Bilin istedim...

Sevgili Hürriyet okurları... Artık her hafta sizlerle bu köşede farklı konularla buluşacağız. Sizden gelen sorularla, merak edilenlerle, öne çıkanlarla yeni ufuklara yelken açacağız...

Haberin Devamı

İşte bu hafta sizlerden gelen 5 soru 5 cevap.

1- “Hayatımız bilinçdışımızın yansıması” deniyor, bunun gerçeklik payı var mı?

Bilinçdışımız, bizim anne karnı dahil olmak üzere çocukluğumuza dair hizmet eden ve hizmet etmeyen, bize engel olan kayıtlarla doludur. Hatta bu kayıtlar sadece bize ait değildir. Bizim atalarımızın ve genetik bağımız olan atalarımızın ve hatta kolektiften de kayıt alır. Yani tanımadığımız çoğunluktan da kayıt alıyoruz. Bilinçdışımız zannedildiğinden çok daha karmaşık kayıtlarla doludur. Hizmet etmeyen kayıtlar, bize engel olan kayıtlar da işler ve kayıtlanır çünkü bilinçdışımız faydalıyı zararlıdan ayırt edemez. Çok sık tekrarla, travma, drama, anı ve şoklarla bilinçdışımız hizmet etmeyen kayıtları kaydeder.

2- Son yıllarda beraber olduğum kişiler beni değersiz hissettiriyor, sanki bir araya gelip anlaşmış gibi... Ve bu artık benim için dayanılmaz bir hâl aldı, bu nasıl değişecek, değişir mi?

Haberin Devamı

Bu kader değil... Tekrar tekrar aynı sorunu yaşıyorsanız, ismi değişiyor, davranış değişmiyorsa bu bizim bilinçdışı kayıtlarımızla ilgilidir. Biz bilinçdışımızda değersizliğimizle ilgili kayıtlar taşıyorsak diğerlerinde bu yansır. Tıpkı bir ayna gibi düşünün, diğerleri bizim inançlarımızı yansıtıyor. Derin tasavvufta da böyle, ekolünü benimsediğim Jung’a göre de böyle ve bilinçdışı teknikleri de bu duruma bu açıdan bakıyor. Diğerleri bizim yansımamız. Ve bana güvenin bunu fark ettiğinize göre dönüşümünüz başlamış, eğer dipte olsaydınız bunu fark etmeyecektiniz bile... Her zaman söylediğim gibi; farkındalık sorunun yüzde 50’sini çözüyor geri kalan sizin elinizde. Değişim cesaret ister...

3- Uzun zamandır immün sistem hastalığı ile baş etmeye çalışıyorum, hastalıkların temel sebebinin duygusal konular olduğunu okudum, immün sistem hastalığı neden olmuş olabilir? Aslında çok iyi bir yaşantım var, bir duygusal travma da yaşamadım, sebebi bilmek çözüm olabilir mi?

Her hastalığın altında birikmiş bir duygusal hafıza vardır. Bu duygusal hafızalar bedenin ilgili bölümlerinde hafızalanır ve çözülmezse hastalıklara yol açabilir. Elbette ki ben de temelde bir sağlıkçı olarak doktor kontrolünde olmanızı ilaç ve gerekli tüm tedavilerinize önemle devam etmenizi tavsiye etmekle beraber bu spiritüel bakış açısından fayda göreceğinizden eminim.
İmmün sistem hastalıklarının temel duygusal sebebi; iç savaş... Kişinin kendi ile olan iç savaşı... Genelde mükemmelliyetçi, gitmek istediği yöne gidemeyen ve bu konuda kendi ile savaşan kişilerde görülüyor. Sorunuzda da ‘baş etmek’ kullanmışsınız bu da savaş halinde savunmada olduğunuzu gösteriyor. Kendinizle sulh ilan etseniz kime dönüşürdünüz? Başlamakta fayda var.

Haberin Devamı

4- Dört senedir nişanlıyım ve evlenmeye bir türlü cesaret edemiyorum, sanki evlenince her şey bozulacak gibi geliyor, yıllarca baba dayağı yiyerek büyüdüm sizce bunun etkisi olabilir mi?

Yıllarca baba zorbalığı ile büyümüş olmanız, eril enerji ve otorite tarafından zorbalığa maruz kalmak, ezilmek ile ilgili kayıtlar oluşturmuş olabilir, siz zorbalık gördüyseniz evde diğerlerinin de yaşadığı duygusal ve fiziksel zorbalıklar da kayıt oluşturmuş olabilir. Engeliniz olup olmadığına bakılabilir, fark etmeniz de size müthiş bir rehberlik sunacaktır.

5- Her derste çok başarılıyım ama matematik sorusu gördüğümde kitleniyorum bunun bir çözümü olabilir mi?

Haberin Devamı

Bunun birden çok sebebi olabilir; en önemli sebebi ne zaman başladı? Yani oldum olası matematikle problem var mı? Yoksa sonradan mı gelişti? Başladığında hayatınızda matematikle ilgili ne oldu? Matematikle nasıl tanıştınız? Erken çocukluk döneminde sayılarla, hesapla ilgili, evde harcamalarla ilgili bir kaos ortamı var mıydı? Para ile ilgili bir zorbalık yaşadınız mı? Matematik yapamadığınızda en kötü ne olmuştu? Bu sorular bilinçli farkındalığınız için size rehberlik edecektir. Genelde bu çerçevede problem yaşanmış oluyor. Belli ki bilinçdışı sayıları ve matematiği reddediyor. Çözümü var elbet...
Bilin istedim...

Yazarın Tüm Yazıları