaynak’la zorluklar ve mücadele dolu hayatını ve tabii ki de girişimini konuştuk.

Haberin Devamı

Koşarak hem kilolar gitti hem de fıstık gibi işi oldu

HAYATA TUTUNMA MÜCADELESİ
İstanbul’un yarısı gibi o da 1975’te Zeynep Kamil’de doğup, Erenköy’de büyümüş. Lisenin ardından evlenip anne olmuş. Bu süreçte Açıköğretim’de işletme okuyan Ömür Kaynak, yaşadığı sorunların sonunda evlilik akdini sonlandırmış. Tabii bununla birlikte üzerindeki sorumluluklar iki kat artmış. Yeni bir hayata tutunma mücadelesine giren Kaynak, hem oğlunu büyütmek, hem de çalışmak zorunda kalmış. Önce spor salonunda çalışmış. Hikayesinin devamını şöyle aktarıyor:

Koşarak hem kilolar gitti hem de fıstık gibi işi oldu

MEZE VE MANTI DA YAPTI
“Spor salonunda çalıştığım yıllarda, su arıtma cihazları satan bir şirketle yollarım kesişti. Bana iş teklif ettiler. Satış ve pazarlama odaklı bir süreç başladı. Çok başarılı olup iyi paralar kazandım. Ödüller de aldım. Daha sonra farklı bölümlerde bu çalışmam devam etti. Satış ve pazarlama odaklı bir kariyerde başarılı işlere imza attım. Ama oğlum üniversite sınavlarına hazırlandığı süreçte ona destek olmak adına işi bıraktım. Ancak boş da duramazdım. Çünkü paraya da ihtiyaç vardı. Bu kez mutfağa olan yatkınlığımla birlikte mezeler ve mantı yapmaya, çevredeki mekanlara vermeye başladım. 1 milyonculardan parçalar toplayıp onları sattım.”

Haberin Devamı

Koşarak hem kilolar gitti hem de fıstık gibi işi oldu

DEĞNEKLİ KOŞUDAN ETİKLENDİ
Oğlunun üniversite sınavını kazanmasıyla birlikte de Ömür Kaynak tekrar profesyonel iş hayatına dönme kararı almış. Çeşitli girişimlerin ardından bir GSM operatöründe işe başlayan Kaynak, burada da başarıyı yakalamış. Bu başarıyla başka bir firmaya transfer olmuş. “Tabii tüm bu koşuşturmaca içinde geçmişten gelen sorunlar nedeniyle çok kilo aldım. 110 kiloya kadar çıktım. Bir süre sonra kilo vermeye karar verdim. Ablam beni bir gün ‘bir koşuya’ çağırdı. Maratonda değneklerle koşan bir adamdan çok etkilendim. O anda koşmaya ve kilo vermeye karar verdim. Bir anda maratoncu oldum. Burada ödüller de almaya başladım. Koşarken de sağlıklı beslenmeye yöneldim. Besin ihtiyacı için de fıstık ezmesi yaptım. Bu ezmeler çevremde de beğenilmeye başladı. Bu arada işten de ayrılmıştım” diyen Ömür Kaynak, bu talebi girişime çevirmeye karar vermiş.

Haberin Devamı

İSTANBUL’DAN BODRUM’A
Girişim fikrini duyan Kayserili bir arkadaşı ilk sipariş için 200 TL para vermiş. Kaynak, o süreci şöyle anlatıyor: “3-5 kuruş param vardı, gittim ilk önce etiket bastırdım. Ondan sonra kuruyemişçiden 2-3 kilo yer fıstığı aldım. Sonrasında, Mimar Sinan Güzel Sanatlar’dan mezun bir arkadaşıma, ‘Bana logo çizer misin?’ dedim. Dövmem aynı zamanda. Bacağımda dövmesi var logomun, koştuğum için yaptırmıştım. ‘Bunu fıstık ezmesine uyarlamak istiyorum’ dedim. ‘O zaman koşan fıstıkçı kız yapalım’ dedi. Sonrasında bir Instagram hesabı açtık, oradan devam ettik. Web sitemi yine bir arkadaşım yaptı. Herkese ricada bulunarak... Yani bir yola girdiğinizde aslında karşınıza size faydalı olacak insanlar emin olun çıkıyor. 7 yıl önce İstanbul’da başlayan ‘Fıstıkçı Kız’ maceram 5 senedir Bodrum’da devam ediyor.”

Haberin Devamı

 
SİPARİŞE GÖRE EVDEN ÜRETİM
FISTIKÇI Kız’ın müşterileri ağırlıklı sporculardan oluşuyor. Yüzde 100 yerli fıstıklardan yaptıkları ezmelerin katkısız ve şekersiz olduğunu belirten Ömür Kaynak, “Üretim süreci şu anda evden yapılıyor. Devletimizin kadın girişimcilere sunduğu izinle çalışıyorum. Sipariş üzerine üretim yapıyoruz. Fıstık ezmesinin yanı sıra ekmek talepleri de geldi. Karabuğday ekmeği, granola, enerji top ve barları var. Krakerler var. Sağlıklı beslenmeyi esas alan isimlerle yolculuğumuz devam ediyor” diyor.

 
HEDEFLERDE BİR DE MEKAN VAR
“KENDİ işinizi yapmak istiyorsanız önce gönül vermeniz gerekiyor” diyen Fıstıkçı Kız’ın kurucusu Ömür Kaynak’ın gelecekle ilgili farklı planları bulunuyor. Aslında uzun süredir sağlıklı beslenme odaklı bir yer açma planının olduğunu paylaşan Kaynak, “Bu planımızı hem pandemi, hem de yaşadığım sağlık sorunları nedeniyle ertelemek zorunda kaldım. Ama bir kafe ya da kahvaltı yeri gibi sağlıklı beslenmeyi hedef alan mekan açma planım var. Bunu da yakın zamanda hayata geçirmek istiyorum” diyerek, yarınlara dair hedeflerini paylaştı.

Haberin Devamı

 
* Bu işi sadece para kazanmak için yapmıyor Ömür Kaynak... Hobi ve birilerine faydalı olmak da Kaynak’ın motivasyon nedeni.

Yazarın Tüm Yazıları