Polisiyeciler ve şairler İstanbul’da buluşuyor

İstanbul bu hafta iki önemli edebiyat festivaline ev sahipliği yapacak. 9. Kara Hafta İstanbul Festivali 21-23 Kasım’da Pera Palace Hotel ve Goethe Enstitüsü’nde ‘Yunan Polisiyesi’ temasıyla düzenleniyor.

Haberin Devamı

Şiir Derneği tarafından düzenlenen 14. Uluslararası İstanbul Şiir ve Edebiyat Festivali ise 21-26 Kasım tarihleri arasında ‘ekopoetika’ teması ile 8 ülkeden 20 şairin katılımıyla  gerçekleşecek.

Yarın akşam saat 19.00’da Rami Kütüphanesi’nde Şiir Derneği ve Festival Başkanı şair Adnan Özer’in konuşmasıyla başlayacak olan festivalin özel ödülleri sahiplerini bulurken, festivale yurt içinden ve dışından katılan şairler de şiirlerini okuyacak.

Polisiyeciler ve şairler İstanbul’da buluşuyor

Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Yılı 22 Kasım’da Ahmet Mithat Efendi Kültür Merkezi’nde düzenlenen‘Cumhuriyetin 100. Yılında Türk Şiiri’ sempozyumu ile kutlanacak. Sempozyumda, Türk şiiri 1920’den 2020’ye onar yıllık dilimler halinde masaya yatırılacak.

Haberin Devamı

Festival bu yıl konuklarının yarısının kadın şair olmasıyla öne çıkıyor. Tam 10 şair kadını ağırlayan festival, 23 Kasım akşamı Artizan Sanat’ta ‘Şair Kadınlar Şiir Akşamı’ özel etkinliğinde bu kadın şairleri şiirseverlerle buluşturacak.

BOĞAZIN SULARINDA ORHAN VELİ ŞİİRİ

İstanbul Türküsü adlı şiirinde “İstanbul’da Boğaziçi’ndeyim; / Bir fakir Orhan Veli; / Velinin oğlu; / Tarifsiz kederler içindeyim” diye anlatmıştı duygularını Orhan Veli.

İstanbul ve Boğaziçi ile bütünleşmiş Orhan Veli’nin dizeleri Boğaz’ın altına işlenecek festival kapsamında.

Festivalin son günü olan 25 Kasım’daki etkinlikler öğlen Beykoz’da başlayacak. Saat 12.00’da şair Orhan Veli’nin Beykoz’daki evinin önünde düzenlenecek ‘Şiirin Su Altındaki Hafızasına Bir Dalış’ etkinliğinde aynı zamanda dalgıç olan şair Nihat Özdal tarafından Orhan Veli’nin şiirinin yazılı olduğu bir mermer levha denizin altına bırakılacak.

HEYBELİADALI MARKARİS

Üç gün boyunca edebiyat ve suç konusunu merkezine alan konuların tartışılacağı Kara Hafta İstanbul Festivali’nin önemli konuklarından biri Yunan politik polisiye türünün ünlü ismi Petros Markaris.

Çarşamba günü saat 18.00’da Aslı Perker moderatölüğünde konuşma yapacak olan Petros Markaris 26 Kasım Pazar günü de Heybeliada’da olacak.

Haberin Devamı

Markaris, 1937’de doğup 1955’e kadar yaşadığı eve plaket yerleştirme törenine katıldıktan sonra

Angelopoulos’un ve Heybeliada’nın konuşulacağı bir söyleşi gerçekleştirecek.

Yarattığı Komiser Haritos polisiyeleri ile tanınan Petros Markaris’in Alan Savunması, Batık Krediler, Che İntihar Etti, Gece Bülteni, Balkan Blues, Eskiden Çok Eskiden gibi romanları Türkçe yayınlanmış ve ilgi görmüştü.

Heybeliadalı Markaris, ünlü yönetmen Theodoros Angelopulos’un Ulysses’in Bakışı, Sonsuzluk ve Bir Gün, Ağlayan Çayır gibi filmlerinin de senaryosunu yazmıştı.

YAŞADIĞI DEPREM ÇADIRINI ÇİZDİ 1 YILLIK BURS KAZANDI

TÜRKİYE’nin köklü çocuk etkinliklerinden 42. Pınar Çocuk Resim Yarışması kapsamında bu yıl deprem bölgesinde afetten etkilenen çocuklarla resim atölyeleri düzenlendi.

Haberin Devamı

Bu atölyelere katılanlardan biri de 13 yaşındaki Baran Dağdeviren’di.

Polisiyeciler ve şairler İstanbul’da buluşuyor


42. Pınar Çocuk Resim Yarışması’nda, adeta depremin izlerini yansıtan resmiyle dereceye giren 13 yaşındaki Baran Dağdeviren, bisiklet ve profesyonel resim çantası hediyelerinin yanında Yaşar Eğitim Kültür Vakfı’ndan 1 yıllık eğitim bursu kazandı.

Baran Dağdeviren, 6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depreme Adıyaman’daki evinde yakalandı, evleri ağır hasar aldı... Şu anda ailesiyle birlikte konteynır kentte yaşıyor.

Cumhuriyet’in 100. yılı sebebiyle ‘Benim için Cumhuriyet’ temasıyla düzenlenen yarışmaya depremden etkilenmeyen bölgelerden katılan çocuklar Cumhuriyet’i rengarenk bayraklar ile resmederken, Baran Dağdeviren’in resmi ise depremin izlerini taşıyordu. Baran, çizdiği resimde su alan çadırlarını resmetti. Dikkatleri üzerine çekti. Diğer bölgelerden katılan bazı yarışmacılar, Cumhuriyet’i koskoca bir çınar ağacı, bazıları çocukların el ele koşup gülüştükleri yemyeşil bir ova olarak resmetti.

PERA’NIN YENİ GÖZDESİ

İSTANBUL Akaretler’de bir bağımsız kitabevi ve kafe olarak 2014 yılında açıldı Minoa. Pek çok alanda, Türkçe ve yabancı dilde kitapları seçkisinde bulunduran Minoa kısa zamanda İstanbullu kitapseverlerin uğrak noktası oldu. Ünü yurtdışına kadar yayıldı.

Haberin Devamı

Londra Kitap Fuarı ‘Uluslararası Mükemmeliyet Ödülleri 2023’de ‘Yılın Kitabevi’ seçildi.

Polisiyeciler ve şairler İstanbul’da buluşuyor

Şimdi de İstanbul Modern’e de geçici bir süre ev sahipliği yapan Meşrutiyet Caddesi’ndeki Alexandre Vallaury imzalı 1896 yapımı Union Française binasında yeni şubesini açtı.

Minoa Pera’da, yerli ve yabancı kitap seçkisiyle Minoa Kitabevi, Cafe Vallaury, Jules Verne Bar, Lokanta, SAHNE ve ortak çalışma alanı Minoa Muse yer alıyor.

Kitap cafe konseptini çok ileri bir noktaya taşımış Minoa Pera ve kültür sanat dünyasına önemli bir mekan kazandırmış.

Yazarın Tüm Yazıları