Ege’de dokuz ayda 140 bin konut satıldı

Son yıllarda birçok kişinin yaşamak için rotasını çevirdiği Ege Bölgesi’nde ekonomide yaşanan dalgalanmalara rağmen gayrimenkul sektörü özelinde hareketlilik sürüyor. Yılın ilk 9 ayında ülke genelindeki konutların yüzde 15.6’sı Ege’de satıldı. Sektörün beklentisi düşük faizli konut kredisi.

Haberin Devamı

 

TÜRKİYE İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Ege Bölgesi’nde 2023 Ocak-Eylül’de bir önceki döneme kıyasla yüzde 16.25’lik azalışla 140 bin 953 konut satıldı. Ocak-Eylül 2023’te Türkiye’deki konut satışları ise yüzde 14.9’luk düşüşle 900 bin 74 olarak gerçekleşti. İzmir, 9 ayda 48 bin 2 konut satışıyla Ege Bölgesi’nin zirvesindeki yerini korudu. Ülke genelinde satılan konutlardan yüzde 5.3 pay alan İzmir, satış sıralamasında da Türkiye’nin 3’üncü kenti olmayı başardı.

Ege’de dokuz ayda 140 bin konut satıldı

İKİNCİLİK BALIKESİR’İN

Ege Bölgesi’nde İzmir’den sonra en fazla konut satışının yapıldığı kent ise Balıkesir oldu. Son 10 yıllık veriler doğrultusunda Aydın’ı 2021’den itibaren ikincilik tahtından eden Balıkesir’de yılın ilk 9 ayında 20 bin 994 konut satışı gerçekleşti. İkincilik kürsüsünü Balıkesir’e kaptırarak 3’üncü sırada yer alan Aydın’da ise bu dönemde 19 bin 795 konut satıldı. Ege’nin 8 kentinden en az konut satışı ise 3 bin 928’le Uşak’ta oldu.

Haberin Devamı

YABANCIYA SATIŞTA İLK 10’DA 3 EGELİ

YABANCILARA yapılan konut satışları 2023 Eylül’de bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 42 azalarak 2 bin 930 oldu. Eylül ayında toplam konut satışları içinde yabancıların payı yüzde 2.9 olarak gerçekleşti. Yabancılara yapılan konut satışlarında ilk sırayı bin 7 konutla Antalya aldı. Antalya’yı sırasıyla 978 konut satışıyla İstanbul ve 211 konut satışıyla da Mersin izledi. Yabancılara yapılan konut satışında ilk 10 sıralamasında ise Ege’den 3 kent yer aldı. Eylül 2023’te İzmir’de 58, Aydın’da 52, Muğla’da ise 51 konut yabancılara satıldı. Ocak-Eylül 2023 döneminde ise İzmir’de 598, Muğla’da 487, Aydın’da 383 konut yabancıların oldu. Türkiye genelinde yabancılara yapılan konut satışları 2023 Ocak-Eylül’de bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 43.5 azalarak 28 bin 64 olarak gerçekleşti.

Ege’de dokuz ayda 140 bin konut satıldı

 

Haberin Devamı

SEÇİM SONRASI HAREKETLİLİK BAŞLAR

VERİLERE de yansıyan gayrimenkuldeki durağanlığı değerlendiren sektör temsilcileri, “Daha önceden çok şişirilmiş fiyatlar aslında olması gerektiği seviyelere geliyor. Ancak yerel seçimlerden sonra fiyatların tekrar yüzde 40 civarı artış göstermesi kuvvetle muhtemel. Şu an inşaat maliyetlerinin çok yüksek olmasından dolayı sıfır konut arzı yavaşladı. Yeni konut üretimi azaldı. Türkiye’nin yıllık konut ihtiyacı 1 milyon seviyesinde. Üretim ise geçtiğimiz yıl 642 bin seviyesinde kaldı. Her yıl ortalama 400 bin konut açığı doğarken, bu sene herkes elindeki projeyi tamamlayıp bekleme niyetinde olduğu için 2024’te daha fazla açık doğacak. O sebeple ileride konut kredilerinin düşüşüyle beraber talepte meydana gelebilecek bir artışı karşılayacak arz olmayacak. Üretim olmadığı için konut fiyatları yükselecek. Bu defa insanlar kiralık konutlara yönelecek, kiralıklarda sıkıntı olacak. Seçimlerden sonra özellikle konut fiyatlarında tekrar yukarı yönlü bir hareket olacak. Şu anda gayrimenkul sektörünün en büyük beklentisi düşük faizli konut kredisi. Bu kredi imkanı da yalnızca ilk evini alacak olanlar için değil, genele yayılmalı. İnsanlar krediye ulaşmakta ve ödemekte zorlanıyor. Bu nedenle kiralık konutlara olan talep çok arttı ve kiralar da yükseldi” görüşünden birleşiyor.

 

Haberin Devamı

Ege’de dokuz ayda 140 bin konut satıldı

 

Artan talep İzmir’de konut
fiyatlarını da yükseltiyor

İngiltere merkezli küresel gayrimenkul danışmanlık şirketi Knight Frank’ın global konut fiyatları endeksi raporuna göre İzmir, 2023’ün ilk çeyreği itibariyle dünyada 150 kent arasında fiyatların en çok arttığı ikinci şehir oldu.

 
SON yıllarda özellikle İstanbul ve Ankara gibi büyük kentlerden nitelikli göç alan İzmir’in bu hareketliliği gayrimenkul fiyatlarına da yansıyor. Yıllık konut fiyat artışında İzmir, İstanbul’dan sonra fiyatların en çok arttığı ikinci il oldu. Merkez Bankası’nın temmuz verilerine göre konut fiyatları bir önceki döneme göre yüzde 5.5, bir önceki yıla göre ise yüzde 97.1 artış gösterdi.

Haberin Devamı

SAKİN YAŞAMDAN GASTRONOMİYE
İngiltere merkezli küresel gayrimenkul danışmanlık şirketi Knight Frank’ın global konut fiyatları endeksi raporuna göre de İzmir, 2023’ün ilk çeyreği itibariyle dünyada 150 kent arasında fiyatların en çok arttığı ikinci şehir oldu. Ocak-Ağustos tarihlerini kapsayan yaklaşık 10 yıllık dönemde 800 bini aşkın konut satılan İzmir, sakin yaşamı, havası, denizi, gastronomisi, ulusal/uluslararası kültürel-sanatsal etkinlikleri, nitelikli-prestijli eğitim kurumları ve ulaşım ağlarının yoğunlaşmasıyla hem pandemi döneminde, hem de sonrasında yoğun göç alıyor. İstanbul-İzmir Otoyolu’nun yapılması ve 1915 Çanakkale Köprüsü’nün açılmasıyla birlikte İstanbul ve Ankara’dan yoğun talep olan İzmir’de konut ve arsa fiyatları da buna paralel arttı.

Haberin Devamı

Ege’de dokuz ayda 140 bin konut satıldı

PANDEMİYLE GÖÇ HIZLANDI
Pandemiyle birlikte yabancıların ve de iç göçün İzmir bölgesinde etkili olduğunu söyleyen gayrimenkul sektörünün temsilcileri, “Özellikle Rusya-Ukrayna savaşı ile birlikte vatandaşlık elde etmek isteyen yabancıların oluşturduğu talebin Antalya ve İstanbul’dan sonra İzmir özelinde Çeşme, Alaçatı ve Urla gibi bilinirliği yüksek olan bölgelerde yoğunlaştığını görüyoruz. Pandeminin etkisiyle uzaktan çalışma modelinin hayatımıza girmesi alışkanlıklarımızı ve tercihlerimizi değiştirdi. Türkiye’de yakın zamanda yaşanan depremler de insanların yatay mimari ve depreme dayanıklı sağlam yapılara geçişini artırdı. Tüm bu yaşanan dinamikler ülke içinde göçleri de tetikledi. Bu odakta İzmir tercih edilen illerin başında geliyor. Çünkü İstanbul ve Ankara’dan, hatta Anadolu illerinden yoğun talep alan bölgenin ulaşım altyapısı ve lokasyon avantajı değerini daha da artırdı” diyor.

 
PROJELERDE DE SAYILAR ARTIYOR
SEKTÖR temsilcileri, İzmir’in kentsel dönüşüme en çok ihtiyacı olan illerimizden biri olduğuna da dikkat çekiyor ve ekliyor: “Çarpık yapılaşmanın yoğun olduğu bu bölge talebin artışıyla birlikte son dönemde markalı konut geliştiricilerinin de radarına girdi. Modern yapı arzında ciddi artışlar oldu. İzmir, yatay mimari anlayışı ile birçok yeni projenin hayata geçirilmesi, kentsel dönüşüm sürecinin başlaması, renove edilen yeni yapıları ile farklı, sağlam ve yaşanabilir konut stokuna ulaşmaya devam ediyor.”

 
EN GÖZDE ÇEŞME
İZMİR’de gayrimenkul sektörünün hareketli olduğu bir lokasyon da Çeşme... Çeşme’de 2023 itibariyle satılık konut fiyatları ortalama 12 milyon 27 bin 788 TL değerine ulaştı. İlçede konut fiyatlarında artış yüzde 70’lerde. Son 2 yıldaki satılık konut fiyat artışı ise yüzde 322’ye ulaştı. Çeşme’de 2023 itibariyle konutların ortalama metrekare kirası 175 TL, ortalama kira ise 24 bin 661 TL.

Ege’de dokuz ayda 140 bin konut satıldı

 
ÇEKİM MERKEZİ OLDU
İZMİR’e yönelik göçle birlikte insanlar uygun fiyatlı arsa-tarla gibi yatırım araçlarına yönelmiş durumda. İki bölgenin reytingi çok yüksek. Sasalı ve Güzelbahçe... Buraya talep son yaşanan depremlerden sonra oldu. Az katlı binalar nedeniyle Sasalı’ya ilgi büyük. Burada son 1 yılda konut fiyatları yüzde 300 arttı. Bölgede önümüzdeki günlerde büyük projeler hayata geçecek. Güzelbahçe-Urla hattı da çok hareketli. Orada da son 1 yılda metrekare fiyatları yüzde 100’ün üzerinde artış gösterdi. İzmir çekim merkezi olmaya devam ediyor.

 

Yazarın Tüm Yazıları