Kese kağıdından sekiz şirket çıktı

Ticarete ilgisi ilkokul çağlarında başlar. Manavlara kese kağıdı da satar, sınıf arkadaşlarına kola da. Tevfik Bilsev, lisenin ardından da edindiği sermayeyle İzmir Bornova’da dükkan açar. Televizyondan bisiklete, oto teybinden ütü masasına birçok ürünün ticaretini yapar. Tevfik Bilsev, 2015’te ise fast food sektöründe global bir markanın bayiliğini alır. 2019’da Ferdi Baba’ya ortak olan Tevfik Bilsev, 2020’de ise restoran ayağında Fabrice’i kurar. Bugün beyaz eşya ve elektronik perakendesi ile gıda alanında 10’larca mağazayla yoluna devam eden Tevfik Bilsev’in gündeminde ise Fabrice ve Ferdi Baba’yı yurtdışına taşımak var.

Haberin Devamı

Kese kağıdından sekiz şirket çıktı

 

TEVFİK Bilsev... Küçük bir dükkanda başlayan girişimcilik serüvenini 8 firmalı bir grup şirketine dönüştürmeyi başaran iş insanı. Piyasanın ihtiyaçlarını okuyan ve uzun araştırmalar sonunda da bunu işe dönüştürerek başarıyı yakalayan bir girişimci. Bilsev Group Yönetim Kurulu Başkanı Tevfik Bilsev ile hem mücadeleyle dolu girişimcilik öyküsünü hem de geleceğe dair planlarını konuştuk. 1967 İzmir Bornova doğumlu Tevfik Bilsev, ticaretle çok küçük yaşta tanıştığını belirterek, o süreci şöyle paylaştı:

VERESİYE SATIŞ YOK
“Babam, konsoloslukta görev yapıyordu, memurdu. Benim ticaret karşı büyük merakım vardı. Çok iyi gözlem yaptığımı düşünüyorum. İlkokul yıllarında manavların kese kağıdı kullandığını gördüğümde ben de bir fikir belirdi. Kimi zaman anneanneme kimi zamanda babaanneme hamur yaptırdım. Konu komşudan da gazeteleri toplayarak kese kağıdı yapmaya başladım ve bunları manavlara sattım. İlk ticari girişim böylece başlamış oldu. Bunu ortaokul yıllarında kola satışları izledi. Okul arkadaşlarıma kola satarak işi kendimce biraz büyütmüş oldum. Bu satışları çikolata izledi. Veresiye, ertesi gün öderim de yok. Çünkü oradan parayı alıp yeni ürün almam gerekiyordu.”

Haberin Devamı

Kese kağıdından sekiz şirket çıktı

KÜÇÜK BİR DÜKKANDAN
Küçük yaşta yaptığı işlerle çevresinde isim yapan Tevfik Bilsev, hem edindiği deneyim hem de sermayeyle önce hediyelik eşya, ardından da oto teybi satışıyla ticari hayatına devam eder. Otobüsle gittiği İstanbul Tahtakale’den ürünleri alıp İzmir’de sattığını söyleyen Tevfik Bilsev, “Lise bittikten sonra üniversite okumayı düşünmedim. Direkt ticaretten devam etme kararı aldım. Edindiğim deneyim ve sermayeyle de işi artık resmileştirmeye karar verdim. Ve 1982’de İzmir Bornova’da küçük bir dükkan açtım. Masadan çamaşır kurutmalığına, ütü masasından bisiklete ve televizyona kısıtlı bütçeyle dükkanı doldurdum. Babamın lakabı ‘Doğan’dı. Ondan esinlenerek de Doğan Dayanıklı Tüketim Malları ile yola çıktık. Daha sonra Vestel’in bayiliğini aldım” diyerek, ticaret hayatındaki ilk dönemi paylaştı.

Haberin Devamı

Kese kağıdından sekiz şirket çıktı

YILIN YATIRIMCISI OLDU
Dönemin koşullarında piyasanın ihtiyaçlarını iyi okuyan Tevfik Bilsev, Bulgaristan’da gördüğü boşluğu değerlendirerek buraya kumanda satışı yapmaya başlar. Bilsev, o süreci şöyle anlattı:
“Otobüslerin bagajlarında televizyonlar için uzaktan kumanda götürdüm. Daha sonra burada bir şirket de kurdum. Farklı ürünleri Türkiye’den getirip Bulgaristan’da sattım. Aynı dönemlerde İzmir’de ütü masası üretimine de başlamıştık. Bu ürünle birlikte İtalya’da bir fabrika bile satın aldım. Süreç içinde bu yatırımları iyi fiyata satarak yurtdışı maceramı sonlandırdım. Ütü masası odağındaki üretimi ise kardeşlerime devrettim. İzmir’de Vestel’den sonra Sony, Beko, AEG, Frigidaire gibi markaların da satışını yaptım. 1990’lı yılların başında Siemens’le başlayan kurumsal birlikteliğe, LG ve Samsung eklendi. 2000’li yılların başında da klima sektöründe İklimsa ile yollarım kesişti. İnşaat projelerine ürün verdik. 2015’e gelindiğinde beyaz eşya ve elektronik alanında İzmir’de 12 mağazaya çıktık. Hep planlı hareket ettim. Adım atmadan önce de 15 kez düşünen biriyim. Kredi kartının hayatımıza girmesiyle birlikte yeni bir sektöre de girmem gerektiğini düşündüm ve sıcak paranın döndüğü fast food sektörüne odaklandım. Ve 2015’te Tab Gıda’dan franchise modaliyle 3 adet Burger King restoranı aldım. Burada da kuryesinden ürünü hazırlayana tüm çalışana dokunmayı tercih ettim. Prim sistemiyle önemli büyümelere imza attım. 2017’de 10 restoran daha açtık ve bu yatırımla Tab Gıda bünyesinde de ‘Yılın Yatırımcısı’ ödülünü aldık. Ve kese kağıdıyla başlayan ticaret hayatım, bugün beyaz eşyadan gıdaya, gayrimenkulden e-ticarete Bilsev Group’a dönüştü.”

Haberin Devamı

Kese kağıdından sekiz şirket çıktı

24 MAĞAZAYA ULAŞTI
BUGÜN beyaz eşya ve elektronik alanında Türkiye’de önemli bir aktör olduklarını ifade eden Tevfik Bilsev, şu bilgileri paylaştı: “Beyaz eşyada Siemens’in Batı Anadolu Bölgesi’nde kurumsal proje çözüm ortağıyız. LG ile elektronik ve beyaz eşya pazarında toptancı, Samsung’la da Ege ve Marmara bölgelerinde toptancısı olarak çalışıyoruz. Hepsiburada.com, n11.com, Gittigidiyor ve Trendyol gibi e-ticaret platformları ile Kipa, Migros, Carrefour, A101 gibi büyük hipermarketlerin tüm Türkiye’deki mağazalarının Samsung ve LG markalarının beyaz eşya ve elektronik ürünler tedarikçisiyiz. 2016’da kurduğumuz CSM şirketimizin bünyesinde faaliyet gösteren Kırmızı Elma, Hepsiburada.com’da satmaya başladığı beyaz eşya ve elektronik ürünleriyle ödüller aldı. Bugün itibarıyla beyaz eşya ve elektronik perakende satış kanalında 24 satış mağazasına ulaştık. Ayrıca, hem beyaz eşya hem de klimada gayrimenkul projelerinin de önemli çözüm ortağıyız.”

Haberin Devamı

GIDADA DA BÜYÜDÜ
FEST food ile başlayan gıda macerasını süreç içinde büyütme kararı alan Tevfik Bilsev, bu alanda farklı yatırım imkanlarını araştırdığını belirterek, “Şu an 14 adet Burger King ile İzmir’de hizmet veriyoruz. Ama hızlı tüketimin dışında da olalım istedim ve 2018’de The House Cafe restoran zincirinin Ege Bölgesi master franchise’ını aldık. 2019’da Ferdi Baba’ya ortak olduk. Yüzde 70’ni aldık. Bu ana kadar hep ya franchise modeli ya da isim yapmış markaları alarak büyüme stratejisini izledik. Ama Ferdi Baba ortaklığı sonrası buradan Baba Pizza diye bir marka çıkardık. Bunu 2020’de Fabrice izledi. İlkini Hilltown Karşıyaka AVM’de açtık. Şimdi ikincisi ise İstinyePark İzmir’de açıldı. Bu yeni AVM’de aynı zamanda Ferdi Baba’da yerini aldı” diyerek, gıda alanında geldikleri noktayı paylaştı.

Haberin Devamı


ARTIK HEDEF
GLOBAL MARKA
FERDİ Baba Restaurant’ın şu an İzmir’de 4 noktada faaliyet gösterdiklerini anlatan Tevfik Bilsev, hem gıda hem de beyaz eşya ve elektronik alanındaki hedeflerini şöyle aktardı:
“Ferdi Baba şimdi 5’inci restoranı, İstinyePark İzmir’de açıyor. Biz Türkiye’de bir marka oldu. Ama artık globalde de bunu yapmak için yönümüzü yurtdışına çevirdik. Şimdi ilk durağımız Dubai. Burada hem Ferdi Baba hem de Fabrice ile restoranlarımızı açacağız. Samsung ile yaptığımız anlaşmayla da 7 ülkenin distribütörü oluyoruz. 3 noktaya ulaşan Baba Pizza’yı büyütmek gibi de planlarımız var. E-ticaret alanında da büyüme planlarımız var. Şu an 700’ün üzerinde çalışanımız var. 2022’de büyüme hamlelerimizle birlikte bu sayı bine çıkacak.”

KISA KISA

* Ferdi Baba’yla birlikte İzmir Menderes’te bir balık işleme tesisi kurduklarını ifade eden Tevfik Bilsev, “Buraya bir de ‘Mutfak Akademi’ kurduk. Hem kendimize hem de sektöre tecrübeli isimler yetiştirmek istiyoruz. Aynı zamanda AR-GE yapacağız” diyor.

* Ticarete ilk adım attığı günden itibaren hep aşağı çekilmeye çalışıldığını dile getiren Tevfik Bilsev, tüm olumsuz sözlere kulak tıkayarak farklı yönde ilerleyerek başarıya ulaştığını paylaştı.

* Sosyal odaklı bir vakıf kurma hazırlığı içinde de olduklarını ifade eden Tevfik Bilsev, “Bilsev Vakfı’nı kuruyoruz. 2022’de hayata geçecek. İhtiyaç sahibi çocukları okutacağız, sokak hayvanlarına bakacağız. Bunun gibi sosyal dokunuşlarımız olacak” diyor.

Yazarın Tüm Yazıları