Sanata ‘hayat’ veriyorlar

GAZİANTEP Bakırcılar Çarşısı’ndaki Tahmis Kahvesi’nin hemen karşısında bulunan Pürsefa Han, yılların tozunu üzerinden atıp silkinerek ağır ağır tekrar açtı o görkemli kapısını.

Haberin Devamı

1887 yılında inşa edilen han, sabunhane olanarak kullanılmış ve sadece Antep’in değil bütün bölgenin sabun ihtiyacını karşılamış, pür-i pak eylemiş.

Uzun yıllar atıl durumda kalan han, Gaziantep’teki pek çok eski yapı gibi restore edilerek tekrar hayata döndürüldü.

Gaziantep Genç İş İnsanları Derneği (GAGİAD) tarafından bu yıl ilk kez düzenlenen Gaziantep Kültür Sanat Festivali’nin çağdaş sanat sergisi ‘Pür Hayal’ ve ‘... fakat kalbim seninledir’e ev sahipliği yapıyor şu günlerde.

GAGİAD’ın sanat danışmanı Yasemin Bay’ın küratörlüğünü üstlendiği sergi, hanın girişinde ve birinci katında yer alıyor.

Tarihi hanın avlusunda Osman Dinç’in ‘Obelisk’ heykeli ile Mehmet Ali Uysal’ın isimsiz yerleştirmesi karşılıyor ziyeretçileri.

Damla Sari’nin ‘Suda Yürüdü’ adlı çalışması, avludaki fıskiyeden çıkmış, mavi kadifeye sarılmış bir insan figüründen oluşuyor ve görsel olarak oldukça etkili bir çalışma.

Haberin Devamı

Türkiye modern resminin ustalarından günümüzün dikkat çeken sanatçılarına değin uzanan zengin bir seçki sunulan ilk kattaki ergide Murat Akagündüz, Hüseyin Aksoy, Çiğdem Aky, Erol Akyavaş, Elvan Alpay, Hakkı Anlı, Nejad Melih Devrim, Osman Dinç, Tayfun Erdoğmuş, Hakan Gürsoytrak, Nuri İyem, Hacer Kıroğlu, Komet, Murat Morova, Seçkin Pirim, Damla Sari, Aras Seddigh, Kemal Seyhan, Gürsel Soyel, Canan Tolon, Selim Turan, Mehmet Ali Uysal ve Merve Zeybek’in yapıtları yer alıyor.

Pürsefa Hanı’nın ikinci katında yer alan “...fakat kalbim seninledir” sergisindeki eserler ise aşk, inanç, adanmışlık, birlik ve beraberlik temaları etrafında kendine özgü bir dil kuruyor ve Ahu Akgün, Rahmi Aksungur, Levent Aygül, Bengisu Bayrak, Eda Emirdağ, Neş’e Erdok, Seda Gazioğlu, Göksu Gül, Hakan Gürsoytrak, Çağıl Harmandar, Alp İşmen, Osman Nuri İyem, Fatih Kahya, Yonca Karakaş, Hamza Kırbaş, Temür Köran, Ardan Özmenoğlu, Ali Şentürk, Ozan Türkkan, Erdem Varol ve Ufuk Yılmaz’ın eserlerini bir araya getiriyor.

Gaziantep’te evlerin iç avlularına ‘hayad’ deniyor. Bu avlular artık çağdaş sanata ‘hayat’ verecek.

Sanata ‘hayat’ veriyorlar

Haberin Devamı

YENİ SALONDA İLK KONSER

GAGİAD Sanat Festivali’nin açılışı pazartesi günü Devlet Tiyatroları Şehit Kamil Sahnesi’nde yapıldı. Gaziantep’e yeni kazandırılmış salonun ilk konseriydi bu.

Şef Eray İnal’ın yönetimindeki festival orkestrası Çukurova Symphonic Project’in, ünlü tenor Hakan Aysev’e eşlik etti.

Aysev hem bölge hem de Cumhuriyet’in yüzüncü yılına uygun bir repertuar sundu o akşam. Napolitenlerle başladığı konserine senfonik düzenlemeleri yapılmış Neşet Ertaş türküleri, Atatürk’ün sevdiği türküleri ve Gaziantep türkülerini seslendirdi.

Festival süresince ayrıca şehrin dört bir yanında Anadolu Nefesli Beşlisi’nin klasik Batı müziği ve klasik Türk müziğini bir araya getirdiği ‘Itrî ve Bach’ konserleri gerçekleştirildi.

Haberin Devamı

Ertan Tekin (duduk), Murat Aydemir  (tambur), Çağ Erçağ (viyolonsel) ve Selin Nardemir’den (viyolonsel) oluşan orkestra, aynı yüzyılda yaşamış ancak farklı zamanlarda ve mekânlarda sanatlarında zirve yapmış iki büyük müzik adamını, Itrî ile Bach’ı buluşturdu.

Sanata ‘hayat’ veriyorlar

GAZİANTEP SANAT ŞEHRİ OLACAK

GASTROANTEP Kültür Yolu Festivali’nden yeni çıkmış Gaziantep’te aradan bir hafta geçmiden yapılıyor bu festival. GAGİAG Yönetim Kurulu Başkanı Cihan Koçer ve ekibi var arkasında. Eğitimli, vizyoner ve pırıl pırıl bir ekip. Gaziantep’te İlk kez bir çağdaş sanat sergisinin yapılmasında da onların kararlılığı ve sanata bakışı etkili. Sadece merak diye mütevazı bir şekilde söyleseler de aralarında koleksiyoner olanlar da var. Festivali devam ettirmek en büyük istekleri. Gaziantep’e sanat şehri sıfatını kazandırmak en büyük istekleri. Onat Kutlar’ı, Ülkü Tamer’i, Ahmet Ümit’i çıkarmış bir şehir bu sıfatı aslında çoktan hak ediyor.

Yazarın Tüm Yazıları