Tomris Uyar tartışması

Online kitap satış sitesi Idefix’in ziyaretçi trafiğini artırmak için dün yaptığı paylaşım büyük bir tartışmaya yol açtı.

Haberin Devamı

Okurları ikiye bölen bu paylaşım şöyleydi:

“İkinci Yeni’nin aynı kadına âşık dört şairi Ülkü Tamer, Cemal Süreya, Turgut Uyar ve aşkına karşılık bulamayan Edip Cansever... Tomris Uyar’a yazdıklarıyla gönlünü almayı başaran, ruhunu ferahlatan bu dört şairden en sevdiğin mısrayı yorumlarla bizimle paylaşmaya ne dersin?”

Başta Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Handan İnci Elçin olmak üzere edebiyat dünyasından pek çok isim sosyal medyada bu paylaşımı eleştirdi.

Her ne kadar Idefix gelen tepkiler üzerine yazıyı kaldırsa da tartışma devam etti. 

Handan İnci, “Bu korkunç metni sitenizden kaldırmanız yetmez, başta Tomris Uyar, bu yazarlara ve okurlarına özür borçlusunuz. Asıl üzücü yanı bunu binlerce takipçisi olan bir kitap sitesinin yapması. Çok yazık” diye yazdı.

Haberin Devamı

Yazar Metin Celâl tepkisini “Ayıp ediyorsunuz! Çok ayıp! Hele bir kitap sitesine hiç yakışmıyor” şeklinde dile getirirken çevirmen ve editör İlknur Özdemir de “Bu edebiyat insanlarını gerçekten böyle mi, bu yönleriyle mi anmalısınız?” dedi.

Tomris Uyar tartışması

NEDEN RAHATSIZ ETTİ

Bu konuda farklı bir görüşü savunanlar da vardı.

Onların argümanlarına örnek olabilecek iki görüş şöyleydi mesela:

Handan Üçkol: “Yaşamlarını yok sayıp, dizi senaryosu tadında bir hikâye mi paylaşmalıydı? Neyi neden beğenmediniz? Bilmeyenler için merak uyandırıcı, şiirlerin kaynağına, şairlerin hayatına da yolculuk etmeyi de sağlayacak bir paylaşım... Asıl siz tepkinizi düzeltin. Bilgi neden saklansın?”

Halil Dilek: “Ne var ki bu yorumda? Aşk ayıp bir şey mi? Hem topluma mal olmuş edebiyat insanlarının ilişkilerini kişilik haklarına zarar vermeyecek biçimde hepimize duyurmanın ne sakıncası var? Bir kadının gönül ilişkileri neden sizi rahatsız etti?”

Tomris Uyar tartışması

Haberin Devamı

SADECE ÂŞIK OLUNAN KADIN MI?

Aynı şiir akımının, ‘İkinci Yeni’nin içinde yer almış dört şairin aynı kadına âşık olması, edebiyatın kıyısından köşesinden geçmiş hemen herkesin bildiği bir hikâye. Bırakın anıları vs. okumayı, internette kısa bir sörf yapsanız bile pek çok kaynak çıkacaktır karşınıza.

Tomris Uyar, ilk evliliğini gençlik aşkı Ülkü Tamer ile yapmış ancak çocuklarını kaybetmenin getirdiği travmayı atlatamayarak boşanmışlar. Bir süre Cemal Süreya ile birlikte olmuşlar, bu ilişki de yürümemiş. Son olarak Turgut Uyar’la yaptığı evlilikleri hayatlarının sonuna kadar devam etti. Ve bir de bilinen, İkinci Yeni’nin bir diğer büyük şairi Edip Cansever’in kendisine olan platonik aşkı...

Haberin Devamı

Idefix’in ve pek çok kişinin yaptığı hata, Türk edebiyatının önemli bir yazarını yaşadığı ilişkiler üzerinden tarif etmek. Öykü, günlük, deneme türünde eserler vermiş, Virginia Woolf’tan Vladimir Nabokov’a, John Steinbeck’ten Edgar Allan Poe’ya, Patricia Highsmith’ten Gabriel Garcia Marquez’e dünya edebiyatının önemli isimlerini dilimize kazandırmış büyük bir edebiyat ustasından söz ediyoruz. Ödüllü bir edebiyatçıdan.

Evet, magazini hepimiz severiz. Hayat hikâyesi konusunda verilen bilgi de gerçek. Ama bilginin gerçek olması bakış açısının doğru olduğunu göstermiyor.

 

Yazarın Tüm Yazıları