Bölge için bulunmaz fırsat

Orhangazi, Marmara’nın göbeğinde, İstanbul’a bir adım, Bursa’ya yarım adım, İzmir’e iki adım mesafede.

Haberin Devamı

Türkiye nüfusunun ve Türkiye ekonomisinin lokomotofi olan Marmara Bölgesi’nde yer almasına rağmen tarih boyunca bir çok fırsatı kaçırmış.
Deyim yerindeyse koskoca bir köy havasında kalmış bir ilçe.
Ne yazık ki...
Geçmişte kabuğunu kırmak için dönemsel olarak adımlar atsa da, bu adımlar değişen yönetim kademeleri nedeniyle hep sekteye uğramış.
Küçük olsun benim olsun mantığı ile yönetilmiş ve yönetilmeye devam eden bir ilçe. Bu gerçeği ticaret yapan, sanayinin içindeki herkes biliyor.
Kaçan bir çok fırsat olmuş.
Tarihi biraz geriye aldığımızda, 1980’li yılların sonlarından başlayıp 2000’li yıllara kadar bölgede her şehir kendi çapında yükünü alıp ilerlerken, Orhangazi ne yazık ki her türlü gelişimden geride kalmış.
Sayısız fırsatı da elinin tersi ile tepmiş bir ilçe.
Artık istediğimiz tek şey, bundan sonra şehrin önüne çıkacak fırsatların kaçırılmaması, fırsatların doğru ve iyi bir şekilde değerlendirilmesi.

*

Haberin Devamı

Şimdi ilçenin önünde yeni bir fırsat var. Bursa Ticaret Borsası öncülüğünde bir proje için ön çalışmalar başladı.
Proje son derece özel, özel olduğu kadar da bölge için hayati öneme sahip.
Proje şu: Bursa Ticaret Borsası, Bursa ve özellikle de Orhangazi, Gemlik ve İznik’in en önemli gelir kaynağı olan zeytin için lisanslı depo yatırımı.
Biraz açacak olursak, Bursa Ticaret Borsası, içinde Marmarabirlik, Orhangazi, Gemlik ve İznik Ticaret ve Sanayi Odaları ile Ticaret Borsalarının da olduğu, bölgede hayata geçirilecek lisanslı depo için proje çalışmalarına başladı.
Proje henüz yeni ve kurumlar işin henüz başında.

*

Proje için Bursa, Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı’nın (BEBKA) desteğinin alınması planlanıyor.
BEBKA’nın 2020 Yılı Fizibilite Desteği Programı kapsamında Orhangazi, Gemlik ve İznik bölgesi için zeytin ve zeytinyağı üzerine lisanslı depo tesisi yatırımı yapılması üzerine bir fizibilite çalışması başlatıldı.
Bursa Ticaret Borsası Başklanı Özer Matlı proje ile ilgili olarak yaptığı değerlendirmede, “Yapacağımız fizibilite çalışması ile bölgemizdeki zeytin üretim miktarına cevap verecek lisanslı deponun kapasitesi, teknik özellikleri, teknolojik alt yapısı, lokasyonu ve yatırımın ortalama toplam maliyeti belirlenecek. Ortaya çıkacak veriler ışığında gerçekleştireceğimiz değerlendirme sonucunda, böyle bir yatırımın kentimize, bölgemize ve üreticimize katma değer yaratacağının tespit edilmesi halinde çalışmalara hızlı bir şekilde başlamayı hedefliyoruz” dedi.

*

Haberin Devamı

Bilindiği gibi Orhangazi, Gemlik ve İznik bölgesinde yüzlerce zeytin üreticisi ve zeytin tüccarı var.
Ve bir çok üretici halen babadan ve dededen kalma geleneksel yöntemlerle,
Hatta hala bazıları merdiven altı üretimle zeytin üretiyor.
Bu projedeki amaç, alınacak hibe kredi desteği ile bir lisanslı depolama oluşturmak ve üreticinin ürünlerinin bu lisanslı depoda depolanmasını sağlamak.
Daha modern, daha hijyenik ve hatta Pazar payını daha da artıracak bir proje.
Bursa Ticaret Borsası, Marmarabirlik, Orhangazi, Gemlik ve İznik Ticaret Odalarından oluşan paydaşları ile birlikte bu konudaki fizibilite çalışmasını başlattı. Bu noktada merak edilen husus, böyle bir deponun kurulacağı alanın neresi olacağı.
Böyle bir proje için uygun büyüklükte bir arazi lazım.
Böyle bir depolama sisteminin Orhangazi’de kurulması her 3 ilçe üreticisine hatta Mudanyalı üreticilere dahi lojistik olarak yakınlığından dolayı önemli.
Ancak Orhangazi’de böyle bir arsa üretilmesi de olabildiğince güç görünüyor.
Bu noktada akıllara Orhangazi Belediyesi’nin Gemiç altında daha önce satılığa çıkan ancak satışı iptal edilen 100 dönümlük arsa akıllara geliyor.
Bu arsa böyle bir proje için kazandırılabilirse gelecek adına büyük bir yatırım olabilir.
Elbetteki arsanın bedelsiz verilmesi mümkün değil.
Ancak Orhangazi Belediyesi, OBEFAŞ aracılığı ile bu projenin bir paydaşı olursa.
Depolama sisteminin kurulmasından sonra Orhangazi Belediyesi’ne de ciddi gelir getireceğinden kuşkumuz yok.
Bu konu ilgili kurum yetkilileri tarafından mutlaka değerlendirilmesi buna göre de karar verilmesi gerekiyor.

*

Haberin Devamı

Zeytinciliğin neredeyse 1 asırdır yapıldığı Orhangazi zeytincilikte pazarlama ve ticaret noktasında hak ettiğini bir türlü alamamıştı.
2006 yılından itibaren yapımına başlanan Orhangazi Zeytin İşleme Merkezi (ORZİM)
Sonrasında hizmete giren Marmara Zeytin İşleme Merkezi (Marzim) ile birlikte zeytinciliğin ticaretteki merkezi Orhangazi’ye doğru kaymaya başladı.
Ancak yine de yetersiz.
Yeni tesisler, depolama ve entegre tesislerinin çoğaldığı Orhangazi, Gemlik ve İznik bölgesi. Eğer Bursa Ticaret Borsası’nın hayata geçirmeyi planladığı lisanslı depolamayı da bölgeye kazandırırsa,
Orhangazi bu kez fırsatı kaçırmamış olur.

*

Şimdilik bu konu bir proje aşamasında. Fizibilite çalışmalarının gidişatına göre durum netleşecek.
Bu konuda gelişmeleri de yorumlarımızı ve olması gereken beklentilerimizi de yine bu satırlardan yazmaya devam edeceğiz.
Şehrin yöneticileri umuyorum ki artık bu fırsatı da geri tepmez.

Yazarın Tüm Yazıları