Orhangazi ve Gemlik Fen Lisesi hayaline kavuştu

Geçen hafta eğitimde Orhangazi ve Gemlik’e müjdeli bir haber gelmişti.

Haberin Devamı

2023-2024 eğitim öğretim yılı itibaren hem Orhangazi’de hem de Gemlik’te fen lisesi açılmış olacak.
Bu sadece Orhangazi ve Gemlik için bir müjde değil, aynı zamanda İznik, Yenişehir de dahil bölgedeki tüm kentler için bir müjde niteliği taşıyor.
Çünkü bölgeye en yakın fen lisesi Bursa merkezde ya da Yalova’da vardı.
Hem Gemlik’te hem de Orhangazi’de fen lisesinin açılacak olması bu iki ilçe başta olmak üzere bölgede de son derece olumlu karşılandı.
***
Bu satırlardan birçok kez bölgenin nitelikli bir okul ihtiyacı olduğunu anlatmış, acilen bu bölgeye fen lisesi ya da sınavla öğrenci alan nitelikli bir liseye ihtiyaç duyulduğunu anlatmıştım.
Bunu söylerken elimizde belli doneler ve geçerli sebeplerimiz vardı.
Yalova Termal Fen Lisesi dışında bu bölgede, yani Karamürsel’i de kapsayan, İznik, Orhangazi, Yenişehir, Orhangazi ve Mudanya’da ne bir nitelikli okul ne de fen lisesi bulunmuyordu.
Bu bölgenin toplam nüfusunu ele aldığımızda 600 binin üzerinde bir nüfus karşımıza çıkıyor ki, 600 binin üzerinde bir nüfus yoğunluğunun olduğu bölgenin tek fen lisesi Yalova Termal Fen Lisesi’ydi.
Termal Fen Lisesi 120 öğrenci kontenjanlı olunca da, bahsettiğim bu bölgedeki nitelikli öğrenciler, Bursa merkezdeki, Karacabey ve Mustafakemalpaşa’daki ile İnegöl’deki fen liselerini tercih etmek zorunda kalıyordu.
Bu durumda da Orhangazi’nin ya da Gemlik’in üst düzey öğrencilerinin de ilçelerin dışına çıkmak zorunda kaldığını, bu tablonun da şehrin eğitimdeki istatistiğine de olumsuz yansıdığını sık sık dile getirmiştik.
Biraz gecikmeli de olsa, artık bu bölgeye yeni iki fen lisesi açılmış olacak.
***
Orhangazi ve Gemlik’in fen liselerinin açılması ile iş bitmiyor tabii ki.
Bu konudaki tüm dinamiklerin açılacak olan bu fen liselerindeki öğretmen, atölye ve fiziki koşulların sorunsuz ve en üst seviyede düzenlenmesi için de harekete geçmesi gerekiyor.
Yani bir fen lisesi açtık oldu bitti değil...
Bu okulların kadrolarını şekillendirirken de en iyilerle çalışmanın, bu okullarda oluşacak olan yapılanmanın temellerinin de en sağlam şekilde atılması için de başta siyasilere, yerel yönetime ve bürokrasiye büyük görevler düşüyor.
Bu hususta da herkesin elini taşın altına koymasını bekliyoruz.
***
2023-2024 eğitim öğretim yılı ile birlikte Orhangazi’deki fen lisesi, Orhangazi Fen Lisesi adı ile Anadolu Lisesi binasında eğitimine başlayacak.
Kademeli olarak Anadolu Lisesi 3 yılda kapanmış olacak.
Bu yıl Orhangazi Fen Lisesi 9. sınıflardan başlamak üzere öğrenci alımlarını yapacak.
Fen lisesinin en önemli sac ayaklarından birisi de yurt sorunu.
Bu konuda da önlem alınmış görünüyor.
Fen lisesinde eğitim görecek olan dışarıdan gelecek erkek öğrenciler Süleyman Şah İmam Hatip Lisesi yurdunda, kız öğrenciler ise Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi yurtlarında barınacak.
Ve umarız ilerleyen yıllarda fen lisesinin de kendisine ait yurt binaları da ilçeye kazandırılır.
Orhangazi’nin Gemlik’ten farklı olarak öğrenci kontenjan sayısı 120, Gemlik’in ise 60 öğrenci olacak.
Gemlik Fen Lisesi ise Gemlik Hisar Anadolu Lisesi binasında eğitim verecek.
***
Orhangazi özelinde söyleyecek olursak...
Fen lisesi müjdesi ilçe kamuoyunda son derece olumlu karşılandı.
Yıllardır ilçede her platformda dillendirilen, hemen her dönem ısrarla istenen fen lisesinin ilçeye kazandırılacak olması sevindirici oldu.
Orhangazi’de daha önce açılan sosyal bilimler lisesinin ardından fen lisesininde açılacak olması, ilçenin eğitim değerine de katkı sağlayacak.
Bundan sonraki süreçte Orhangazi eğitimi için yapılacak aciliyeti olan konuların başında da meslek lisesi geliyor.
Biliyorsunuz...
Bu satırlardan her zaman mesleki eğitimin önemine vurgu yaparım.
İlçedeki mesleki eğitimin daha da gelişmesi, bölgenin ihtiyacı olan kalifiye ara elaman sorununun ortadan kaldırılması için mesleki ve teknik anadolu lisesinin hem derslik sorununun çözülmesi, hem de atölyelerinin daha da güçlendirilmesi gerekiyor.
İlçenin yöneticilerinin artık enerjisini bu konuya harcaması gerekiyor.

Yazarın Tüm Yazıları