Fasondan ihracata

Hazır giyim ve tekstil macerası, en son çalıştığı şirkette başlar. Tekstile olan ilgi ve sevgi, kendi işini kurma fikrine evrilir. Şahika Yörükoğlu Aşkıner, 27 yaşında ailesinden hiçbir destek almadan Özsimge Tekstil’i kurar. İzmir’de 10 adet 2’nci el dikiş makinesi ve 12 kadın çalışanla çıktığı yolda Aşkıner, fason tekstil atölyesini ihracat yapan, katma değer üreten bir yapıya dönüştürür. Bugün bir yandan Ege İş Kadınları Derneği Başkanı olarak hemcinslerine ‘hayallerinizden asla vazgeçmeyin’ diyen Aşkıner, bir yandan da kendi işini daha da büyütmek için yoğun bir mücadele veriyor.

Haberin Devamı

Fasondan ihracata

ŞAHİKA Yörükoğlu Aşkıner... Varlıklı bir aileden gelse de kendi çabalarıyla başarıyı yakalamış bir iş insanı... Karşısına çıkan zorluklar karşısında hiçbir zaman yılmayan mücadeleci bir kadın girişimci. Özsimge Tekstil’in kurucusu Şahika Yörükoğlu Aşkıner ile kariyer yolcuğundan, yarınlara dair planlara ve girişimciliğe kadar birçok konuyu konuştuk. Tire’de çiftçi ve sanayici bir ailenin kızı olarak dünyaya ‘merhaba’ diyen Şahika Yörükoğlu Aşkıner, Gazi İlkokulu, İzmir Amerikan Kız Koleji’nin ardından İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü’nden 1987’de mezun olur.

Haberin Devamı

27’SİNDE KENDİ İŞİNİ KURDU
Üniversite sonrası profesyonel iş hayatına adım atan Şahika Yörükoğlu Aşkıner, sırasıyla Vestel Dış İlişkiler, Türk Ekonomi Bankası ve Akdeniz Tekstil’de kariyerine yön verir. Akdeniz Tekstil’de çalıştığı süreçte de hazır giyim ve tekstil sektörüne olan ilgisinin arttığını söyleyen Aşkıner, “Bu sektöre olan sevgimle de ‘neden kendi işimi kurmuyorum’ fikri ortaya çıktı. 27 yaşımda neredeyse sıfır sermayeyle İzmir’de 1992’de Özsimge Tekstil’i kurdum” diyerek, kendi hikayesinin doğuş öyküsünü paylaştı.

Fasondan ihracata

HİÇ GOCUNMADAN ÇALIŞTI
Ailesinden hiçbir destek almadan, tamamen kendi çabasıyla kurduğu şirketinde şoförlük de yapan Aşkıner, mesai yapan işçilerine yemek de pişirir. “Hedefiniz varsa çabalamaktan vazgeçmemek gerekiyor” diyen Aşkıner, şöyle devam etti:
“Varlıklı bir ailenin kızı olmama rağmen ailemden tek kuruş, inanın tek kuruş almadan bugünlere geldim. 10 adet 2’nci el dikiş makinesi ve 12 kadın çalışanla yola çıktım. Erkek elemanımız olmadığından fiziki güç isteyen her türlü işi kendim yapmak zorunda kaldım. Çalışanlarıma yemek yaptım, sekreterlik yaptım, şoför oldum, geç saatlere kadar çalışan kadınları arabamla tek tek evlerine bıraktım. Elemanlarımla birlikte ben de temizlik yaptım. İlk ihracata başladığımızda 56 saat uyumadan çalıştığımı bilirim. Gecekondulara gidip oradaki kadınlara el işçiliği için iş dağıtma, sonra onları geri toplama bu işlerin hepsini yaptım. Hiç gocunmadım.”

Haberin Devamı

Fasondan ihracata

KADINLARA ÖRNEK BİR HİKAYE
İlk ihracat yaptığı dönemlerde 3 gece eve gitmeden, birkaç saatlik uykuyla işleri yetiştirmek için insan üstü çaba sarf eden Şahika Yörükoğlu Aşkıner, hiçbir zaman yılmaz. Aşkıner, “Ailemden gelen ekonomik kolaylığı kullansaydım belki 10 yılda geldiğim konuma 2 yılda gelecektim ama tek başıma ne yapabileceğimi, kurduğum işi kendi yöntemlerimle, kendi bulduğum çözüm yolları ile ne kadar devam ettirebileceğimi görmek istedim. Bugün geldiğim nokta hem kadınlar için bir örnek hikaye ortaya çıkardı hem de benim için gurur vesilesi oldu” diyerek fason tekstil atölyesi olarak başladığı girişimcilik hikayesini bugün ihracat yapan, katma değer üreten bir firmaya dönüştürerek yoluna devam ettiğini aktardı.

 

Haberin Devamı

Fasondan ihracata

ENGELLER ÇIKABİLİR
AMA VAZGEÇMEK YOK
KADIN girişimcilere önerilerde bulunan Şahika Yörükoğlu Aşkıner, “Ben genç kadın girişimcilere çıktıkları yoldan asla geri dönmemelerini, hedeflerinden ve hayallerinden asla vazgeçmemelerini öneriyorum. Bu uzun yolda tabii ki önlerine her türlü engel, zorluk çıkacak. Ama bir işte başarılı olmayı çok istiyorsanız, mutlaka bir yolunu buluyorsunuz. Siz de bir işte başarılı olmak istiyorsanız o taşın altına elinizi değil tüm gövdenizi koymanız gerekiyor. Başarının anahtarı burada tüm bedeninizle, ruhunuzla o işe kendinizi adamak ve elbette vazgeçmemek” diyor.


SADECE İŞİNDE DEĞİL
STK’LARDA DA AKTİF
KENDİ işinde başarıyı yakalayan Şahika Yörükoğlu Aşkıner, sivil toplum kuruluşlarında da hayli aktif... Ege Giyim Sanayicileri Derneği’nde 11 yıl yönetim kurulu üyeliği yaptığını söyleyen Aşkıner, “2007 yılında Ege Bölgesi Sanayi Odası’nın başlattığı İzmir’in Lider Kadınları eğitimini bitirdikten sonra eş zamanlı olarak Türkiye’nin 81 ilinde kurulan TOBB İzmir İl Kadın Kuruluşu’nun ilk başkan yardımcısı oldum. Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçı Birliği’nde yönetim ve denetim kurulu üyeliğim 17 yıldır devam ediyor. Sektörel olarak farklı ülkelerle yapılan birçok ikili görüşmenin organize edilmesinde görev aldım. Ege Bölgesi Sanayi Odası İç Giyim Meslek Komitesi’nde başkanlık yaptım. 1994 yılında kurulan İzmir İtalyan Ticaret Odası’nda 2007’den beri yönetim kurulu üyeliği, son 6 dönemdir de başkan yardımcısıyım. Oda, İzmir’de yerleşik farklı sektörlerdeki birçok firmanın İtalya ile ticari ilişkilerini geliştirmesine aracılık yapıyor. 2008 yılında kurucularından olduğum Ege İş Kadınları Derneği’nin 2023 Ocak’ta yönetim kurulu başkanı seçildim” diyor.

KISA KISA

Haberin Devamı

* Girişimcilik hikayesinin genç kadınlara model olacağını düşündüğü için her fırsatta kendi mücadelesini anlattığını söyleyen Şahika Yörükoğlu Aşkıner, “Başarıyı yakalamış, zorlukları aşmış kadınların, kendi ayakları üzerinde durmak isteyen, tabiri caizse ilk uçuşunu yapmak isteyen genç kadınlara rol model olması gerekiyor” diyor.

* Şahika Yörükoğlu Aşkıner, EGİKAD olarak iş yaşamında, siyasette, oda ve borsalarda kadının daha fazla görünür olması için çalıştıklarını, bunu yaparken kendi hikayelerinden yola çıkarak onlara örnek olmayı da görev bildiklerini söylüyor.

Yazarın Tüm Yazıları