Bu gül bahçesi yatırımla açıyor

Bölgede sürdürülebilir ve çevre dostu bir anlayışı benimsediklerini aktaran BASBAŞ CEO’su Güler, “BASBAŞ’ta 5G kullanılarak üretim yapılacak bir altyapı tasarladık. Türkiye’de serbest bölgeler içinde böyle bir altyapıya sahip ilk bölge olacağız. Üretimin çarkları Şubat 2024’te dönmeye başlayacak” dedi

Haberin Devamı

Bu gül bahçesi yatırımla açıyor

TÜRKİYE’nin yeni yatırım merkezi hedefiyle İzmir Bergama’da kurulan Batı Anadolu Serbest Bölgesi’nde (BASBAŞ) altyapı çalışmaları tamamlandı. 5G teknolojisiyle donatılan BASBAŞ’ta ilk fabrikanın ise 2024 Şubat’ta üretime geçmesi bekleniyor. İzmir’in üçüncü serbest bölgesi özelliğini taşıyan bölgede tüm etaplar tamamlandığında 120 firmada 20 bin kişinin çalışması hedefleniyor. BASBAŞ Yönetim Kurulu Başkanvekili ve Yürütme Kurulu Başkanı Dr. Faruk Güler ile bölgedeki son durumdan yatırımcı ilgisine ve istihdama kadar birçok konuyu konuştuk.

5G TEKNOLOJİSİYLE ÜRETİM
Ege Serbest Bölgesi’ndeki deneyimlerinden faydalanarak bugünlere geldiklerini dile getiren Faruk Güler, lojistik, kalifiye insan gücü, sunulan teşvikler ve hizmetler bakımından ihracat odaklı üretim yapan firmalara benzersiz fırsatlar sunacakları BASBAŞ’ı gül bahçesine benzetti. BASBAŞ’ın çok yakın zamanda bir gül bahçesi gibi olacağını söyleyen Güler, “Henüz açılmış gül yok ama güllerin ilk tomurcukları görünmeye başladı. Tomurcuklar nasıl ki bir gecede açar gül haline gelirse burada yaptığımız çalışmalar da tomurcuk haline geldi ve çok yakında güllerin açışı gibi hızlı bir şekilde fabrikalar açılacak. BASBAŞ’ta 5G kullanılarak üretim yapılacak bir altyapı olacak. Türkiye’de serbest bölgeler içinde böyle bir altyapıya sahip ilk bölge BASBAŞ” dedi.

Haberin Devamı

Bu gül bahçesi yatırımla açıyor

İHTİSASLAŞMA OLACAK
Bölgede sürdürülebilir ve çevre dostu bir anlayışı benimsediklerini aktaran Dr. Faruk Güler, “Bu kadar büyük bir alanda bir konuda ihtisaslaşma imkanı yok. Biz sektörel anlamda değil ama ihracata yönelik, teknolojisi sürdürülebilir, çevreye zarar vermeyecek firmaları tercih edeceğiz. Bu açıdan bakarsak bir ihtisaslaşma olacak. İzmir’de yenilenebilir enerji hem kullanım açısından hem de kümelenme noktasında öne çıkıyor. O açıdan yenilenebilir enerji firmalarına da burada öncelik vereceğiz” diye konuştu.

Haberin Devamı

ÇARKLAR 2024’TE DÖNECEK
BASBAŞ’ta 3 yatırımcının hazır olduğunu aktaran Dr. Faruk Güler, sözlerine şöyle devam etti:
“Bunlardan 2’si bu ay inşaata başlıyor. Üçüncüsü de yakın zamanda başlayacak. Gelecek yaz başında burada çok sayıda inşaat göreceğiz. 2024’ün ilk yarısında toplam 8 fabrikanın inşaatı tamamlamış olacak. İlk etapta 17 firmanın inşaatını gerçekleştirmeyi hedefledik. BASBAŞ’ta toplam 100-120 firmalık bir potansiyel var. 200 bin metrekareden 10 bin metrekareye kadar farklı büyüklüklerde parsellere sahibiz. Yatırımcının potansiyeline ve ihtiyaca göre büyüklükleri değiştirebiliyoruz. An itibariyle toplam alanın yüzde 10’u firmalara rezerve edildi. Yabancılara da bölgemizi tanıtıyoruz. Çin özellikle elektrikli araçlar konusunda gelişmiş durumda ve biz de 10’ya yakın Çinli yatırımcıyla görüşüyoruz. Bu firmaların yarısı yatırıma dönüşebilir. Çin, Avrupa ile rekabette geri kalmamak için Türkiye’yi üs haline getirebilir. Otomotiv yan sanayii açısından da Çin önemli bir noktada. Bu potansiyeli BASBAŞ’a çekebilmek için çabalıyoruz.”

Haberin Devamı

Bu gül bahçesi yatırımla açıyor

BASBAŞ CEO’su Dr. Faruk Güler ve Genel Müdür Yardımcısı Ümit Murat Güner, bölgenin ilk tanıtımını Ekonomi Muhabirleri Derneği İzmir Şubesi’nin yönetim kurulu üyelerine yaptı.


 

YATIRIMCIYLA MÜLAKAT
YATIRIM yapmak isteyen firmalarla mülakatlar yaptıklarına dikkat çeken Güler, “Yatırım yapmak isteyen firmanın çevreye zarar verip vermediğini sorguluyoruz. Gerekirse gidip fabrikalarını inceliyoruz. Teknolojisini, çevreye etkisini görmeden onay vermiyoruz. Hatta geri çevirdiğimiz firmalar oldu” ifadelerini kullandı.


BU YATIRIM BÖLGENİN
ÇOCUKLARI VE TORUNLARINA
BÖLGE halkının BASBAŞ’ın açılmasından dolayı çok mutlu olduğunu da belirten Faruk Güler, “Çünkü evlatları, torunları artık iş bulmak için evlerini, köylerini terk etmek zorunda kalmayacak. Köylülerle bir araya gelip ‘bir kişi itiraz ederse bu işi o noktada bırakacağım. Ben burayı sizin için değil sizin çocuklarınız, torunlarınız için yapıyorum’ dedim. Aradan 6 sene geçti ve 1 vatandaş bile itiraz etmedi. Çünkü vatandaşı en başından beri hep bilgilendirdik, yanlarına gittik, onları ESBAŞ’a da götürüp ‘işte sizin için böyle bir bölge inşa ediyoruz’ dedik. Şimdi de onların çocukları ve torunlarına mesleki eğitim vermenin çabası içindeyiz” dedi.

Haberin Devamı

Bu gül bahçesi yatırımla açıyor

 

GENÇLERİN İŞİ HAZIR
FABRİKALARIN bölgeye gelmesiyle çalıştırmak için nitelikle insan arayışının başlayacağına dikkat çeken Dr. Güler, bu alanda yürüttükleri çalışmaları şöyle anlattı:
“Eğer bulamazlarsa diğer kentlerden aradığı personeli getirirler. İstihdam konusunda Bergama’daki meslek liseleri ve meslek yüksekokulları ile iletişime geçtik. Bu okuldaki yetkililer, kendi mezunlarına ulaşıp CV’lerini alıyor ve bize iletiyorlar. Bölge içinde yaptığımız eğitim salonunda çocuklarımızı eğiteceğiz. İşveren de kendi fabrikasında 1-2 ay eğitim vermeye razı. Bu yıl meslek okullarında son sınıfa gelmiş ve artık iş hayatına atılmaya karar vermiş çocukları bölge içinde istihdam edeceğiz. Şu an 80 öğrenciye mentörlük eğitimi vererek iş hayatına hazırlıyoruz. Ayrıca Bergama Organize Sanayi Bölgesi içine TOBB’un da desteğiyle bir okul inşa edeceğiz. Okulun binasını TOBB, içini ise biz yapacağız. Bunlar bizim bu memlekete borcumuz. Bizim amacımız insanlar köylerine geri dönsün ama bunun için de iş yaratmalıyız.”

Haberin Devamı


İLK ETABIN
ALTYAPISI TAMAM
BASBAŞ Genel Müdür Yardımcısı Ümit Murat Güner ise BASBAŞ’ı inşa ederken ESBAŞ’taki deneyimlerden faydalandıklarını aktardı. TOPLAM 2.5 milyon metrekarelik BASBAŞ, 2 etap halinde hayata geçirilecek. İlk etaptaki 1.2 milyon metrekarelik alanın tüm altyapı çalışmaları tamamlandı. Gümrük ofislerinin de yer aldığı alanda, 17 Aralık itibariyle bina ve operasyonların yürüteceği tesislerin tamamlanması hedefleniyor. BASBAŞ Genel Müdür Yardımcısı Ümit Murat Güner, bölgede gıda üretim tesisi de kurduklarını söyledi, “Burada tüm bölgeye hizmet verecek 500 kişilik mutfağımız kurulmuş durumda. Önümüzdeki 5-6 yıl boyunca yaklaşık 6 bin kişiye yemek üretecek gıda üretim tesisinin inşaatına başlıyoruz. Ayrıca BASBAŞ’ın bünyesinde hizmet verecek Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi binası tamamlanmış durumda. TIR otoparkımız ise 136 TIR kapasiteli olacak. Ayrıca 400 bin metrekarelik yeşil alan ve spor merkezi bulunacak. Bankaların da yer alacağı bölgede çok büyük firmalarla ciddi ortaklıklar kurarak Teknoloji Merkezi’ni de hayata geçiriyoruz. Bölgeye tepeden bakan ve içinde restoranın da olacağı sosyal tesisimizi de inşa edeceğiz. Bölgeye yürüyüş yolları, koşu ve bisiklet yolları ile işçilerin nefes alacağı yeşil bir alan yer alacak. Toplam 3.5 kilometrelik su kanalının yanındaki yeşil alanda çalışanların zaman geçirip sosyalleşebileceği, sporunu yapabileceği alanlar bulunacak” dedi.



Yazarın Tüm Yazıları