Bilinmesi gereken en önemli moda akımları

Kelime anlamı olarak moda, “gelip geçici bir heves” olarak tanımlansa da her zaman insanların sürekli takip ettiği bir mecra olmuştur.

Haberin Devamı

Trendler oluşurken moda akımları göz önünde bulundurulur. Moda haftalarında moda evlerinin aynı akımlar ve benzer renkler çerçevesinde koleksiyon sunmaları tesadüf değildir.

Giyimini beğenerek takip ettiğiniz arkadaşınızı, aile ferdinizi tanımlarken “bohem tarzı seviyor”, “frapan”, “punk” veya “eskilerden kopamadı” dersiniz değil mi?

İşte bu terimlerin hepsi aslında belli bir akımın temsilcisi. Moda, tarihi boyunca birçok akımla karşılaşmıştır.

Gelin en dikkat çekenleri inceleyelim...

Vintage akımı:

19’uncu yüzyılda ortaya çıkan vintage akımı, belli bir dönemi yansıtan, ikonikleşmiş parçaların günümüze yansıtılmasıdır. Günümüzde 20’nci yüzyıl ve öncesinden kalan kıyafet ve eşyalar “vintage” olarak tanımlanır. Fakat bu parçaların mutlaka belli bir dönemi yansıtması ya da parçaların, o dönemin tasarımcısına ait olması gerekir. Yani her ikinci el, vintage değildir.

Retro akımı:

Haberin Devamı

Bu akım, geçmişte bir dönem moda olan kıyafetlerin yeniden trend olmasıyla ortaya çıkar.

Retro moda akımı yakın geçmişteki parçaların günümüzde tekrar kullanılmasıyla moda olmuştur. Örneğin 70’ler ve 80’lerde moda olan parçaların günümüzdeki tasarımlara uyarlanarak kullanılması retrodur.

Bilinmesi gereken en önemli moda akımları

Mary-Kate Olsen bohem akımın temsilcilerinden.

Eklektik akımı:

Zıt parçaların birlikte kullanıldığı bir akımdır. Bu tarzda amaç zıt desenler, renkler veya tarzlardan parçaları bir araya getirerek şık bir bütün oluşturmaktır.

Eklektik giyim tarzı eğlenceli, sıra dışı, bir o kadar da zordur. Çünkü farklı renkler ve desenler bir araya geldiğinde her zaman hoş durmayabilir, gözü yorabilir ya da demode durabilir.

Bohem akımı:

Konforuna önem veren kişilerin tercih ettiği bol ve salaş bir tarzdır. Rahatlığına düşkün olan yeni jenerasyonda oversize stiller moda olmuştur. Bohem akımı farklı desenler ve renklerle görür görmez anlayabilirsiniz.

Monokrom akımı:

Siyah ve beyaz gibi zıt renklerin birlikte kullanıldığı bir moda akımıdır. Kelime kökeni Yunanca “monochrome”dan gelen monokrom, tek renkten oluşan sanat eserlerine verilen isimdir.

Haberin Devamı

Modada ise monokrom tarz, iki zıt renkten oluşan veya iki zıt rengi içinde barından parçaların kombinlenmesine denir.

Genelde ünlü modacıların veya modayı yakından takip edenlerin şık davetlerde, kokteyl ve özel gecelerde tercih ettiği bir stildir.

Mesela lacivert ve siyah, fuşya ve turuncu gibi renklerin birlikte kullanılması monokrom akımın demirbaşlarındandır.

Punk akımı:

1970’lerde ortaya çıkan bu akım, daha çok deriler ve metal aksesuvarların kullanıldığı bir stildir. Asi ruhu yansıtan bu akım, içinde farklı bir ideolojiyi barındırır.

Gotik akımı:

Ortaçağ’ın karanlık yüzünü ortaya çıkaran akımdır. İlk olarak 70’li yıllarda ortaya çıkan bu akım, gizemli olmayı seven kadınlara hitap etmiş.

Haberin Devamı

Bu akımda, deri, tül ve dantel detayları sıkça görebilirsiniz. Gotik stili, hem gizemli hem de hüzünlü bir görünüm oluşturmak için daha fazla tercih edilir. Zarafetin gizemli ve karanlık yüzünü yansıtmak amacıyla yaratılan bu akım, aslında feminenliği ön planda tutuyor. Daha çok siyah renk tercih edilirken, makyajda ise abartı göze çarpıyor. Yüksek topuklar gotik kadınların vazgeçilmezi. Gotik akımı, ünlülerin de en çok takip ettiği stillerden biri.

Barok akımı:

17’nci yüzyıl tarihe “Barok Dönemi” olarak yazılmıştır. Bu dönemde ağır işlemeler, süslemeler, zenginlik, şatafat, göz alıcı renkler ve özellikle inciler ön plandadır. Belden oturtmalı kabarık elbiseler, beli inceltmek için kullanılan korseler, Fransız saraylarında kadınların vazgeçilmezi haline gelmiştir.

Haberin Devamı

Kullanılan pahalı ve göz alıcı kumaşlar, hem Avrupa’da üretiliyor hem de Çin ve Hindistan aracılığıyla Avrupa’ya ihraç ediliyormuş.

Dönemin en favori kumaşları tafta, kadife, yün ve muar olarak karşımıza çıkıyor. Günümüzde çok fazla temsil edilmese de bazı moda markaları sezona göre Barok modasından yararlanmaya devam ediyor.

Özellikle Dolce&Gabbana ve Balmain bu akımı en çok takip eden moda evlerinin başında geliyor.

Western akımı:

Kovboy filmlerinde gördüğümüz eski batı giyim tarzıdır. Özellikle şapka ve çizmelerde karşımıza çıkarken, günlük hayatta püsküllü pantolon ve gömlekler hâlâ rağbet görüyor.

Pin-Up akımı:

Seksi görünümü ön planda tutan bu moda akımı, seksapaliteyi esprili bir şekilde yansıtan bir giyim tarzıdır. Bu akımda, sevimlilik ve seksilik iç içe geçmiştir.

Vamp akımı:

Haberin Devamı

Gizem ve şehvetin ön planda olduğu seksi bir giyim tarzını yansıtır.

Özellikle gece davetlerinde, gala gecelerinde sıkça tercih edilir.

Bilinmesi gereken en önemli moda akımları

Dolce&Gabbana’nın 2022 sonbahar-kış koleksiyonu... 

 

Yazarın Tüm Yazıları