Veteriner ilaçlarında karekod sistemi şart

Veteriner ilaçlarının denetlenmesi, yetkisiz kişilerin eline geçmemesi, inek ve koyun gibi hayvanlarda ilaç uygulamalarının takip edilmesi amacıyla getirilen ilaç takip sisteminde sorunlar bitmiyor.

Haberin Devamı

Sistemde açılan stok güncelleme adımı milyonluk kaçak ilaç pazarına adeta hediye gibi oldu.
10 gün önce satın aldığınız bin doz ilacı 5 dakikada stokunuzdan düşüp, sistem dışı bu ilaçları istediğiniz kişilere el altından satabilirsiniz.
*
İlacı sığır çiftliğine satarsınız, oradaki görevli kafasına göre ilaçları uygular. Ette ilaç kalıntısı olmuş, çocuklar ya da hastalar bu etten yemiş kimin umurunda. Ya da süt sığırlarında kontrolsüz ilaç tüketiminin neden olacağı sağlık sorunlarını kendine dert edinen var mı?
Madem stok güncellemeye izin verilecekti bir kaç kutu kedi köpek ilacını düşmedi diye ceza kesilen meslektaşlarımızın suçu ne? Üstelik halk sağlığına yönelik bir tehdit ortada yokken.
Bu işin depo ayağına değinmeden geçmeyeyim. Depoların birçoğunun paravan veteriner kliniği var. İlacı kendi kliniklerine faturalandıracaklar. Klinik stoktan düşecek ve işte size ilaç takip sistemi dışında ilaçlar.
*
Bu güncelleme nereden çıktı, kimlerin elini rahatlatacak bir hamle yakında ortaya çıkar. Olan yine ilaçlı et, süt ve süt ürünlerini tüketen halka oluyor.
Gerçekten ilaçları kayıt altına alma konusunda bir samimiyet varsa karekod sistemi getirilmelidir. Böylece üreticiden tüketiciye tüm aşama gerçekten denetlenebilir. Gerisi dostlar alışverişte görsün...

Yazarın Tüm Yazıları