O Nutuk ne yazık ki ıslak imzalı değil

İKİTELLİ Organize Sanayi Bölgesi’ndeki 4 gün boyunca yanan binadan bir kahramanlık hikâyesi çıktığını, Sermet Tezcan’ın dükkânındaki Atatürk imzalı Nutuk’u bir itfaiye erinin alevlere rağmen içeri girip kurtardığı haberlerini hepimiz duygulanarak okuduk, televizyonlarda izledik.

Haberin Devamı

Haberde Sermet Tezcan babaannesinden kalan ve Atatürk tarafından bizzat imzalanmış ‘Nutuk’ kitabının hikâyesini şöyle anlatmıştı: “Babaannem İzmir Lisesi’nde öğrenciyken Atatürk okullarını ziyaret etmiş. Kız öğrenciler de burada zeybek oynamışlar. Atatürk zeybek oynayanlara Nutuk kitabını hediye etmiş. Yangın sırasında bu kitabın değerli olduğunu söyleyince bir itfaiye eri içeri girip kitabı kurtardı. Çok duygusal bir durumdu.”

O Nutuk ne yazık ki ıslak imzalı değil
Bit Mezat tarafından 2021 yılında müzayedeye konmuş 1938 basımı Nutuk.

MATBU İMZA

Tezcan’ın gösterdiği Nutuk’a dikkatli bakınca sayfadaki Gazi Mustafa Kemal imzasının matbu imza olduğu açıkça belli oluyor. İlk basımı 1927 yılında eski harflerle yapılan Nutuk’un, 1934 ve 1938 yılında Devlet Basımevi tarafından yeni harflerle yapılmış baskılarından biri bu.

Haberin Devamı

Tezcan için manevi değeri çok daha fazla doğal olarak ama sahaf literatüründe ve koleksiyonerlere göre bir kitabın imzalı nüsha kabul edilebilmesi için ıslak imzalı olması gerekiyor.

Ve Atatürk’ün ıslak imzalı Nutuk’unu bulmak neredeyse imkânsız. Silah arkadaşı İsmet İnönü’nün kitaplığında bile yok, gerisini siz düşünün.

O Nutuk ne yazık ki ıslak imzalı değil
Sermet Tezcan’a babaannesinden kalan ve yangından kurtarılan Nutuk.

BİTMEYEN SANAT SEZONU

PANDEMİ sürecinde etkinliklerini dijital platformlara taşıyarak izleyicisiyle bağını koparmamayı başaran kurumların başında gelmişti İş Sanat.  

Bu refleksini şimdi daha da ileriye taşıyarak sezon boyu sahnesinde yer verdiği bütün etkinliklerini YouTube kanalında yayına açıyor.

Ülkemizin güçlü seslerinin yanı sıra, dünyaca ünlü solist ve orkestralarının performanslarını salondaymışçasına izlemek mümkün.

Kısacası konserleri ve etkinlikleri kaçıranlar için salonun kapıları ardına kadar açılıyor. O anları unutamayanlar için de tekrar izleme fırsatı. İşte İş sanat YouTube kanalından izleyebileceklerinizden bir kaç tavsiye.

Haberin Devamı

HOŞ GELDİN ADAMO

Bu yılın en çok ilgi gören konserlerinden biri ‘Her Yerde Kar Var’, ‘Karlar Düşer’, ‘Sen Sevme Beni’ şarkılarının orijinallerinin sahibi Salvatore Adamo’nun, uzun bir aradan sonra ilk kez İstanbul’da verdiği konserdi. Adamo’nun nesilden nesile aktarılan şarkılarını konserde Türkçe söyleyerek sevenlerine sürpriz yaşattığı gecenin en özel anlarını kaçırmayın.

O Nutuk ne yazık ki ıslak imzalı değilSalvatore Adamo

KLASİK SEVENLERE

Dünyanın en önemli senfoni orkestraları arasında gösterilen, besteci ve orkestra şefi Vakhtang Kakhidze yönetimindeki Tiflis Senfoni Orkestrası’nın flüt sanatçısı Şefika Kutluer’le verdikleri konserin bir bölümünü izleyebilirsiniz.

Mayıs ayında sahnelenen, Grammy ödüllü orkestra şefi Tönu Kaljuste yönetimindeki Tallinn Oda Orkestrası’nın yaşayan en önemli çağdaş müzik bestecilerinden Arvo Pärt’ın eserlerini seslendirdiği konser de sezonun en çok ilgi görenlerinden.

Haberin Devamı

O Nutuk ne yazık ki ıslak imzalı değilTallinn Oda Orkestrası

İş Sanat’ın 23’üncü sezon kapanışını, Barok dönemin en güzel eserlerini seslendiren İtalya’nın ünlü barok topluluğu Venedik Barok Orkestrası ile yaptığı, çellist Mario Brunello’nun sahne aldığı konserden bir bölüm ise 1 Temmuz’da müzikseverlerle YouTube’da buluşacak.

O Nutuk ne yazık ki ıslak imzalı değilVenedik Barok Orkestrası

KADIN OZANLAR VE ‘NÜNÜ’

Sezonun beğenilen konserlerinden 2 yerli proje öne çıkıyor. Türk pop müziğinin sevilen ismi Nükhet Duru’nun, ülkemizin önemli caz müzisyenleri ile sahne aldığı ‘Nünü Caz Söylüyor’ isimli konseri ile Türk halk müziğinin üç güçlü kadın sesi, Feryal Öney, Ayfer Vardar ve Elif Buse Doğan’ın yer aldığı ‘Kadın Ozanlar’ başlıklı konserin bir bölümü, kaçıranlar ve tekrar izlemek isteyenler için...

Haberin Devamı

Bu sezonun en başarılı caz konserlerinden biri olan, ünlü caz kontrbasçı Renaud Garcia-Fons’un geleneksel Türk müziğinin önemli isimleri Serkan Halili ve Derya Türkan ile hazırladığı ‘Le Souffle de Cordes- Tellerin Nefesi’ konserinin bir bölümü de 28 Haziran’dan itibaren yayında olacak.

EDEBİYATIN USTALARIYLA RANDEVU

İş Sanat, ücretsiz etkinliklerini, konserlerin yanı sıra edebiyat alanında da izleyicisiyle buluşmayı sürdürdü. Edebiyatımızın usta şair ve hikâyecilerinin unutulmaz eserlerinin müzik ile buluştuğu dinletiler, Ümit Yaşar Oğuzcan, Cemal Süreya, İlhan Berk, Melih Cevdet Anday şiirlerinin yanı sıra, Tarık Dursun K. ve Sabahattin Ali hikâyeleriyle sanatseverlerin ruhuna dokundu. Bir tür edebiyat antolojisi oluşturan bu etkinlikler de ücretsiz olarak izlenebilir.

Haberin Devamı

YENİ TÜRKÜ MARMARİS’TE

ÇARŞAMBA Sahnesi ile etkinliklerini yazlık kentlere taşıyan İş Sanat, Marmaris Uluslararası Kültür ve Sanat Festivali kapsamında bu kez Marmaris’te izleyicileriyle buluşuyor.

Türkiye İş Bankası’nın bu yıl ana sponsor olduğu, ikincisi düzenlenen festivalde, İş Sanat Çarşamba Sahnesi, 21 Haziran Çarşamba, 21.00’da Yeni Türkü’nün Atatürk Meydanı’nda vereceği ücretsiz konserle müzikseverlerle bir araya geliyor.

O Nutuk ne yazık ki ıslak imzalı değil

Amos Antik Kenti’nden ilham alınarak ‘Toprağın Gücünden Sanatın Büyüsüne’ temasıyla, Marmaris Kültür ve Sanat Derneği (MAKSAD) tarafından Marmaris Belediyesi işbirliğiyle bu yıl ikincisi düzenlenen festival, klasik batı müziği, caz, blues konserlerinin yanı sıra, koro ve sokak konserleri, panel, söyleşi, sergi ve atölye çalışmaları gibi birçok etkinliğe ev sahipliği yapıyor.

Yazarın Tüm Yazıları