Aziz Nesin çocuklara bu kez sanatçı olarak sahip çıkıyor

Kripto para borsası ICRYPEX geçen haftalarda hayata geçirdiği NFT platformunun yeni koleksiyonlarını tanıttığı bir toplantı düzenlemiş ve yazar Aziz Nesin’in anılarının da bu koleksiyonun içinde olduğunu açıklamıştı.

Haberin Devamı

Aziz Nesin’in oğlu ve Nesin Matematik Köyü Kurucusu Ali Nesin proje detaylarını açıklamış, projelerden elde edilecek gelirle çocukların eğitimine katkı sağlayacağına inandığını söylemişti.

Aziz Nesin’in desenleri, el yazıları ve çeşitli süslemelerinden oluşan Aziz Nesin anılar koleksiyonu, 20-25 Haziran tarihlerinde ön satışa sunulacak.

Aziz Nesin çocuklara bu kez sanatçı olarak sahip çıkıyor
Aziz Nesin’in NFT olarak satışa çıkacak desenleri

300 BİNDEN FAZLA DOKÜMAN VAR

Aziz Nesin’in aynı zamanda inanılmaz bir arşivci olduğu bilinir. Yazdığı kitaplar dışında çizdikleri, karalamaları, arkadaşlarının yazdıkları da dahil eline ne geçtiyse biriktirmiştir.

Nesin Vakfı yöneticisi Süleyman Cihangiroğlu bu şekilde arşivlerinde 300 binden fazla doküman olduğunu söylüyor. Aslında Aziz Nesin’in bütün bu biriktiriciliğinin ardında toplumsal bir bellek oluşturma fikri vardı.

Haberin Devamı

Çocukluğunda resme meraklıymış Aziz Nesin. Ancak hayat şartları onu askeri okula yönlendirmiş. Kuleli Askeri Lisesi’ni ve Ankara’da Harp Okulu’nu bitirdikten sonra bir yandan da Güzel Sanatlar Akademisi Süsleme Bölümü’ne devam etmiş.

Hat sanatının önemli isimlerinden dersler almış burada. Doğu süslemeleri ve minyatür üzerine çalışmış. Arşivinde bu dönemde yaptığı desenlerin dışında Harp Okulu’nda yaptığı köprü projeleri de yer alıyor. Ve tabii Babıâli yılları. Yazılar, kitap kapak tasarımları, dergi eskizleri...

GELİRİ NESİN LİSESİ’NE

Aziz Nesin anı koleksiyonunun NFT satışından elde edilecek gelir Matematik Köyü bünyesinde kurulacak Nesin Lisesi için kullanılacak.

Arşivin NFT dünyasına açılması biraz da zorunluluktan kaynaklanıyor.

Kısa bir süre önce Nesin Vakfı’nın banka hesapları İstanbul Valiliği tarafından ‘sosyal medyada usule aykırı bağış toplama’ gerekçesiyle bloke edilmişti.

Ali Nesin, kararı sosyal medya hesabından yazdığı mektupla duyurmuş ve “Nesin Ailesi bu ülkenin düşmanı değildir. Üç kuşaktır bu halka hizmet ediyoruz, izin verirlerse daha da edeceğiz. Yetti ama!” diye isyan etmişti.

Haberin Devamı

Aziz Nesin’in kitaplarından elde ettiği gelirle İstanbul Çatalca’da 1973’te kurduğu Nesin Vakfı, o günden beri kimsesiz çocuklara kol kanat gerip eğitim almalarını sağlıyor.

Vakıf böyle bir engelle karşılaşınca öz kaynaklarına yönelmek durumunda kalmış.

Kısaca Aziz dedeleri çocuklara bu kez de sanatçı yönüyle sahip çıkıyor.

NURULLAH BERK’İN ‘FİGÜRATİF’İ MÜZAYEDEDE

ARTAM Antik’in sezonun son müzayedesinde çağdaş Türk sanatının önde gelen isimlerinin 356 eseri satışa sunuluyor. 19 Haziran’da gerçekleşecek çevrimiçi müzayedenin öne çıkan eseri ise Nurullah Berk’in son dönem yapıtlarından biri olan 81x116 cm ebatlarındaki ‘Figüratif’ isimli çalışması. Türkiye’nin önemli koleksiyonlarından biri olan Çağa Resim Koleksiyonu’ndan çıkan tuval üzerine yağlıboya çalışmanın müzayede açılış fiyatı 750 bin TL.

Aziz Nesin çocuklara bu kez sanatçı olarak sahip çıkıyor

Nurullah Berk’in kübist etkiler taşıyan çalışması geleneksel Türk ve Doğu kültürünün izlerini de barındırıyor.

Haberin Devamı

Süleyman Seyyit’in ‘Portakallı Natürmort’u 700 bin, Mübin Orhon’un ‘Soyut’ kompozisyonu da 750 bin TL açılış fiyatına sahip.

Müzayededeki tüm yapıtlar 19 Haziran’a dek Maçka’daki Antik Palace’ta görülebiliyor.

Yazarın Tüm Yazıları