Aşı olanlar da rahat davranmayacak!

Türkiye genelinde aşılama, sağlık çalışanları ile başladı. Şu an için 3 milyon doz geldi. Sağlık çalışanlarının ardından yaşlı, engelli, koruma evleri gibi yerlerde kalan ve çalışanlar sonra da 65 yaş üstü bireyler aşılanacak. “Sıra bana ne zaman gelir?” diye soruyorsanız, Sağlık Bakanlığı aşı bilgilendirme platformundan hangi gruba girdiğinizi bulabilirsiniz.

Haberin Devamı

Örneğin ben son aşamada, B1’de, 40-49 yaş arası bireylerde bulunuyorum. Kısacası bekleyeceğim. İkinci ve üçüncü aşamalarda son gruplarda yer alanlar ne kadar bekleyecek? Kısacası sipariş edilen diğer aşılar ne zaman gelecek? Türkiye’de yapılan CoronaVac aşısının Brezilya’daki testlere göre etkinlik oranı yüzde 50,4 çıktı. Bu rakam doğru mu? Doğru ise ne anlama geliyor? Aşılanmak rahata ermek anlamına gelmiyor mu? İddialar doğru mu; Avrupa Birliği, Çin aşısı olanları almayacak mı? Soruları aşı olanlardan Bilim Kurulu üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz’a sordum... Kayıpmaz, önce aşılama anını ve sonrasını anlattı: “Pandemiden kurtuluşumuzda aşının en önemli araç olduğunu düşünüyorum. Çünkü aşı olan insanların bu hastalığı daha hafif atlatacağına inanıyorum. Tıpkı şu anda görmediğimiz çiçek hastalığında olduğu gibi. Aşının uygulandığı sol kolumda kısa süreli bir ağrı dışında çok şükür bir yan etkiyle de karşılaşmadım” dedi. Bu arada hemen ekleyeyim, kime sorsam aldığım yanıt bu. Yani aşının olduğu kolda kısa süreli ağrı. Bunun dışında bir yan etki duymadım.

Haberin Devamı

14 TEMEL KURALA UYMAYA DEVAM

“Aşı oldum, artık rahatım, maskeyi bir kenara atabilir miyim” diyecek miyiz? Hemen yanıt vereyim: “Hayır!”. Bunun Brezilya tarafından açıklanan yüzde 50.4’lük koruma oranı ile ilgisi var mı? Bakın bu konuda Afşin Hoca neler söyledi:

“Aşıyı olanlar sanırım rahat rahat davranamayacaklar. Brezilya’daki çalışma, COVID-19 açısından en yüksek riskli grupta yer alan sağlık çalışanları üzerinde yürütülmüştü. Ayrıca hasta olan kişilerin PCR ile doğrulaması yapılmamış, yalnızca klinik bulgular üzerinden hareket edilmişti. Ülkemizde ise sağlık çalışanları katılımcıların küçük bir kısmını oluşturmaktaydı. Gönüllülerin büyük bölümü sağlık çalışanı olmayan sağlıklı kişilerden oluşmaktaydı. Elbette üç ülkede yapılan çalışmaların en detaylı sonuçlarını, bu çalışmalar makale haline geldikten sonra göreceğiz. Ancak aşı olanlar yalancı bir güven hissine kapılmamalı. Bu oranlardan daha önemlisi, hâlâ elimizdeki tedbirlerdir. Aşı olsak da temel 14 kurala uymaya devam etmek durumundayız.”

Haberin Devamı

Kısacası, aşı da olsanız maske, mesafe ve hijyen başta olmak üzere kurallara uymaya devam etmeniz gerekiyor. Çünkü aşı olan da taşıyıcı olabilir.

İLK DOZU ALANIN İKİNCİ DOZU GARANTİ ALTINDA

Şu an sadece 3 milyon aşı var. İlk aşamada yer alanlar ikinci dozu alacaklar. Peki diğer gruplar, özellikle de benim gibi sonda yer alanlar ne zaman aşılanacak? Afşin Hoca’nın yanıtı şöyle oldu:

“Acil kullanım onaylarının ülkemizde ve Endonezya’da verilmesiyle birlikte önümüzdeki haftalarda aşıların ikinci partisinin de ülkemize geleceğini umuyorum. Zaten planlamalar da gelen dozlara göre yapılıyor. İlk doz aşıyı olan kişilerin ikinci doz aşılaması garanti altına alınmadan herhangi bir adım atılmıyor. Endişeye gerek olmadığını düşünüyorum.”

Haberin Devamı

AB ÜLKELERİNE GİDEBİLECEK MİYİZ?

Avrupa Birliği ülkelerinin Çin aşısı olanları almayacağı iddiası var. Afşin Hoca, Faz 3 çalışmalarının hakemli dergilerde yayımlanmasından sonra Avrupa Birliği’nde böyle bir endişe var ise bu endişenin giderileceğini düşünüyor.

ALMAN AŞISI OLAMAZ MIYIZ YA DA AŞI SEÇME HAKKIMIZ YOK MU?

Diğer merak edilen iki kritik soruyu da başlıkta okudunuz. Uğur Şahin ve Özlem Türeci hocaların geliştirdiği mRNA aşısından mümkün olan en fazla dozun en kısa süre içerisinde gelmesi için Sağlık Bakanlığı’nın sürekli irtibat halinde olduğunu anlatan Kayıpmaz, “Önümüzdeki haftalarda bu aşının da ilk partisinin ülkemize teslim edileceğini sanıyorum” dedi. Ancak aşı seçme hakkı için henüz kesin tarih yok. Belki gelecek sonbahar ve kış aylarında.

Haberin Devamı

MUTASYONLU VİRÜS TÜRKİYE’DE YAYGIN DEĞİL

Son olarak, tüm dünyayı endişelendiren mutasyon... Yurtdışından gelen, mutasyona uğramış virüs bulaşmış vakalar var. Afşin Emre Kayıpmaz, bu vakaların sıkı izolasyonlarının yapıldığını belirterek, “Ülkemizde mutasyonun olduğu fakat şu an için yaygın olmadığı görüşü hâkim. Mutasyona uğramış virüsün gençler, çocuklar ve altta yatan kronik hastalığı olmayan kişilerde daha ağır seyredebilen hastalıktan da sorumlu olabileceği düşünülüyor. Mutasyona uğramış virüsün daha kolay bulaşabildiğini biliyoruz. Bununla birlikte hâlâ hastalık yapıcı veya öldürücü etkisinin ne olduğunu ortaya koyacak çalışmalara ihtiyaç vardır” dedi.

Haberin Devamı

YAZIN RAHATLAYACAĞIZ AMA...

Biz bu maskeli, mesafeli hayata ne zaman elveda diyeceğiz? Ne zaman eski normale döneceğiz? Yanıttan pek hoşlanmayacaksınız:

“Haziran, temmuz aylarında şu anda olduğumuzdan çok daha iyi bir konumda olacağımızı düşünüyorum ama kısa-orta vadede maskeli ve mesafeli yaşantımıza devam etmemiz gerektiğini de söylemeliyim.”

Yazarın Tüm Yazıları