Cumhuriyet böyle kuruldu

Mustafa Kemal Atatürk’ün “Siyasi ve askeri zaferler ne kadar büyük olursa olsun, iktisadi zaferle taçlanmazsa sonuç kalıcı olamaz” sözünden ilham alan iki sergi hazırladı bu yıl İş Sanat.

Haberin Devamı

Cumhuriyet’imizin 100. yılı vesilesiyle hazırlanan ‘Yaşasın Cumhuriyet! Atatürk Döneminde İktisadi Bağımsızlığın İlk Adımları’ başlıklı sergiler, tarihi yarımadada Türkiye İş Bankası Müzesi’nde ve Ankara Ulus’ta bulunan Türkiye İş Bankası İktisadi Bağımsızlık Müzesi’nde devam ediyor.

Cumhuriyet böyle kuruldu

Kuruluş yıllarının ele alındığı sergide, başta Türkiye İş Bankası Müzesi arşivi olmak üzere 2 bini aşkın belge, gazete kupürleri, madalya, maket, fotoğraf, dönemi anlatan filmler ve objeler yer alıyor. Serginin Ankara ayağında, Başkent’in planlı büyümesi ve sosyal hayatının zenginleşmesinin anlatıldığı özel bir bölüm de yer alıyor.

Yıllar boyu devam eden savaşlar ve kapitülasyonlarla yıpranan Anadolu halkını buhrandan çıkarmak, yeni Türk devletini ayağa kaldırmak için eğitimden sağlığa, tarımdan sanayiye atılan hamleleri sergide görebilmek mümkün.

Haberin Devamı

Yaşasın Cumhuriyet Sergisi, sene sonuna kadar pazartesi günleri hariç her gün ücretsiz ziyaret edilebiliyor.

Tekrar tekrar görülmesi gereken bir sergi.

ZAMAN YOLCULUĞUNA ÇIKARIYOR

Cumhuriyet böyle kuruldu


SERGİNİN küratörlüğünü, 19. ve 20. yüzyıl Türkiye iktisadi ve sosyal tarihi, kurum ve girişimcilik tarihi konularında yaptığı çalışmalarla bilinen Marmara Üniversitesi Öğr. Üyesi Dr. Murat Koraltürk üsleniyor. Serginin Cumhuriyet’in ilk yıllarında özellikle kadınların toplumsal hayatta nasıl öne çıkarıldığını göstermesi açısından önemli olduğunu vurguluyor: “Sergide yer alan döneme ait fotoğrafların boyutları büyütülüp ışıklarla öne çıkarıldığında, detaylar ziyaretçileri adeta bir zaman yolculuğuna çıkarıyor. İzleyenler sergiye geldiğinde, çağdaş bir yaşam kurma girişimlerini, özellikle kadınların eğitim, sağlık, tarımda, hayatın içinde ne kadar etkili olduğunu görebiliyor. Fabrikalarda kurulmuş anaokulları, verilen dans partileri, işçiler için düzenlenen geziler, üretilen ilk basma kumaşlar gibi örnekler başarma arzusuyla birlikte, modern bir yaşama da işaret ederken, insani yanlara da vurgu yapıyor.”

Haberin Devamı

MERCAN DEDE’NİN ATLANTİS DÜŞLERİ

BODRUM’da şu sıralar sergisi devam eden bir diğer isim Mercan Dede. O da müzik ve plastik sanatlar alanında eser vermeye devam ediyor.


Cumhuriyet böyle kuruldu

Mercan Dede’nin ‘Atlantis Rising’ isimli sergisi bir kültür merkezi işlevi gören Zai Bodrum’da ay başında açıldı.

Sanatçının ‘Büyülü Çarklar’, ‘Kadim Zaman Makinesi’ ve ‘Leonardo’ya Saygı’ adlı sergilerinde yer alan eserlerinden bir seçkinin yanında 3 yıldır üzerinde çalıştığı ve 2024 yılında sergilemeyi planladığı ‘Atlantis Rising’ projesinden özel olarak seçtiği 6 eser yer alıyor.

EROL EVGİN’DEN MİMARİ RESİMLER


MİMARLIK eğitiminin izlerini tuvale taşıdığı eserlerinden oluşan sergisini Bodrum Göltürkbükü Touch Sanat’ta sevenleriyle buluşturdu Erol Evgin.

Cumhuriyet böyle kuruldu

Haberin Devamı

Daha çok müziği ile öne çıkan ve tanınan sanatçı mimarlık ile resim alanında da çalışmalarını sürdürüyor.

Devlet Güzel Sanatlar Akademisi (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi) Yüksek Mimarlık Bölümü’nü bitiren Evgin’in, akademide resim hocaları; Cemal Tollu, Neşet Günal ve Devrim Erbil’di. Bir süre akademi öğretim kadrosunda da yer alan sanatçı, 2001-2005 yılları arasında Mahir Güven Atölyesi’ne devam etti. Erol Evgin, Artcontact İstanbul 2022 yılı ‘Sanata Katkı Onur Ödülü’ sahibi.

Sanatçının tarihi yapıları tuvaline aktardığı 26 adet yağlı boya tablosunu sanatseverlere sunduğu sergisi eylül ayı sonuna kadar görülebilir.

21 YENİ GALERİ KATILACAK

Cumhuriyet böyle kuruldu


BU yıl 18. edisyonu gerçekleştirilecek olan Contemporary Istanbul’a katılacak galeriler açıklandı. Akbank ana sponsorluğunda 26-27 Eylül, Ön İzleme ve 28 Eylül-1 Ekim, Genel Ziyaret günlerinde Tersane Istanbul’da sanatseverlerle buluşacak olan Contemporary Istanbul, 22 farklı ülkeden gelen 67 çağdaş sanat galerisi, 4 inisiyatif ve 4 sanat kurumuna ev sahipliği yapacak. İstanbul’a ilk kez gelen 21 çağdaş sanat galerisi, Contemporary Istanbul katılımcıları arasında olacak.

Yazarın Tüm Yazıları