Kraliçe Elizabeth’e Bulgari’den taç

25 yaşında tahta çıkan Kraliçe II. Elizabeth, 70 yıl hizmet verdikten sonra ‘Platin Jübile’ yapacak ilk İngiliz hükümdar.

Haberin Devamı

Platin Jübile ne derseniz, hükümdarın tahttaki 70’nci yılını onurlandırmak üzere gerçekleştirilen bir monarşi geleneği.
İngiliz Kraliyeti mücevher koleksiyonunda, Kraliçe II. Elizabeth için tasarlanan veya kendisine miras kalan göz alıcı taçlar ağırlıkta.
Hatırlarsanız Prens William, Kate Middleton ile evleneceği zaman hangi tasarımcıya ait gelinlik giyeceği değil, kraliyet koleksiyonuna ait hangi tacı seçeceği merak konusu olmuştu.

Kraliçe Elizabeth’e  Bulgari’den taç

Kraliyet ailesine ait taçların hepsinin arkasında etkileyici bir hikâye vardır.
Bunların içinde en güzeli, Kraliçe tarafından oğlu Prens Charles’ın düğününde Prenses Diana’ya hediye edilen Cambridge Âşıklarının Düğümlü Tacı (Cambridge Lover’s Knot Tiara) isimli parça.
Bu taç, romantik ismi, hikâyesi ve harikulade güzelliğiyle İngiliz kraliyet taçları arasından en çok bilineni ve ayrıca Prenses Diana’nın favorisi olması nedeniyle koleksiyonun en ikonik parçalarından.
Ünlü kraliyet parçalarının aksine bu taç, ailenin özel koleksiyonundan ve Kraliçe II. Elizabeth’e ait.

Haberin Devamı

Kraliçe Elizabeth’e  Bulgari’den taç

Kraliçe Mary tarafından 1913 veya 1914 senesinde büyükannesi Cambridge Düşesi Augusta of Hesse’nin 200 yıllık tacına referansla hazırlatılan taç, 19 kemerle 19 tanesi sallantılı ve 19 tanesi dikey olmak üzere 38 damla inciden tasarlanmış.
Tasarımı itibarıyla benim favorim olan bir diğer ikonik taç ise Anne Kraliçe’nin 1923’te düğün hediyesi olarak aldığı elmas ve inci bir kolyeden hazırlanan Lotus Çiçeği Tacı (Lotus Flower Tiara).

Kraliçe Elizabeth’e  Bulgari’den taç

1920’lerde alın hizasında takılan formların ilk örneklerinden biri olan bu tacı 1959’da Prenses Margaret düğününde annesinden devraldı.
Daha sonra Margaret’in tek oğluyla evlenen Serena Stanpone’nin taktığı Lotus Çiçeği Tacı, üç nesillik bir yolculuk yaptı.
2002’de Margaret’in ölümünün ardından ilk kez, 2013 senesinde Cambridge Düşesi Kate Middleton tacı diplomatik bir resepsiyonda takarak yeniden gündeme getirdi ama alnına değil, saçının tepesine taktığı için bence tüm ihtişamını da geride bırakmış oldu.
Kraliçe II. Elizabeth’in tahttaki 70’nci yılı ise Bulgari tarafından özel olarak tasarlanacak taçla onurlandırılacak.
Kraliyet mücevher koleksiyonları arasına eklenecek olan bu taç, Jubilee Emerald Garden (Jübile Zümrüt Bahçesi) adıyla anılacak.
Böylece, Bulgari’nin zümrüt kreasyonlarına tutkun Elizabeth Taylor, Gina Lollobrigida ve Sophia Loren gibi efsanevi yıldızların yanı sıra markaya ilham veren olağanüstü kadınlar Grace Kelly, İspanya Kraliçesi Letizia ve Ürdün Kraliçesi Rania gibi Bulgari hayranı olan kraliyet üyeleri arasına Kraliçe Elizabeth de eklenmiş olacak.

Haberin Devamı

Gerçek bir başyapıt

Renkli değerli taşlar ustası Bulgari’nin Kraliçe Elizabeth’e özel tasarladığı Jubilee Emerald Garden tacı, gerçek bir zanaatkârlık başyapıtını temsil ediyor.
Bu taç, uzman bir mücevher ustasıyla birlikte, sadece değerli taşların elde yerleştirilmesine odaklı beş kişilik bir ekip tarafından 1500 saatlik çalışmayla yaratıldı. Parça, ‘Platin Jübile’yi çağrıştırmak amacıyla platin üzerine yerleştirilen zümrütler ve pırlantalardan oluşuyor.

Kraliçe Elizabeth’e  Bulgari’den taç

Bir çiçek buketini andıran benzersiz tacın ortasında yer alan 63.44 karat değerindeki Zambiya zümrüdü, bu değerli taşı güzelleştiren ve yücelten bir lotus tomurcuğu şeklinde oyulmuş bir tasarımla görülecek. 
Bulgari Yüksek Mücevhercilik Kreatif Direktörü Lucia Silvestri tasarım konusundaki düşüncelerini şu sözlerle dile getirdi:
“Bu yüksek mücevhercilik tasarımları, Kraliçe II. Elizabeth’in tahttaki 70’nci yılını kutlama ve ona saygı duruşunda bulunma niteliğinde. Bu parçayı tasarlarken güçlü ve kudretli bir kadın ve zamanımızın ikonlarından biri olan Kraliçe’den ve onun her zaman zümrütlere hayranlığından ilham aldım. Değerli taşın çarpıcı oyma işçiliği de Bulgari’nin zanaatkârlık ve yaratıcılık alanındaki ustalığını gözler önüne seriyor.”
Tümüyle dönüştürülebilen tasarım, taç ya da gerdanlık olarak kullanılabiliyor.
Yani Kraliçe bu eşsiz mücevherini hem yemekte hem de baloda kullanabilecek.
Koleksiyonun en genç ve en değerlisi olma özelliği taşıyan bu eşsiz tacı görmeyi hepimiz sabırsızlıkla bekliyoruz.

Yazarın Tüm Yazıları