Pirelli takviminde bir Afrika kralı

Londra’nın Greenwich bölgesinde manzarasını modern gökdelenlerin oluşturduğu ışıltılı Magazine London binasında Afrika tamtamlarıyla başlıyor 2024 Pirelli takviminin gala gecesi.

Haberin Devamı

Ardından yerel kıyafetleriyle önde dansçıların eşlik ettiği Gana’nın yerel Asante halkının kralı Otumfuo Osei Tutu II ve maiyeti giriyor içeriye.

Yerel kıyafetleri içinde başında tutulan şemsiyesiyle bir Afrika kralının böyle bir gecede ne işi var diyebilirsiniz.

Kral ve ailesi bu yılın Pirelli takviminde model olarak yer aldılar ve gecenin onur konuğu olarak gala gecesi onun gelişiyle başladı.

Pirelli takviminin çekimleri bu yıl Otumfuo Osei Tutu II’nun torunum dediği Ganalı görsel sanatçı Prince Gyasi tarafından gerçekleştirildi.

Pirelli takviminde bir Afrika kralı

‘Zamansız’ (Timeless) başlıklı takvim çalışması için önce bir manifesto hazırlayan Ganalı sanatçı “Zamansız olarak doğmayız. Zamansız oluruz. Öyleyse kendi hayatımızın geçişini zamana meydan okuyanlarla kutlayalım” diyerek çocukluğundan itibaren kendisine ilham veren isimleri seçmiş fotoğraflamak için.

Haberin Devamı

Eserlerinde izleyiciye Batı dünyasındaki hakim ‘Afrika’ algılarına zıt bir söylem sunan Gyasi, 1964’ten beri ikonik bir kültürel mirasa dönüşen Pirelli Takvimi’nin yayınlanmadığı yıllar da hesaba katıldığında 60 yıllık tarihindeki 50’nci edisyonunu oluşturuyor.

Pirelli takviminde bir Afrika kralı
Takvime poz veren Amerikalı ünlü oyuncu Angela Basset ile basın toplantısında bir araya geldik. Pek çok önemli film ve dizide rol alan Basset, 1993 yapımı What’s Love Got to Do With It (Aşkın Bununla Ne İlgisi Var) filminde Tina Turner’ı canlandırmıştı.

Zamanı ölçmek için kullandığımız bir araç olan takvimi, ‘zamansız’ kavramıyla görselleştiren  sanatçı, zamanı varlığın ufku olarak yorumlayan Alman filozof Martin Heidegger’e de farkında olmadan bir selam gönderiyor sanki.

BENİM SÜPER KAHRAMANLARIM

Ganalı sanatçı, imzası niteliğindeki canlı renkler ve keskin kontrastlarla fotoğrafladığı kişileri “süper kahramanlar gibiler ama aynı zamanda yakınlık hissi de uyandırıyorlar” sözleriyle tanımlıyor.

Gyasi, “Fotoğraflanan her kişi yeteneklerinin farkına varıp kendini kabul ettirmiş bireyler. Kendi güçlerini keşfederek kaderlerini değiştirmeyi başardılar. Zamansız olmak da bu anlama geliyor. Bu kişiler sorguluyor, toplumun düşüncelerine uymak zorunda hissetmiyor, yaş, şöhret veya paradan etkilenmiyor ve kendi yeteneklerini özgün bir şekilde geliştirebiliyor. Başkalarına olağanüstü gibi görünen ama kendilerine normal gelen şeyler yapıyor ve kaderlerini değiştirebiliyorlar. Tüm gözler üzerlerinde olmasa bile kendi alanlarındaki söylemi değiştirebiliyor ya da farklı bir şeyler yapabiliyor, böylece başkalarına ilham verebiliyorlar” diyor.

Pirelli takviminde bir Afrika kralı


KİM NEYİ TEMSİL EDİYOR

Takvimde ‘Royalty’ (Kraliyet) başlığı altında yer alan Batı Afrika’daki tarihi Asante İmparatorluğunun Kralı Otumfuo Osei Tutu II ve maiyetinin çekimleri Manhyia Sarayında gerçekleşti. Amerikalı oyuncu Angela Bassett ‘Altruistic’ (Diğerkâm), yazar Margot Lee Shetterly ile şair Amanda Gorman ‘The Blueprint’ (Örnek) ve Ganalı çağdaş sanatçı Amoako Boafo ‘The Chosen One’ (Seçilmiş Olan) başlıklarını temsil ediyor.

Haberin Devamı

Gyasi ‘Details’ (Ayrıntılar) başlığıyla takvimin bir ayını kendisine ayırdı. Kapak ve aylardan biri için seçilen görselde çocuk model Abul Faid Yussif, ‘Studious’ (Çalışkan) genç Gyasi’yi canlandırıyor.

Canlı turkuaz bir fonun önünde fotoğraflanan Yussif, Takvim sayfalarında görülen bazı objelerin minyatür versiyonlarıyla oynuyor: Bassett’in tuttuğu bir anahtar; Campbell’in setinden bir saatin parçaları; Gorman’ın tırmandığı pembe merdivenler; oyuncu, yönetmen, DJ, yapımcı ve ‘Man of Honour’ (Onurlu bir Adam) İdris Elba’nın taşıdığı mavi çanta.

Dünyaca ünlü süper star ve oyuncu Tiwa Savage, ‘Resilience’ (Direnç); yazar, yönetmen ve yapımcı Jeymes Samuel ‘Visionary’ (Vizyoner); eski futbolcu ve girişimci Marcel Desailly ‘Focus’ (Odak); şarkıcı, sanatçı ve oyuncu Teyana Taylor ise ‘Future Forward’ (Geleceğe Doğru) kavramlarını temsil ediyor.

Pirelli takviminde bir Afrika kralı


RENKLERİN TERAPİ GÜCÜNE İNANIYOR

Pirelli’nin en renkli edisyonlarından birine imza atan sanatçı, fotoğraf öznelerinin yanına genellikle canlı kırmızılar, maviler veya pembeler ekliyor.

Haberin Devamı

Eserlerini ‘renklerle terapi’ olarak gören Gyasi renklerin, insanların ruh sağlığı ve mutluluğu üzerinde pozitif etkisi olabileceğine inanıyor.

 

Yazarın Tüm Yazıları