Bir iyi bir kötü bienal haberi

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen 17. İstanbul Bienali geçen yıl planlanan tarihte, COVID-19 pandemisi nedeniyle yapılamamıştı.

Haberin Devamı

Küratörlüğünü Ute Meta Bauer, Amar Kanwar ve David Teh’in üstlendiği 17. İstanbul Bienali’nin sergileri 17 Eylül-20 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

İstanbul’u dünya sanat gündeminin ilk sıralarına taşıyan bienal, pandemiyle birlikte toplumsal ve çevresel sorunların tırmanışına da tanıklık ettiğimiz bu dönemde; ölçeği, yöntemi ve hedefleri açısından önceki edisyonlardan farklılaşacak.

Bir iyi bir kötü bienal haberiEli Bensusan’ın ‘Körlerin Güneş Saati’ adlı çalışması Tasarım Bienali’nin kalıcı eserlerinden biri olarak Kadıköy’e yerleştirilmişti.

Tüm duyuları harekete geçirecek, görsel sanatların ötesine uzanan çok disiplinli üretimlere ev sahipliği yapacak. Bienal kapsamında geleneksel sanat mekânlarındaki sergilerin yanı sıra aralarında sahaflar ve kafelerin de bulunduğu, şehrin belleğinde yer etmiş mekânlar da kullanılacak. Yeni normalimizin bu ilk bienali zihin dünyamızda bakalım nasıl kapılar açacak?

Haberin Devamı

TASARIM BİENALİ YAPILMIYOR

Sanat dünyasının merakla beklediği bu bienalin detayları önümüzdeki günlerde açıklanacak. İKSV’nin düzendiği bir diğer bienalle, Tasarım Bienali ile ilgili vereceğim haber ne yazık ki üzücü. İlki 2012 yılında düzenlenen, tasarımın hayatımızın içindeki yerini sorgulayan Tasarım Bienali 2023 yılında yapılmayacak. İKSV, bienali bir süreliğine askıya alma kararı vermiş.

Tasarım Bienali’nin eksikliğini sadece takip edenleri değil, şehirde yaşayanlanlar da hissedecek. Bienal kapsamında üretilen eserlerin bazıları kalıcı olarak kente armağan ediliyordu çünkü. Kalıcı eser bırakma geleneği umarım İstanbul Bienali tarafından sürdürülür.

SANATIN YENİ ‘RADAR’I

TÜRKİYE’nin önde gelen koleksiyonerlerinden, Abdi İbrahim Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Nesrin Esirtgen ve Galeri Nev İstanbul’un kurucusu Haldun Dostoğlu yeni bir sanat merkezi kurdular. Levent’teki Ferko Signature binasında galeriye dönüştürülen mekânda açılan ‘Radar’, sanatımızın ve sanatçılarımızın bilinirliğine uluslararası düzeyde katkı sağlayacak, projeler üretecek ve yazılı bir külliyat oluşturacak.

Haberin Devamı

Özel randevu ile gezilebilen mekânda Esirtgen’in koleksiyonundan seçilen eserler dönüşümlü olarak sergileniyor.

Radar’ın bir diğer faaliyeti ise sanat yayıncılığı. Hale Tenger, Ahmet Doğu İpek ve Nesrin Esirtgen koleksiyonu, kitapları, programa alınan ve ilk yayınlanacak olanlar.

Bir iyi bir kötü bienal haberi

HER ZİYARETÇİ İÇİN BİR AĞAÇ

KALYON Kültür, Nişantaşı Taş Konak’ta devam eden ‘Flora’ sergisini ziyaret edenler için ilginç bir uygulama yapıyor. Doğa ve sanat ilişkisine dikkat çeken eserlerin yer aldığı sergide, ziyaretçilerini de nefes alan bir dünya için birlikte hareket etmeye davet ediyor. Bu amaçla sergiye gelerek form dolduran her ziyaretçi adına bir fidan dikiliyor. Sanatseverlerin katılımıyla gerçekleşen bu projede yer alan herkes, sergi bitiminde isimlerine özel hazırlanan fidan sertifikasına sahip olabilecek.

Haberin Devamı

Ceren ve Irmak Arkman küratörlüğünde, dijital sanat alanının öncü isimleri Anna Ridler, Clement Valla, François Quévillon, Mat Collishaw, Mustafa Hulusi, Pascual Sisto, Quayola, Ryoichi Kurokawa ve Sabrina Ratté’nin işlerini bir araya getiren sergi 16 Nisan tarihine kadar görülebilir.

ÖZEL TİYATROLAR DA VERGİ İNDİRİMİ İSTİYOR

PANDEMİNİN en çok etkilediği alanlardan biri de tiyatrolar oldu. Salonlar kapalı olduğu için oyunlarını oynayamadılar. Kurumlara bağlı tiyatrolar aldıkları destekle ayakta kaldılar ama tek geliri bilet satışı olan özel tiyatrolar çok kötü bir süreçten geçti.

Tam seyircilerine kavuştukları anda bu kez yükselen maliyetler nedeniyle ekonomik olarak zora girdiler.

Haberin Devamı

Tiyatro Kooperatifi; mevcut ekonomik koşullar ve artan faturaların, özel tiyatroları da derinden etkilediğini belirterek başta Kültür ve Turizm Bakanlığı olmak üzere, ilgili tüm kamu kuruluşlarına önerileri acilen hayata geçirilmesi için bir bildiri yayımladı.

Bildiride mevcut mevzuatta ‘tacir’ statüsünde olan tiyatroların bu statüden çıkartılması
ve KDV’nin yüzde 1’e indirilmesi, bağış alabilmelerinin yolunun açılması ve sponsorluk teşviklerinin sağlanması gibi istekler yer alıyor.

Bu istekler, kültürel hayatın çoraklaşmaması adına umarım dikkate alınır.

Yazarın Tüm Yazıları