Bu fabrikalar 20 bin istihdam sağlayacak

HATIRLAYACAKSINIZ, geçtiğimiz aylarda Türkiye’nin yerli otomobili Togg’un ilk banttan iniş töreni yapılmıştı.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bursa’nın Gemlik ilçesindeki fabrikada Togg’un banttan iniş törenine katılmış ve çok sayıda araç da üretimini tamamlayıp sahiplerini beklemeye koyulmuştu.
Şu günlerde artık Togg’u her an her yerde görebilmek mümkün.
Hem Cumhurbaşkanı’nın artık yeni makam aracı Togg, hem de bütün bakanlar artık Togg’a biniyor.
Seçim süreci de olduğu için artık hepimiz bir yerlerde Togg ile karşılaşabiliyoruz.
***
Togg’un ardından ise en az Togg kadar bu ülke için hayati öneme sahip yeni bir yatırımın da temelleri atıldı.
Gemlik’te Batarya Geliştirme ve Üretim Kampüsü’nün temel atma töreni yine Cumhurabaşkanı Erdoğan’ın katılımı ile gerçekleştirildi.
Togg’un temel atma töreninden gelişimine, ilk aracın üretiminden, ilk aracın banttan indirildiği güne kadar bu bölgenin şanslı bir gazetecisi olarak süreci yerinde takip ettim.
Gemlik’te eski askeri Hara’nın arazisine kurulan Togg fabrikası bana göre eşi benzeri olmayacak şekilde hızlıca tamamlanmıştı.
Şimdi ise aynı hızla Siro Batarya Geliştirme ve Üretim Kampüsü’nün yapımını bekleyeceğiz.
***
Batarya Gelişim ve Üretim Kampüsü’nün açılış töreni öncesinde Togg’un ciosu Gürcan Karakaş merak edilen bir çok sorumuza yanıt verdi.
Togg’daki son durumu, siparişlerin ne zaman teslim edileceği, yeni üretimlerin ne kadar ve ne zaman olacağı ile ilgili bir çok soruyu yanıtladı.
Gürcan Karakaş daha önce kura çekimi ile hak sahipleri belirlenen 28 bin Togg’un mayıs başı itibarı ile hak sahiplerine verilmeye başlanacağını duyurdu.
Bu kuradan kendisine Togg çıkan kişiler için müjdeli bir haberdi doğrusu.
Çünkü 28 bin kişi dört gözle araçlarına kavuşmayı bekliyor.
***
Gürcan Karakaş, merak edilen bir çok konuyu yanıtladı.
Ama benim için en önemli kısım her iki tesisin istihdama sağlayacağı katkı bölümüydü.
Daha önce Togg’un bu bölgede yapılması ile birlikte bölgede ciddi şekilde kalifiye eleman ihtiyacı doğacağını bu satırlardan dile getirmiştim.
Bunun için mevcutların yanı sıra, belediyelerin, milli eğitim müdürlüklerinin, ticaret ve sanayi odaları ile üniversitelerin ciddi bir seferberlik ilan etmesi, Togg ve yan sanayilerinde ihtiyaç duyulan mesleki eğitimini tamamlamış personel açığını gidermelidir diye de söylemiştim.
İşte bu konuda Gürcan Karakaş da benzer şeyler söyledi.
Mesela Togg ve Siro Batarya Geliştirme ve Üretim Kampüsün kaç kişiye istihdam sağlayacağı şeklindeki soruya, “Batarya Geliştirme ve Üretim Kampüsü istihdam anlamında da önemli katkılarda bulunacak. Burada istihdam ölçerken sadece bizimle birlikte çalışacak arkadaşlarımızı düşünmememiz gerekiyor. Beraberinde iş ortakları ile tedarikçilerle bir zinciri de yanında getiriyor. Toplamda 6-7 bin civarında bir istihdam sağlayacaktır. Togg’da da bu rakam yüksek bir rakamdı. İkisinin birbirine sağladığı istihdamı düşünürsek Togg ile beraber 20 bin üzerinde bir istihdam sağlanır.”
***
İşte 2019 yılının Aralık ayında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yerli otomobil fabrikasının Gemlik’e yapılacağını duyurmasından bugüne kadar sürekli bu noktaya dikkat çektim.
Böylesine önemli bir tesis binlerce insana istihdam yaratacak.
***
Bu 20 bin istihdamın büyük bir bölümünün de nitelikli kalifiye eleman olması zorunluluğunu düşündüğünüzde, bu konuda bölgenin bugünden gardını alması, geleceği de buna göre planlaması gerektiğini hep vurguladım.
Bu konu şimdi çok daha elzem.
Yine belirttiğim gibi Bursa merkez dahil, Gemlik, Orhangazi, İznik, Mudanya gibi ilçeler de bunun önlemini almak durumunda.
Çünkü zaten ülkede ciddi bir nitelikli ara elaman sorunu var.
Buna bu bölgede bir de Togg ve Siro Batarya Geliştirme ve Üretim Kampüsünü eklediğimizde, mesleki eğitimini tamamlamış nitelikli eleman ihtiyacının hangi boyutlara ulaşacağını da kestirmek zor değil.
***
Bölge bu istihdam talebini karşılayamaz, bu kesin.
Ancak biliyoruz ki mesleki eğitim almamış çok sayıda gencimiz ve lise mezunumuz var.
Bu işsizlerimiz milli eğitimler, üniversiteler, sanayi ve ticaret odaları ve belediyeler vasıtası ile mesleki eğitimleri tamamlanarak bu istihdama dahil edilebilirler.
Bu konuda ciddi bir organizasyon yapılarak, bu eğitimler ve çalışmalar mutlak surette yapılmalıdır.
Böyle bir eğitim ile hem bu tesisler nitelikli ara eleman kazanmış olacak, hem de belki de binlerce işsiz gencimiz işe kavuşmuş olacak.

Yazarın Tüm Yazıları