Bata bata batmamayı öğrendi şimdi start-uplara yol gösteriyor

İlk ciddi girişimini lise yıllarında hayata geçirir. Mahalleliye zeytin satar. Zeytin kralı olma hayali, dedesinin ürünleri daha düşük fiyata tüccara satmasıyla son bulur. Üniversite sonrası kariyerine profesyonel olarak devam etse de aklında hep kendi işini yapmak vardır.

Haberin Devamı

 Bata bata batmamayı öğrendi şimdi start-uplara yol gösteriyor

Burak Sağlık, bir arkadaşıyla teknoloji şirketi kursa da batar. Bu kez rotasını Azerbaycan’a çevirir ve e-ticaret sitesini hayata geçirir. Burak Sağlık, bu işte de istediği sonucu alamaz. İstanbul’a gelip yine ortaklı bir yapıyla elektronik ürün satışı odaklı bir girişime imza atar, ama yine olumsuz sonuçlanır. Bu kez teknoloji şirketinde beyaz yakalı olur. Buradaki performansıyla ortaklık teklifi gelir ve Burak Sağlık, üç ortaklı yapıyla Teknosyan’ı kurar. İhracatta rekorlar kırar. Bu ortaklıktan ayrılan Burak Sağlık, birçok start-up’a destek olur. Enerji sektörüne de yatırım yapan Sağlık’ın en son yatırımı ise İzmir’de içinde yeme-içme-eğlence ve beachin de yer aldığı 4 marka olur. Mevcut yatırımların yanı sıra bu alanda da Burak Sağlık, yurtdışına açılmayı hedefliyor.

BURAK Sağlık... Her ne kadar girişimleri olumsuz sonuçlansa da asla pes etmeyerek, teknoloji alanında kurucu ortak olduğu şirketlerde başarıyı yakalamış bir iş insanı. Teknolojinin yanına süreç içinde enerji, sağlık turizmi ve yeme-içme ve eğlenceyi de ekleyen Burak Sağlık’ın mücadele dolu girişimcilik yolculuğunu konuştuk. Ev kadını bir anne, belediye işçisi bir babanın oğlu olarak İstanbul’da dünyaya gelen Burak Sağlık, çok varlıklı bir ailede büyümediği için çalışma hayatına da erken atılır. Liseden beri çalıştığını söyleyen Burak Sağlık, kariyer yolculuğunun komilikle başladığını anlatarak, o süreci şöyle anlattı:

Haberin Devamı

Bata bata batmamayı öğrendi şimdi start-uplara yol gösteriyor

ZEYTİN KRALI OLACAKTI
“Garsonluk yaptım, çay ocağında çalıştım, otelde bellboy olup valiz taşıdım. İngilizce bildiğimi öğrence de resepsiyona terfi ettim. Lisede yaptıklarım sadece bununla da sınırlı kalmadı. Organizasyonlar düzenledim. Zeytin ticareti yaptım. Anne tarafı Edremitli... Dedemin zeytinleri vardı. Dedemden çuval çuval alıp önce komşularımıza satmaya başladım. ‘Ben bu işi büyütmeliyim’ dedim ve elimdeki numuneyle Bahçelievler’de market market gezdim. 2-3 tonluk sipariş aldım, ama dedem bana güvenemedi. Sonuçta 16 yaşındayım. ‘Dede üç aylık çek alacağım, şu fiyattan bana zeytinleri verir misin?’ desem de, dedem benim teklif ettiğim fiyatın altına zeytini tüccara sattı. Bana vermedi. Zeytin kralı olma hayalim o dönem son erdi.”

Haberin Devamı

Bata bata batmamayı öğrendi şimdi start-uplara yol gösteriyor

TEKNOLOJİYE TRANSFER OLDU
Bir yandan da üniversiteye hazırlanan Burak Sağlık’ın rehber öğretmeninin ‘Burak ne olmak istiyorsun’ sorusuna, yanıtı ‘zengin olmak’ olur. “Rehber öğretmenim, ‘olmaz öyle şey’ dedi. Ben para kazanmak istediğimi söyleyince, ‘işletme yaz’ dedi. İşletme okuyunca; finanstan muhasebeye, hukuktan pazarlamaya birçok alana hakim oluyorsunuz. İstanbul Üniversitesi İşletme’yi kazandım. Üniversitede de boş durmadım. GSM operatöründe işe girdim. Çağrı merkezinde çalıştım. Askere gittim, asker dönüşü alkollü içecekler sektöründe profesyonel iş hayatım başladı. Bakkallara satış yapıyordum, hazırladığım rapor çok beğenilince daha geniş bir bölgenin sorumluluğu bana verildi. Beyoğlu... Buradaki başarıyla da yönetici oldum. Üç bölgeye bakıyordum” diyen Burak Sağlık, buradaki performansıyla bir teknoloji şirketinden iş teklifi alır. O dönemde de çalıştığı şirketin kendisini üst düzey yöneticiliğe hazırladığını paylaşan Burak Sağlık, şirketten istifası çevresinde şok etkisi yaratır.

Haberin Devamı

Bata bata batmamayı öğrendi şimdi start-uplara yol gösteriyor

GİRİŞİME YENİ HALKA ALAÇATI’DA
Yeni girdiği teknoloji şirketinin GSM operatörlerine altyapı hizmeti verdiğini söyleyen Burak Sağlık, burada yaklaşık 4-5 yıl satış ve pazarlama odağında yöneticilik yapar. 100 kişilik bir ekibi yöneten Burak Sağlık’ın aklında ise hep kendi işini kurma fikri vardır. Ama ne yapacağı konusunda çok da bir düşüncesinin olmadığını aktaran Burak Sağlık, “Bir arkadaşımla ortak bir teknoloji şirketi kurdum ama battık. Sonra rotamı Azerbaycan’a çevirdim ve orada e-ticaret sitesi kurdum. O süreçte hem akıllı telefon hem de internet kullanımı çok yaygın değildi. O nedenle istediğim sonucu alamadım. Yine para kazanamadık. İstanbul’da bu kez bir arkadaşımla elektronik ürünler satan bir şirket kurduk. E-ticaret sitelerine toplu ürün veriyorduk ama bu girişimde de battık. Borçlarım arttı. Arkadaşlarımın kapısını çaldım ve onların şirketinde genel müdür olarak işe girdim. Kısa sürede şirketi topladım. Cirolar artınca da arkadaşlar çok emeğim olduğu için bana ortaklık teklif ettiler. Bu teklifle biz üç ortak İstanbul Maslak’ta Teknasyon Yazılım’ı kurduk. Süreç içinde buna bir oyun şirketi eklendi. Enerji alanında da yatırımlarım oldu. Bu halkaya en son İzmir Alaçatı’da bulunan ‘Unique’ bölgesinde yer alan Rakish Alaçatı, Ojo Beach Club, Kloster Night Club ve Sabor Gastro’yu ekledim. Start-uplara da yatırım yapıyorum” diyerek girişimcilik yolculuğunu paylaştı.

Haberin Devamı

Bata bata batmamayı öğrendi şimdi start-uplara yol gösteriyor

OYUNDAN VAZGEÇMEDİ
BURAK Sağlık, kurucu ortak olduğu Teknasyon’da önemli bir başarı hikayesine imza atar. En hızlı büyüyen ve en fazla teknoloji ihracatı yapan şirket unvanlarını alan Teknasyon’daki hisselerini devrettiğini söyleyen Burak Sağlık, “Çok yorulduğumu düşündüm. Günde 16 saat çalışıyordum. Liseden bu yana hiç durmadan çalışıyordum. Şirketten ayrıldım, 3 kişiyle başlayan hikaye bugün 450 kişinin çalıştığı bir yapıya dönüştü. Ama ortak olduğum oyun şirketimiz Panteon’dan ayrılmadım. Onun bana kattığı çok şey var. Ankara ODTÜ Teknokent’te bulunan oyun şirketimizde 100’e yakın yazılımcı çalışıyor. Dinlenirim desem de yeni yatırımlarla yolculuk devam ediyor. Ben start-up’lara yatırım yapıp onlara mentörlük yapıyorum. Globale açılmaları için de yönlendiriyorum” diyerek, bir yerde melek yatırımcı olduğunu paylaştı.

Haberin Devamı


ENERJİDE DE VAR
TEKNOLOJİ tarafından uzaklaşan Burak Sağlık, bu süreçte rotasına enerji sektörünü ekler. Teknasyon’dan ayrıldıktan sonra bir arkadaşıyla birlikte Ukrayna’da güneş santralleri kurmak üzerine harekete geçtiklerini anlatan Burak Sağlık, şöyle devam etti:
“Çin’den güneş panelleri yola çıktı. Ama Ukrayna-Rusya savaşı çıktı. Ürünleri Türkiye’ye de çeviremedik. Avrupa’da bir ülkeye vermek zorunda kaldık. Bu işi yaptığım arkadaşım DBE Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Taha Pınar, yıllardır güneş santralleri kuruyor. Onunla iki tane fon şirketi kurduk. Güneş santralleri kuruluyor. Şimdi buna GİOev Araç Şarj İstasyonları eklendi. Türkiye’de elektrikli araçlar için şarj istasyonları kuruyoruz. Türkiye’de çalışmalarımız sürüyor. Bu markayı yurtdışına taşımak gibi hedefimiz var. Global bir oyuncu olmasını amaçlıyoruz.”


YEME İÇME VE EĞLENCEDE ROTA YURTDIŞI
BİRÇOK alanda çalışan, yatırımlar yapan Burak Sağlık’ın son girişimlerinde biri de İzmir Alaçatı’da... 2 yıl önce ‘hem tatil yapıp hem de eğlenmek’ hedefiyle yatırımcı olduğunu söyleyen Burak Sağlık, “Ama bugün ana yatırımcı oldum. Rakish Alaçatı, Ojo Beach Club, Kloster Night Club ve Sabor Gastro’da iki ortağım daha var. Çok farklı bir sektör. 200 kişi çalışıyor. 36 dönümlük bir alanda hem eğlence, hem yeme içme, hem de beach var. Burada gelecekte farklı sürprizlerimiz olacak. Bir hedef de bu yapıyı yurtdışına açmak. Üç yıl içinde Mykonos’a açılmak istiyoruz. Daha sonra buna İbiza ve Miami’yi de ekleme planımız var. Bu alanda bir zincir yaratmak gibi bir hayalimiz var” diyerek, yarınlara dair planlarını paylaştı.

 

KISA KISA

* Neredeyse yatırım yapmadan duramayan Burak Sağlık, bu halkaya en son sağlık turizmini eklediğini söyleyerek, “İstanbul’da sağlık turizm üzerine bir şirketimiz var. Bu start-up durumunda. Ama 2024’te bu kapsamda klinik açmak istiyoruz. Geliri döviz olan işleri önemsiyorum” diyor.
* Ortaklık kültürüne inanan Burak Sağlık, doğru ortaklığın girişimciyi başarıya götürdüğünü düşünüyor. Sağlık, “Ortağınız sizin eksik ya da zayıf yönlerinizi kapatıp, geliştiriyorsa önemli. Bu mantıkla şirketleri büyüttük. Tamamlayıcı oldu” diyor.

Yazarın Tüm Yazıları