Türk Macar dostluğu konserle kutlanıyor

Türkiye ve Macaristan, 1920’li yıllardan itibaren ilişkilerini hem geliştirmek hem de resmiyete dökmek için 18 Aralık 1923 tarihinde bir dostluk antlaşması imzaladı.

Haberin Devamı

Mohaç Meydan Muharebesi ile başlayan yaklaşık 150 senelik Osmanlı hâkimiyeti Türk-Macar kültürel ilişkilerinde derin izler bıraktı. Mustafa Kemal Atatürk döneminde de iki ülke arasındaki ilişkiler oldukça yoğun ve dostane bir şekilde ilerledi.

Türk Macar dostluğu konserle kutlanıyor

Türk-Macar Dostluk Anlaşması’nın 100. yıl dönümü vesilesiyle İş Sanat, nisan ayında özel bir etkinliğe ev sahipliği yapacak. Franz Liszt Akademisi’nin seçkin müzisyenlerinden kurulan Anima Musicae Oda Orkestrası ile Macar asıllı kemancı Gwendolyn Masin 17 Nisan Çarşamba, saat 20.30’da İş Kuleleri Salonu’nda sahne alacak.

Özgün ve etkileyici performanslarıyla klasik müziğin tanınmış toplulukları arasında yer alan Anima Musicae Oda Orkestrası, klasikten çağdaş döneme uzanan geniş bir repertuvara sahip. Orkestra ile Masin, konserde Camille Saint Saens, Franz Liszt, Maurice Ravel, Bela Bartok’un eserlerini seslendirecekler.

Haberin Devamı

Türk Macar dostluğu konserle kutlanıyor

2010 yılında kurulmasının ardından uluslararası sahnede başarılı performanslara imza atan topluluk, 2011 yılında Viyana’daki Wiener Musikverein’da düzenlenen 5. Summa Cum Laude Uluslararası Müzik Festivali’nde ‘Olağanüstü Başarıya Sahip Yaylı Çalgılar Orkestrası’ kategorisinde birincilik ödülünü kazandı. Liszt Academy, Marble Hall of the Musikverein, Kodály Center, Teatro Verdi gibi prestijli sahnelerde sıkça konser veren orkestra, dünya çapında tanınmış Macar solistler Kristóf Baráti, György Déri, Zoltán Fejérvári’yle birlikte ünlü şef ve solistlerle de müzikal işbirliklerini sürdürüyor. 

‘HEYECAN VERİCİ BİR SANATÇI’

Eleştirmenler tarafından “müziğin bilinmeyen bölgelerine cesaretle girebilen, heyecan verici bir sanatçı” olarak tanımlanan kemancı Gwendolyn Masin, sıra dışı bir müzisyen olmasının yanı sıra, eğitimci ve besteci kimliğiyle de dikkat çekiyor.

Haberin Devamı

Maxim Vengerov, Kim Karkashian, Adrian Brendel ve Istvan Vardai gibi sanatçılarla oda müziği çalışmaları da bulunan Masin, 2009 yılından beri, kurucusu olduğu İsviçre’de düzenlenen GAIA Müzik Festivali’nde sanat yönetmenliği görevini sürdürüyor. 

Ayrıntılı bilgi issanat.com.tr adresinden edinilebilir.

Türk Macar dostluğu konserle kutlanıyor

SHERLOCK HOLMES REKORA GİDİYOR

İNGİLİZ müzayede evi Sotheby’s 26 Haziran’da Sir Artur Conan Doyle’un ikinci Sherlock Holmes romanı olan ‘The Sign of Four’un el yazısıyla yazılmış tek taslağı da dahil olmak üzere pek çok nadir ilk baskıyı içeren ‘Dr. Rodney P. Swantko Kütüphanesi’ açık artırmasını gerçekleştirecek.

artam.com’un haberine göre Doyle’un 1889 tarihli el yazmasının müzayedede 80 bin ila 1.2 milyon dolar arasında bir rakama satılacağı tahmin ediliyor. Şayet bu rakama ulaşılırsa Conan Doyle’un mevcut rekoru aşılmış olacak. Yazarın ‘The Hound of the Baskervilles’ (1902) adlı el yazması 2021’de Heritage Auctions’da 423 bin dolara satılmıştı.

Haberin Devamı

Doyle’un el yazısıyla yazılmış romanları hâlâ özel koleksiyonlarda yer alıyor ve Sotheby’s bu kitabı ‘şimdiye kadar açık artırmaya çıkan en önemli Doyle el yazması’ olarak tanımlıyor.

Türk Macar dostluğu konserle kutlanıyor

AFYON’DA FESTİVAL ZAMANI

Afyon’da bir klasik müzik festivali düzenlediğinde bunun bir hevesten öteye geçemeyeceği, nefesinin çabuk tükeneceği söylenmişti. Ama o yılmadı, bırakın vazgeçmeyi yanına bir de caz festivali ekledi ve neredeyse çeyrek yüzyıldır devam ediyor. Genel Sanat Yönetmenliğini Hüseyin Başkadem’in üstlendiği Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali bu yıl 23’üncü yaşını kutluyor.

Afyonkarahisar festivallerinde klasik ve caz olarak bugüne kadar toplam yaklaşık 750 ücretsiz konser gerçekleştirildi. Yalnızca Klasik Müzik Festivali’nde bugüne kadar toplam 10 bin izleyiciye ulaşan konserler verildi. Aynı zamanda okul söyleşi ve konserlerinde de geçtiğimiz 23 yılda yaklaşık 900 bin öğrenciye ulaşıldı.

Haberin Devamı

17 - 23 Nisan tarihleri arasında Afyonkarahisar Yeni Müze’de gerçekleştirilecek festivalin açılış konserinde 2022 Eurovision Genç Yetenekler Yarışması’nın galibi Prag’lı kemancı Daniel Matejca’ya, Şef Nikos Haliassas yönetimindeki Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası (BBDSO) eşlik edecek.

Usta ve genç sanatçıların vereceği konserlerle devam edecek festivalin kapanışı ise Jülide Yalçın - Hyun Sook Tekin Keman-Piyano Konseri ile yapılacak.

Festivalin geleneksel hale gelen kültür sanat söyleşilerine ülkemizin önde gelen yazar ve sanatçıları katılacak.

Yazarın Tüm Yazıları