Küçük Amal’ın yolculuğu İnatçı Keraban gibi oldu

Fransız yazar Jules Verne’in 1883 yılında yayımladığı ‘İnatçı Keraban’ romanının kahramanı Keraban Ağa’ya neden ‘inatçı’ sıfatının takıldığını bilir misiniz?

Haberin Devamı

Konusu II. Mahmut döneminde, Osmanlı sınırları içindeki topraklarda geçen romanda bir ramazan günü Hollandalı tütün tüccarı ve uşağı İstanbul’a gelir ve iş yapacakları Keraban Ağa ile buluşurlar. Keraban misafirlerini akşam yemeği için Üsküdar’daki konağına davet eder. Ancak o gün Boğaz’dan karşıya geçiş için yeni bir vergi konmuştur. Keraban Ağa inat eder ve bu vergiyi vermemek için misafirleriyle birlikte Üsküdar’a Balkanlar, Kırım ve Kafkasya üzerinden bütün Karadeniz’i dolaşarak gider.

İnatçı Keraban’ın yaptığı gibi bir yolculuğun benzerini 9 yaşında Suriyeli bir mülteci kız çocuğunu simgeleyen 3,5 metre boyundaki bir kukla olan Küçük Amal yapmak zorunda kaldı. Bu kez neden Amal’ın inatçılığı değil, pandemi nedeniyle Yunan adaları ile Türkiye arasında yapılması yasaklanan seferlerdi.

Küçük Amal’ın yolculuğu İnatçı Keraban gibi oldu

Haberin Devamı

‘The Walk - Yürüyüş’ projesi kapsamında Küçük Amal, 27 Temmuz günü ilk adımını attığı Gaziantep’in ardından Adana, Tarsus, Musalı Köyü - Mersin, Antalya, Pamukkale, Denizli, Selçuk, Urla, İzmir ve Çeşme’yi ziyaret etti. Önemli dernek, vakıf ve sanatçıların işbirliği ile hazırlanan kültür-sanat etkinliklerine katıldı.

Küçük Amal’ın annesini bulmak üzere çıktığı Türkiye’den başlayan yolculuğu, Yunanistan, İtalya, Fransa, İsviçre, Almanya, Belçika’nın ardından 3 Kasım’da Birleşik Krallık’ta son bulacak. 4 ay boyunca 8 ülke sınırını geçerek 8 bin kilometre yol kat edecek ve ziyaret edeceği tüm kentlerde sanatçılar ve sivil toplum kuruluşları tarafından halka açık gerçekleştirilecek pek çok kültür ve sanat etkinliğiyle karşılanacak.

Küçük Amal’ın önceden planlanan bu yolculuğu Çeşme’den Sakız’a devam edecekken sekteye uğradı. Kuklayı gezdiren sanatçı ekibi, birkaç mil uzaklıkta ışıklarını gördükleri adaya İnatçı Kerabanvari bir yolculukla Çeşme-Dalaman-İstanbul-Atina-Sakız güzergâhını takip ederek varabildi.

‘GENCO’YLA TİYATRO TARİHİNDE YOLCULUK

SABAHIN ilk ışıklarında İstiklal Caddesi’nde tek başına yürüyerek hayatını anlatmaya başlıyor Türk tiyatrosunun büyük ustası Genco Erkal. Dile kolay tam 60 yıllık bir serüven bu. Bugüne kadar 55 oyun yönetmiş, 80 oyunda oynamış, 9 oyun çevirmiş, 23 uyarlama yapmış ve 1 oyun yazmış sanatçının, yaşamöyküsü bütünüyle tiyatroya adanmış.

Haberin Devamı

ENKA Sanat’ın yapım sponsorluğunu üstlendiği, Türk tiyatrosunun ulu çınarı Genco Erkal’ın kariyerini ve sanat hayatını ele alan 90 dakikalık belgeselin ilk gösterimi yapıldı pazartesi akşamı.

Küçük Amal’ın yolculuğu İnatçı Keraban gibi oldu

Sanatçının çocukluk, gençlik ve meslek hayatının çok büyük bir bölümünün geçtiği, aynı zamanda dönemin sosyo-kültürel hayatının şekillendiği İstiklal Caddesi’nde başlayan belgeselle Karaca Tiyatrosu, Ali Paşa Han, Arena Tiyatrosu, Küçük Sahne, Ses Tiyatrosu, Kenter Tiyatrosu, Ankara Sanat Tiyatrosu ve Paris sahnelerinde tiyatroya adanmış bir hayatın izini sürdük. Genco Erkal’ın kurucularından olduğu, 50 seneyi deviren Dostlar Tiyatrosu’nun oyunları arasında dolaştık. Bertolt Brecht’ten Gogol’a, Nâzım Hikmet’ten Aziz Nesin’e, Yaşar Kemal’den Haldun Taner’e pek çok usta yazarın dünyasına girdik.

Haberin Devamı

Belgeseli Leyla Gencer ve Metin Akpınar belgesellerine de imza atan Selçuk Metin yönetmiş. Gösterimde belgeselini kısa süre önce izlediğim Metin Akpınar da yalnız bırakmamıştı Genco Erkal’ı.

Metin Akpınar belgeselinin senaryosunu Zeynep Miraç Özkartal yazmıştı. Genco Erkal belgeseli ise otobiyografi olarak ilerliyor.

İki sanatçının tiyatro anlayışlarının farklılığı belgesellerine de yansımış.

‘Genco’ belgeselinin 6 Eylül tarihinde ENKA Açıkhava Tiyatrosu’nda sanatseverler ile buluşacağını hatırlatayım.

EN HIZLI SATILAN FESTİVAL BİLETLERİ

GEÇEN yıl pandemi nedeniyle çevrimiçi gerçekleştirilen İstanbul Müzik Festivali, uzun bir aranın ardından bugün izleyiciyle buluşuyor.

Haberin Devamı

30 günde 14 farklı mekânda 20 konsere ev sahipliği yapacak festival bu akşam Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu’nda Şef Aziz Shokhakimov yönetimindeki Tekfen Filarmoni Orkestrası’nın piyanist Anna Vinnitskaya’ya eşlik edeceği konserle başlıyor.

Önceki gün İKSV Genel Müdür Yardımcısı Yeşim Gürer Oymak, İstanbul Müzik Festivali Direktörü Efruz Çakırkaya, Medya İlişkileri Direktörü Ayşen Ergene ve Medya İlişkileri Koordinatörü Elif Ekinci’nin katıldığı bir basın buluşması yapıldı Beşiktaş’taki Four Sesason Oteli’nde.

Onlardan aldığım bilgiye göre festival biletlerinin en hızlı satıldığı yıl olmuş.

‘Yıldızlarla Oda Müziği: Altun & Rudin & Şentürker’, ‘Modigliani Quartet Bir Prömiyer: Vasks, Simon Ghraichy, Accademia Bizantina’, ‘BİFO Özel: Borusan Quartet&Paul Meyer ve Festival Orkestrası & Hande Küden’ konserleri festival henüz başlamadan yüzde 90’ın üzerinde doluluğa ulaşmış. Bu ilgi dinleyicilerin fiziki konserleri ne kadar çok özlediğini gösteriyor.

Haberin Devamı

Festivalin en çok ilgi gören konserlerinden biri ise yarın akşam bir dünya bir de Türkiye prömiyerine ev sahipliği yapacak Fazıl Say’ın ‘Doğa’nın Sesi’ konseri.

Eylül ayında Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’nın eşlik edeceği ‘klasik müziğin pop starı’ olarak da adlandırılan, Cartier markasının elçisi Gürcü piyanist Khatia Buniatishvili konseri ve Libertango gibi yapıtlarıyla müzik tarihine derin iz bırakan Astor Piazzolla’nın tangoya senfonik bir yaklaşım getiren eserlerini akordeon virtüözü Martynas Levickis’ten dinleyeceğimiz ‘BİFO Özel: Piazzolla 100 Yaşında’ gibi büyük konserlere bilet bulmak için acele etmekte fayda var.

Küçük Amal’ın yolculuğu İnatçı Keraban gibi oldu

Klasik müziğin pop starı olarak kabul edilen Gürcü piyanist Khatia Buniatishvili, aynı zamanda Cartier markasının da elçisi. Sanatçı Twitter hesabından bu fotoğrafı ‘Cartier - 2021. Photo by great Jean-Baptiste Mondino’ diyerek paylaştı.

Yazarın Tüm Yazıları