Avokadonun da yağını çıkardı

Salyangoz, kemik unu, kurbağa bacağı üretimi gibi ilkelere imza atan bir ailede büyür. İç mimarlık okusa da farklı ve daha önce yapılmayanlarla ilgili iş arayışlarına girer. Bu araştırmalar Berk Özsoy’un karşısına Afrika’yı çıkarır. Yoğun seyahatlerin ardından Etiyopya’da avokado yağı üretmeye karar verir ve ülkedeki ilk tesisi kurar. O dönem çok da bilinmeyen bir ürünle yeni bir maceraya başlayan Özsoy, Avofarm markasıyla Türkiye’de kısa sürede birçok ünlü mağazanın raflarında yerini alır. Süreç içinde avokado yağının yanına organik hindistan cevizi yağını da ekleyen Berk Özsoy, bugün Türkiye’nin yanı sıra kendi markasıyla Rusya ve Azerbaycan gibi ülkelerde yerini almış durumda. Hem gıda, hem de kozmetik odaklı yeni ürünlerin yanısıra hedefte aromaterapi odaklı uçucu yağlar da var.

Haberin Devamı

Avokadonun da yağını çıkardı


BERK Özsoy... Farklı, yenilik içeren ve daha önce yapılmayanı yapmaya kendini adamış bir iş insanı. Yaşadığı tüm zorluklara rağmen de hedeflerinden asla vazgeçmeyen ve Afrika’da birçok kişinin hayatına dokunarak fayda sağlayan bir girişimci. Avofarm’ın kurucusu Berk Özsoy ile hem kariyer yolculuğunu, hem Afrika kıtasında yaptığı dönüşüm macerasını, hem de yarınlara ilişkin hedeflerini konuştuk. Sanayici bir ailenin oğlu olarak 1984’te İzmir’de dünyaya gelen Berk Özsoy, ailesinin süreç içinde çok farklı farklı işler yaptığını belirterek, şöyle devam etti:

KENDİ MESLEĞİNİ YAPMADI
“Dedelerin ticaretle başladığı girişimcilik serüveni ailede; salyangoz, kemik unu ve kurbağa bacağı üretimi gibi olmayanı yapmak şeklinde devam etmiş. Bir dönem tekstil de olmuş. Benim çocukluğum da bu ortamda, sanayinin içinde geçti. Toplantılara katılıp, izlerdim. Ailemin yönlendirmesiyle de üniversite tercihimi iç mimarlıktan yana kullandım. Girne Amerikan Üniversitesi İç Mimarlık’tan mezun olduktan sonra da kendi mesleğimi yapmamaya karar verdim. Aile geleneğinden hareketle olmayanı yapmak, yenilikler imza atmak adına araştırmalara başladım. Hedefim kendi işimi kurmak üzerineydi.”

Haberin Devamı

ROTASINI AFRİKA’YA ÇEVİRDİ
Yaptığı araştırmalarda Afrika’da yatırımların çok cazip, ilginç ve kazançlı olduğuyla ilgili haberlere denk gelen Berk Özsoy, tarım alanında zenginlik barındıran Afrika’ya olan ilgisi her geçen gün artar. Tropikal meyveler üzerine yoğunlaşan Berk Özsoy, Etiyopya’nın diğer Afrika ülkelerine kıyasla daha bakir olduğuna karar verir. Rotasını Etiyopya’ya çeviren Berk Özsoy, “27 yaşında ilk Afrika maceram 2012’de başladı. İlk seyahatim Addis Ababa’da kaldığım otelin shuttle yapan lokal biriyle beraber ülkeyi daha iyi gözlemlemek için gezdim ve yol kenarlarında oldukça çok olan vitamin bar tarzındaki yerlerde tropik meyvelerden smoothie ve salatalarının yapıldığını gördüm. Vitamin barların çokluğu ile bölgede yeterli hammaddenin olduğunu tespit ettim. Avokadonun meyvesi sağlıklı yağ açısından oldukça zengin bir meyve olduğu için de Etiyopya’da avokado yağı üretimi konusunda karar kıldım” diyerek, avokadonun o zamanlar Türkiye’de çok bilinmemekle beraber ilgi de görülmeyen bir ürün olduğunu paylaştı.

Haberin Devamı

Avokadonun da yağını çıkardı

‘BİZ NEDEN YAPMADIK’ DEDİLER
İlerleyen yıllarda avokado meyvesiyle beraber avokado yağının büyük ilgi göreceğini düşünen Berk Özsoy, 2013 yılında Etiyopya’ya 14 kez gider. Afrika devlet yatırım ofislerine ve bankalarına projesini sunan Berk Özsoy, hikayenin devamını şöyle anlattı:
“Projem büyük ilgi gördü. Ellerinde böyle bir değerin olduğunu fark eden Etiyopyalılar ‘biz neden yapmadık’ diye şaşırdılar. 95 milyon nüfuslu Etiyopya’da ülkenin ilk avokado yağı üreticisi unvanını aldım ve projeme kredi de çıkarttırdım. Türkiye’de ise avokado yağını çıkartacak makine ürettirip, Etiyopya’ya götürdüm ve tesisi kurdum. Ağır bürokrasi hakim, basit bir evrakı 4-5 ayda cevaplıyorlar ama sıkıntılar beni yıldırmadı. Kenya sınırında avokadonun fazla olduğu bölgelerde gezdim. Kooperatif ve çiftçilerle anlaşarak, ilk yılımızda 1.6 milyon adet avokado tedariği gerçekleştirdik. Elde ettiğimiz avokado yağını Türkiye’ye getirip şişeleyerek Avofarm markasıyla tüketicinin beğenisine sundum. Hem yemeklerde hem de kozmetik alanında kullanılan ürünümüz tüketici tarafından beğenilince de birçok büyük mağazanın raflarında yerimizi aldık. Avofarm olarak önemli bir ilke imza atarak bugün yolculuğumuza devam ediyoruz. Avokado yağında bugün Türkiye’de ilk ve lider tedarikçiyiz.”

Haberin Devamı


HİNDİSTAN CEVİZİ VE
MAKEDAMYA DA VAR
AVOKADO yağıyla önemli bir başarıya ulaşan Berk Özsoy, 2018’de de bu oluşuma yeni bir halka ekler. Organik hindistan cevizi yağı için bu kez de Sri Lanka’da yatırım yapmaya karar verir. Özsoy, “Sri Lanka’da tarım alanları kiralayarak çiftçilerimizle organik taze hindistan cevizi hasadı yapıp, yerinde meyve hiçbir özelliğini kaybetmeden soğuk sıkım yöntemiyle üretimine başladık ve Türkiye pazarına giriş yapmış olduk. Avokado ve organik hindistan cevizi yağlarının yanında üçüncü bir ürünümüz ise makedamya yağı. Bu şu an deneme sürecinde” diyor.

 

SIRADA UÇUCU
YAĞLAR VAR
TROPİKAL meyvelerin yağları konusunda uzmanlaşan Berk Özsoy, yağlar konusunda yelpazeyi genişletmeyi hedefliyor. Özsoy, hedefleriyle ilgili şu bilgileri paylaştı: “Afrika, tıbbi aromatik bitkiler konusunda çok zengin bir coğrafya. Bu bölgedeki gücümüzle birlikte de uçucu yağlar üzerine de odaklanmak gibi bir hedefimiz var. Burada da aromaterapi odaklı uçucu yağlar konusunda ilklere imza atmak istiyorum. Bir diğer hedefimiz ise Türkiye dışında farklı pazarlarda da olmak. Şu an Rusya ve Azerbaycan’da ürünlerimiz yoğun ilgi görüyor. Planlarımız arasında şimdi de Amerika var. Burada bir depo kurarak pazarda yerimizi almak istiyoruz.”

Haberin Devamı


AFRİKALI ÇİFTÇİLERİN
EKONOMİSİ GÜÇLENDİ
BERK Özsoy, Etiyopya’da tesis kurmadan önce bölgedeki çiftçilerin avokadolarını tedarik edebilecek bir pazar bulamadığını söyleyerek, orada yaptıkları dönüşümü şöyle anlattı:
“Ürünlerinin bir kısmını yerel pazarda çok düşük fiyatlara satıyor, hasat edilemeyenleri ise çürümeye bırakıyorlardı. Benim girişimimden sonra çiftçiler de bu ürünlerinden gelir elde etmiş oldu. Etiyopya’daki çiftçilerimizle başlamış olduğumuz bu yolculuğumuz, markamıza eklediğimiz yeni ürün gruplarımız sayesinde Yeni Zelanda, Meksika ve Kenya’daki çiftçilere kadar uzandı. Partnerlerimiz avokadoları doğrudan küçük çiftliklerden satın alıyor, belirli bir prim ödüyor ve böylece komisyoncuları atlayarak çiftçilere düzenli bir gelir garantisi sağlıyor. Ekonomisi güçlenen çiftçilerimiz ise geçim kaynaklarını iyileştiriyor.”

KISA KISA

Haberin Devamı

* Berk Özsoy, 2012’de yola çıktığında dünyada da avokado yağının çok da bilinir olmadığını söyleyerek, “Benden sonra bu alandaki yatırımcı sayısı arttı. Bölgede yeni tesisler kuruldu. Şu an Amerika’da birçok evde avokado yağı var. Isıya dayanımı çok yüksek. Sağlığına dikkat eden kitle bu ürünü tüketiyor” diyor.

* Online satışın yanısıra birçok ulusal market zincirinde yer aldıklarını dile getiren Berk Özsoy, “Migros, Macro Center, Watsons, Metro, Carrefoursa, Rossmann gibi mağaza zincirlerine ürün tedarik ediyoruz” diyerek, Türkiye’de 6 binin üzerinde noktada tüketiciyle buluştuklarını dile getirdi.

Yazarın Tüm Yazıları