Londralı Tate Modern Haliç’e misafir geldi

LONDRA’DA Thames Nehri’nin kenarındaki eski bir elektrik santralinin dönüştürülmesiyle kurulan Tate Modern dünyanın en çok ziyaretçi çeken çağdaş sanat müzelerinin başında geliyor. 2000 yılında açılan müze ziyaretçi yoğunluğu nedeniyle genişlemek zorunda kalmış, yeni yapılar ilave edilmişti.

Haberin Devamı

İstanbul’un benzer konumundaki bir yapısı, Haliç’in, yani Altın Boynuz’un kıyısındaki Artİstanbul Feshane şimdi Tate Modern koleksiyonundan özel bir seçkiyi ağırlıyor.

Londralı Tate Modern Haliç’e misafir geldi
Artİstanbul Feshane

Dün akşam özel açılışı yapılan ‘The Dynamic Eye: Beyond Op and Kinetic Art / Dinamik Göz: Optik ve Kinetik Sanatın Ötesinde’ sergisi yarından itibaren ziyaret edilebilecek.

İBB Kültür ve İBB Miras’ın katkılarıyla açılan sergide aralarında Alexander Calder, FrankStella, Victor Vasarely, Lygia Clark, Liliane Lijn, Julio Le Parc, Jesus Rafael Soto, Kenneth Noland, Helio Oiticica gibi sanatçıların eserleri yer alıyor.

Londralı Tate Modern Haliç’e misafir geldi
Tate Modern

Haberin Devamı

21 ülkeden 57 sanatçının 95 eserinin yer aldığı serginin küratörlüğünü Tate Modern’in Sergiler ve Uluslararası Sanat Küratörü Valentina Ravaglia üstleniyor.

“Tate Modern vardı da biz mi gitmedik” mazereti geçerli değil artık. Hem de benzer konumdaki bir mekana geldi.

Dr. Nejat Eczacıbaşı’nın projesi engellenmeseydi Feshane de zaten Tate Modern’den çok önce çağdaş sanat müzesine dönüşmüş olacaktı.

Londralı Tate Modern Haliç’e misafir geldi

Bugünkü İstanbul Modern’in temellerinin Feshane’de atıldığını söylemek yanlış olmaz.

Haliç’te bulunan Feshane müze olarak tasarlanmış 1992’de 3. Uluslararası İstanbul Bienali’ne ev sahipliği yapmıştı.

Hatta müze binasının projesi için Paris’teki Orsay Müzesi’nin mimarı olan Gae Aulenti ile yola çıkılmış ama müze projesi hayata geçirilememişti.

Yazarın Tüm Yazıları