Zeki Müren şarkıları dinlediniz, şimdi sıra çok sesli türkülerde

Yola 2017 yılında Zeki Müren’in unutulmaz şarkılarıyla çıkmıştı Limak Filarmoni Orkestrası.

Haberin Devamı

Dünyaca ünlü tenor Murat Karahan’ın genel sanat yönetmenliği ve ülkemizin önde gelen şeflerinden Rengin Gökmen’in yönetiminde kurulan Limak Filarmoni Orkestrası, Ankara ve İstanbul’un ardından sırasıyla Bursa, İzmir, Antalya, Mersin, Gaziantep, Diyarbakır, Eskişehir, Trabzon, Bodrum ve Çeşme’de verilen konserlerde on binlerce müzikseveri Zeki Müren’in hafızalarda yer etmiş eserlerinin filarmonik formuyla buluşturdu.

Bodrum Antik Tiyatro’da izlediğim konser unutulmazlarım arasındadır.

Zeki Müren parçalarının Murat Karahan tarafından yorumlanması büyük bir ilgi gördü. İşte bu ilgi şimdi bir belgeselle de kayıt altına alınmış oldu.

Zeki Müren şarkıları dinlediniz, şimdi sıra çok sesli türkülerde

Orkestranın yaptığı o Türkiye turnesinin hikâyesini konu alan ‘Bir Uzun Yol Hikâyesi: Gökyüzünde Yalnız Gezen Yıldız’ belgeselinin gala gösterimi yapıldı 22 Haziran Perşembe akşamı İstanbul Modern’de.

Haberin Devamı

Doğru bir projeyle ve doğru isimlerle yola çıkınca başarının kaçınılmaz olduğunun da hikâyesiydi perdeye yansıyan.

Limak Holding ve Limak Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir, “Zeki Müren Şarkıları turnesi ile kültürümüze ait yerel ve ulusal doku ile çok sesli evrensel müzik arasında başarılı bir köprü kurmayı başardı” diyerek amaçlarına ulaştıklarını dile getirdi.

ZAMANSIZ BİR ŞARKICI

Belgesele imza atan Serhat Akinan da projeye daha ilk başından dahil olmuş ve bütün turnelerde orkestranın adeta bir parçası olarak yer almış.

Belgeselin gala gösteriminden sonra İstanbul Modern’in terasında mini bir konser veren Murat Karahan klasik müziğin halktan kopuk olduğu önyargısına örnek olarak söylenen ‘Bayburt Bayburt olalı böyle zulüm görmedi’ deyişinin tam aksi örneklerini turne sırasında gözlemlediklerini söyledi.

Karahan, “Limak Filarmoni Orkestrası’nın temel çıkış noktası çok sesli müziği ülkemizde, Anadolu’da olabildiğince çok kişiye ulaştırmak, anlatabilmekti. Esas çıkış noktası insanların çok sesli müziğe karşı olan önyargısını kırmaktı. Zeki Müren zamansız bir şarkıcı, çok cesur bir figür. Aslında bizim Ebru Özdemir ile burada yaptığımız şey de bu” diyor.

Haberin Devamı

Ve orkestrayla Zeki Müren şarkılarından sonra yeni projelerinin türkülerimizi çok sesli olarak yorumlamak olduğunun müjdesini verdi Karahan.

Bir tür Zeki Müren-Murat Karahan düetine dönüşen ‘Bir Uzun Yol Hikâyesi: Gökyüzünde Yalnız Gezen Yıldız’ belgeselini Blutv’de izleyebilirsiniz.

ÜTOPYA MERKEZİNDE ÜTOPYA ATÖLYESİ

BİR ütopyanın gerçeğe dönüşmesinin en iyi örneklerinden biridir Prof. Dr. Hüsamettin Koçan’ın doğduğu, Bayburt’un Bayraktar (Baksı) köyünde kurduğu Baksı Müzesi.

Kendi düşünü gerçeğe dönüştüren Koçan, şimdi başkalarının da düş kurmasına, kurduğu düşü sanat yoluyla hayata geçirmesine imkân sağlıyor.

Zeki Müren şarkıları dinlediniz, şimdi sıra çok sesli türkülerde

Baksı Müzesi, temmuz ve ağustos aylarında Baksı’nın doğa ile dost atmosferi içinde düşünmek, tasarlamak, farkındalık yaratmak ve geleceği düşlemek için, sanatçılar ve sanatseverleri ‘Ütopya Atölyeleri’nde bir araya getiriyor.

Haberin Devamı

Bu sene üniversitelerin yüksek lisans öğrencilerine burslu katılım olanağı sağlanarak üniversite eğitimine farklı bir deneyim katmak amaçlanıyor.

Yaz döneminde, Baksı Müzesi’nin yeşerdiği topraklarda bölgenin kendine özgü kültürü ve çağdaş sanatların birlikteliğiyle hayata geçirilecek ‘Ütopya Atölyeleri’nde birer haftalık dönemler içerisinde gerçekleşecek programlarda Osman Dinç (2 Temmuz-7 Temmuz), Horasan (9 Temmuz-14 Temmuz), Çağrı Saray (16 Temmuz-21 Temmuz), Gülçin Aksoy (23 Temmuz-28 Temmuz), Nancy Atakan (30 Temmuz-04 Ağustos) sanat atölyeleri yapılacak.

Mehmet Kavukçu (16 Temmuz–21 Temmuz) ve Cabir Çobanoğlu (23 Temmuz -28 Temmuz) ise doğa ile buluşmayı sağlayan ve doğayla birlikte yaratma ortamı sunan atölye çalışması yapacaklar. Atölyelerin dışında Baksı’da pek çok yerel aktivite gerçekleştirilecek.

Haberin Devamı

EN ÇOK ÖZEL MÜZE ALMANYA’DA

MERKEZİ Hong Kong’ta yer alan ve sanat piyasasına dair veriler ortaya koyan Larry’s List’in özel olarak kurulmuş çağdaş sanat müzeleri üzerine yaptığı inelemesi yayınlandı. Amsterdam Üniversitesi ile ortak bir araştırma projesi olarak gerçekleşen rapor, dünyada özel mülkiyete ait çağdaş sanat müzeleri hakkında önemli bulguları ortaya koyuyor.

Zeki Müren şarkıları dinlediniz, şimdi sıra çok sesli türkülerde

Son yıllarda açılan müzelere genel bir bakış sunan, yasal yapıları ve işleyişi hakkında fikir veren rapora göre dünyada 466 adet özel çağdaş sanat müzesi bulunuyor.

Artam.com sitesinde yer alan habere göre özel müze sıralamasında Almanya 60 müze ile ilk sırada yer alırken onu 59 müze ile Amerika Birleşik Devletleri, 50 müze ile Güney Kore, 30 müze ile Çin ve 30 müze ile İtalya takip ediyor. Güney Kore’nin başkenti Seul 17 müze ile en çok müzeye sahip şehirler listesinin ilk sırasında yer alıyor. Seul’ü 14 müzeyle Berlin, 11 müzeyle Pekin, 10 müzeyle New York ve dokuz müzeyle Atina takip ediyor. Rapor ayrıca özel müzelerin yüzde 82’sinin 2000’den sonra kurulduğuna dikkat çekiyor. Müzelerin 152’sinin ise son on yılda açıldığını ortaya koyuyor.

Yazarın Tüm Yazıları