Çantadan girişim çıktı kadınlara iş kapısı açtı

Sevil Çetindoğan, çanta yapmaya önce hobi olarak başlasa da daha sonra bunu işe dönüştürenlerden. Bunu yaparken, evinde oturan ve ekonomik geliri olmayan kadınları da bu işe dahil eden Çetindoğan, Alaçatı’da açtığı corner mağazanın yanı sıra farklı lokasyonlarda da bu büyümeyi hedefliyor. Bir planı da daha fazla kadını istihdam etmek.

Haberin Devamı

Çantadan girişim çıktı kadınlara iş kapısı açtı
 

ÜRETMEK, ilham olmak, fayda sağlamak, katma değer ve fark yaratmak girişimci ruhun olmaz olmazları. Bu felsefeyi benimseyen girişimci, karşısına çıkan onca zorluğa, sıkıntıya ve olumsuz söylemlere rağmen önünde sonunda başarıyı yakalamış oluyor. Sevil Çetindoğan da zaman içinde girişimcilik yolunda sıkıntılar yaşasa da üretmekten vazgeçmemiş. Vazgeçmediği gibi bugün yarattığı Sevilins’ Collection markasıyla da hemcinslerine destek olmuş. Kurduğu markayla kadınların ev ekonomisine katkı sağlamasına kapılar açan Sevil Çetindoğan’la kariyer yolculuğundan gelecek planlarına kadar birçok şeyi konuştuk.

Haberin Devamı

Çantadan girişim çıktı kadınlara iş kapısı açtı

* Sevil Çetindoğan’ın gelecek planları arasında atölye kurmak da var. “Daha fazla üretim ve daha fazla kadına iş imkanı sunmak istiyoruz. Bu nedenle büyüme planlarımız var. Tabii yeni ürünler de olabilir. Şapka ve plaj kıyafetleri gibi” diyerek, yarınlara dair planlarını aktarıyor.


ROTAYI TÜRKİYE’YE ÇEVİRDİ
Türkiye’den gurbete ilk giden ailelerden birinin ferdi olarak 1974’te Almanya’da doğmuş Çetindoğan... Liseyi burada bitiren Sevil Çetindoğan’ın kariyeri de hayliyle erken başlamış. Gıda sektöründe çalışan, ailesiyle restoran işleten Çetindoğan’ın gastronomi ve turizm sektörüne karşı hep bir merakı olmuş. Bu yapı nedeniyle de her yıl tatil için geldiği Türkiye’ye karşı sevgisi daha da artmış. Bu seyahatleri sırasında hayatının aşkıyla da tanışıp evlenen Sevil Çetindoğan, bir süre daha Almanya’da yaşamış. Hem kendisi, hem de eşi Almanya’yı pek sevemeyince rotayı Türkiye’ye çevirmişler.

Çantadan girişim çıktı kadınlara iş kapısı açtı


İLK GİRİŞİMLER BAŞARISIZ
2000’lerde İzmir’e gelen Çetindoğan, yıllar önce Almanya’da çalıştığı İtalyan dondurmacının da etkisiyle eşi Mutlu’yla birlikte Kordon’da bir dondurmacı dükkanı açmış. İtalyan dondurması tarzıyla başlayan macera pek de istedikleri gibi tamamlanmamış. Döner ve pizza üzerine bu kez Aydın’da bir hikaye yazmak üzere yola çıkılmış. Ama burada da bölgedeki fiyat algısı nedeniyle bu iş de pek istedikleri karşılığı vermemiş.

Haberin Devamı


HEMCİNSLERİNE DE DOKUNDU
“Bu iki maceranın ardından Almanya’da engellilerin de çalıştığı bir kurumun ürettiği havlu-bornoz gibi ürünlerin pazarlamasını yapmaya başladık. Burada önemli bir başarı sağladık. İkinci kuşak da bize destek olmaya başladı. Üzerimizdeki sorumlulukları oğlumuza devretmeye başladık” diyen Sevil Çetindoğan, ikinci kuşağın işleri üstlenmesiyle boşta kalmış. Yıllarca yoğun bir tempoda çalışan Çetindoğan, bu kez boş zamanı değerlendirmek adına araştırmalara girmiş. Sevil Çetindoğan, hikayenin devamını şöyle anlatıyor: “Ben elişine de yatkınım, üretmeyi seviyorum. Çanta üretmeye başladım. Çevreden de iyi dönüşler aldım. ‘Erken emeklilik bize göre değil’ diyerek, hobi gibi yapmak yerine bir iş modeline dönüştürmeye karar verdim. Bunu yaparken, ‘Aydın’da çalışmayan kadınlara da bir faydamız olsun’ dedik. Onları da bu işin için dahil ettik. 2-3 kişilik bir ekip kurduk. Süreç içinde bu 8-10 kişiye çıktı. Böylece Sevilins’ Collection doğdu.”

Haberin Devamı

Çantadan girişim çıktı kadınlara iş kapısı açtı

 
ALMAN DİSİPLİNİ
KADINLARIN ürettiği çantaların malzemesinin temini ve modellerin belirlenmesi tamamen Sevil Çetindoğan’ın kontrolünde ilerliyor. Alman disipliniyle yetişen Çetindoğan, “Her şeyin dört dörtlük olması öneli. Bu disiplinle çantalar üretiyoruz. Bu hikayenin doğuşunda da yine Almanya faktörü var. Almanya’da çalıştığımız vakıf da birilerinin hayatlarına dokunarak onlara fayda sağlıyordu, biz de bunu Türkiye’de yapalım istedik” diyor.

 
BİR AYAĞIMIZ ALAÇATI’DA
SEVILINS’ Collection bir Aydın markası... Ama bir ayağı da Alaçatı’da. Instagram kanalıyla satış yapan Sevil Çetindoğan, “Bu satış kanalına bir de corner mağaza mantığıyla Alaçatı’yı ekledik. Atölye Özlem Yörük’le işbirliğine gittik. Online satış sitemizi de oluşturuyoruz. Turistik bölgelerde mağazalaşma hedefimiz var. Çeşitli butiklerle görüşüyoruz. Gündemimizde ihracat da var” bilgisini paylaşıyor.

 

Yazarın Tüm Yazıları