Hocaların hocası Turan Erol 95 yaşında

Yalnız kendi sanatıyla değil, yetiştirdiği öğrencileri, dostlukları ve yazdıklarıyla da başlı başına okul olmuş bir isim Turan Erol. Bozkırın sonsuz sarısına Bodrum’un beyazını katmış, çıplak ağaçlara deniz kıyısına çekilmiş tekne kaburgaları eşlik etmişti resimlerinde.

Haberin Devamı

1927 yılında Muğla’nın Milas ilçesinde doğan sanatçının resimleri hayatıyla iç içe oldu hep. İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nde Bedri Rahmi Eyüboğlu atölyesinden mezun olduktan sonra farklı Anadolu illerinde sekiz yıl resim öğretmenliği yaptı. 1960’ta geldiği Ankara’dan, burslu üç yıllık Paris döneminden sonra hiç ayrılmadı. Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Resim Bölümü’nde ve Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde pek çok öğrenci yetiştirdi.

Hocaların hocası Turan Erol 95 yaşında

İşte o öğrencileri şimdi hocalarının 95’inci yaşını özel bir sergiyle kutluyor.

‘Hocaların Hocası Turan Erol’a Saygı’ sergisi dün Ankara’da Çankaya Belediyesi, Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezi, Füreya Koral Sergi Salonu’nda açıldı.

Haberin Devamı

Sergi Prof. Dr. Turan Erol’un öğrencilerinden Adem Genç, Alaettin Koçak, Atilla Atar, Bünyamin Özgültekin, Ertuğrul Saraç, Feridun Işıman, Güner Pir, Hasan Akın, İhsan Çakıcı, Metin Yurdanur, Münir Yücel, Nihat Kahraman, Numan Arslan, Osman Dinç, Remzi Savaş, Veysel Günay, Yalçın Gökçebağ, Yusuf Toprak ve Zahit Büyükişliyen gibi sanatçıların, hocalarına saygı göndermesiyle sundukları yapıtlardan oluşuyor.

Koordinatörlüğünü Elif Erol ve Nihat Kahraman’ın yaptığı serginin küratörlüğünü ise İbrahim Karaoğlu üstlendi.

Hocaların hocası Turan Erol 95 yaşında

Ankara’nın iç yakan, yürek burkan bir şiddet ve sanatçı cinayetiyle çalkalandığı şu günlerde Turan Erol resimlerinin bize neyi ifade ettiğini şöyle anlatıyor İbrahim Karaoğlu:

“Bizi, yitirdiklerimizle, unuttuklarımızla buluşturan bir ressamdır Turan Hoca. Dünle eskiyen, yiten her şeyi en insancıl imgelere dönüştürür yaşam dolu resimlerinde. Her tuvali yaşam dolu bir penceredir; ne çok mevsim geçer Turan Hoca’nın pencerelerinin içinden. Ne denli unutsak da yitirsek de kimi yaşantıların güzelliğini, Turan Hoca’nın resimleri; unuttuğumuz incelikleri, güzellikleri estetik bir varsıllıkla yeniden anımsatır bize.”

Haberin Devamı

İyi ki varsın Turan Hoca.

Hocaların hocası Turan Erol 95 yaşında

AFİFE’DE REKOR SENESİ 

JÜRİ 264 OYUN İZLEDİ

Pandemi nedeniyle 2020 Mart’ından itibaren tiyatro sezonu bir anda donunca Afife Tiyatro Ödülleri başta olmak üzere tüm ödüller de durmuştu. Pandeminin görece hafiflediği aylarda; aralıklarla, saat kısıtlamalarına göre sık sık güncellenerek sürmüştü tiyatro gösterimleri. 2021 itibarıyla yeni oyunlar sahnelendiyse de ödüllerin sağlıklı bir şekilde düzenlenmesi mümkün olmadı haliyle...

Tiyatro çevresinde Afife Tiyatro Ödülleri’nin ne zaman ve nasıl bir sistemle dağıtılacağı epeydir merak konusuydu. Önceki akşam Yapı Kredi Kültür Sanat-Loca’da düzenlenen basın toplantısıyla merak perdesi kalkmış oldu. Adaylar, Yapı Kredi Afife Tiyatro Ödülleri İcra Kurulu Başkanı Salih Başağa, Jüri Başkanı Prof. Dr. Merih Tangün ve duayen tiyatrocu Haldun Dormen’in ev sahipliğindeki toplantıda açıklandı.

Haberin Devamı

Prof. Dr. Tangün’ün aktardığı üzere, 20 kişilik jüri bu seneki adayları belirleyebilmek için toplamda -rekor sayıda- 264 oyun izlemiş. Zira pandemiden kaynaklı kesinti nedeniyle 24’üncü ödül senesine özgü olarak Eylül 2021 ile Haziran 2022 arasındaki oyunları değerlendirmişler. Hal böyle olunca özellikle de ‘en iyi oyun’, ‘en iyi kadın ve erkek oyuncu’ kategorilerinde bu sene her zamankinden daha zorlu bir yarış olacağa benziyor. Kazananlar 19 Ekim akşamı Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenecek törende, noter eşliğinde belli olacak...

 

Yazarın Tüm Yazıları