Bulaşıkçılıktan zincir restorana

Doğduğu coğrafyada yaşam şartları zor olunca Kerem Aksaç, başka kentlerin yolunu tutar. Bulaşıkçılıktan garsonluğa birçok işte çalışır.

Haberin Devamı

1987’de ise yeni bir umutla Ayvalık’a gelir. Deniz ürünleri konusunda usta bir ismin yanında çalışmaya başlar. Kerem Aksaç, 4 yıl sonra ustasının da desteğini alarak Kardeşler Kebap’ı açar. Zamanla işleri büyüten Aksaç, mekan sayısını 5’e çıkarır. ‘Artık büyük kentlere açılma zamanı’ diyen Aksaç, 2015’te Ayvalık Balıkçısı Kerem ile İzmir’de faaliyet göstermeye başlar. Bir yandan Ayvalık’ta otel açmaya hazırlanan Kerem Aksaç, bir yandan da Ayvalık Balıkçısı Kerem’i zincir haline getirmek için yoğun bir mesai harcıyor.

Bulaşıkçılıktan zincir restorana


KEREM Aksaç.... ‘Doğduğun yer değil, doyduğun yer’ felsefesiyle Ayvalık’ın ona verdiklerini çalışarak geri ödemeye çalışan ve bu alanda ilçenin kalkınmasına katkı sağlayan mekanlar açan bir girişimci. Sınırlı sermayeyle hayata geçirdiği mekanlara en son Ayvalık Balıkçısı Kerem’i ekleyen Kerem Aksaç, hem mücadele dolu girişimcilik serüvenini hem de gelecek planlarını anlattı. 1972 Hakkari doğumlu Kerem Aksaç, ekonomik durumu sıkıntılı bir ailede büyür. 11 kardeşin 8 numarası olan Kerem Aksaç, o dönemi şöyle anlattı:

Haberin Devamı

Bulaşıkçılıktan zincir restorana


KADERİ AYVALIK’TA DEĞİŞTİ
“Babamızı genç yaşta kaybettik. Ticaretle uğraşan bir ağabeyim vardı. Ama Hakkari gibi bir yerde çok da iş imkanı yoktu. Ev ekonomisine katkı için önce Hakkari’de lokantalarda bulaşıkçılık yaptım. Ardından da yaz tatillerinde Van ve Diyarbakır’da kimi zaman lokantalarda bulaşık yıkadım kimi zaman da komilik yaptım. Lise yıllarında ise İzmir’de bulunan bir arkadaşımın yanına gittim. O da Ayvalık’ta iş olduğunu söyledi. Sezon bitmek üzereydi ve deniz ürünleri konusunda usta bir isim olan Ayvalık Canlı Balık’ın kurucusu merhum Ali Kanber’in yanında işe girdim. Ali Kanber, bir sonraki sezon da yanında çalışabileceğimi söyledi. Bir yandan bulaşık yıkıyordum, bir yandan da ustama yardım ediyordum.”

Haberin Devamı

Bulaşıkçılıktan zincir restorana


BÜYÜK KENTLERE GİTMEK LAZIM
Ali Kanber’den deniz ürünlerini öğrenen Kerem Aksaç, Ayvalık’ta kebap alanındaki boşluğu fark edince 1991’de Kardeşler Kebap’ı kurmaya karar verir. Ustasının da iznini alan Kerem Aksaç, 20’li yaşlarda küçük bir sermayeyle kendi hikayesini yazmak için kolları sıvar. Kerem Aksaç, “Aklımda hep deniz ürünleriyle ilgili bir yer vardı. 1993’te satışa çıkan Orfonos Cafe’yi aldım. Ve burada hem et hem de deniz ürünleri üzerine hizmet vermeye başladım. Bu mekanın hemen yanında da ustamın yeri vardı. Vefatından sonra birkaç kez el değiştirmişti. Daha sonra onu da aldık. Zamanla Liman Restoran ve Cunda Liman’ı hizmete açtık. Artık aklımda hep büyük kentler vardı. Önce İstanbul, sonra İzmir’de araştırmalar yaptık. Ayvalık’a yakınlığı nedeniyle İzmir’i tercih ettik. 2015’te Okan Akdeniz ortaklığında Ayvalık Balıkçısı Kerem’i kurduk” diyerek restorancılıkta geldiği son noktayı aktardı.


ZİNCİR YAPACAK

Haberin Devamı

AYVALIK Balıkçısı Kerem’i farklı bir yere konumlandıran Kerem Aksaç, sürekli franchise teklifleri aldıklarını belirterek, “Ama bayilik vermek gibi düşüncemiz yok. Burada büyüme planımız ya ortaklı ya da kendimizin yapacağı bir yapıda olacak. Eylül ayında İzmir’de ikinci noktayı açmayı planlıyoruz. Aynı dönemde İstanbul’da da olacağız. Bundan sonra uygun lokasyon bulduğumuz her yerde Ayvalık Balıkçısı Kerem’i konumlandırmayı hedefliyoruz. Bir zincir yaratmak istiyoruz. Kaliteyi bozmamak adına da Ayvalık’ta bir meze merkezi kuracağız. Tüm mezeler oradan gidecek. Ustalarımız ise belirli eğitimlerin ardından restoranlarda görev alacak” diyerek Ayvalık Balıkçısı Kerem’in yol haritasını paylaştı.

Haberin Devamı


SIRADA OTEL VAR

KEREM Aksaç, gıdanın yanına bu yıl yeni bir sektörü daha ekliyor. Turizm... Turizm sektörünün zorda olduğu bir dönemde otel yatırımı yapan Kerem Aksaç, “Turizm sektörü sıkıntılı, ama Ayvalık yerli turistle besleniyor. Ona güvenerek bu yatırımı yaptık. Aksaç Otel mayıs ayında hizmete girecek. 24 odası var. Çok şık ve güzel bir yer yaptığımızı düşünüyoruz. Burası çocuklarım için bir yatırım olacak. Turizm alanında başka bir yatırımımız olmayacak. Sonuçta iki aylık bir süreç için çalışıyoruz. Ama Ayvalık bizim doyduğumuz yer, vatanımız” diyerek onun için her şeyin değdiğini söyledi.

 

KISA KISA
* “Ayvalık’a sıfırdan gelip, gelmiş geçmiş en büyük imzayı biz attık” diyen Kerem Aksaç, yakın zamana kadar Ayvalık’ta bulunan mekanların farklı isimlerle yoluna devam ettiğini belirterek, “Hepsini ayrı bir yaşanmışlığı ve ruhu var” diyor.
* Kerem Aksaç, arkadaşlarım dediği yaklaşık 100 çalışanıyla yoluna devam diyor.
* Kerem Aksaç, Ayvalık Balıkçısı Kerem’de Girit ve Ege Mutfağı’nın zengin çeşitlerinden 200 çeşit meze ile 50-60 çeşit ara sıcakla konuklarını ağırladıklarını söylüyor.

Yazarın Tüm Yazıları