Apple teknoloji ile sanatı buluşturmuş

Sanat ve moda birlikteliği her geçen gün bizlerin odak noktası haline gelse de sanat ve teknoloji birlikteliğinden çıkan yenilikler ağzımızı açık bırakmaya devam ediyor.

Haberin Devamı

Fark ettiyseniz gelişen teknoloji ve değişen yaşam şartları sanatta değişimi başlattı. Özellikle artırılmış gerçeklik olan AR teknolojinin ortaya çıkması, sanatçılara yeni ifade biçimleri ve farklı mecra ortaklıkları doğurdu.
Yıllar önce sanat, festivaller, müzeler ve sergilerde deneyimlenirken günümüzde bambaşka tecrübelerle karşımıza çıkıyor.
Bağdat Caddesi’nin üzerinde açılan, Türkiye’nin üçüncü ve bence Kaliforniya’daki Apple Center’a benzerliğinden dolayı da en iyi Apple mağazası, kültür ve teknolojiyi bir araya getirerek 20 yerel sanatçımıza ev sahipliği yapıyor.
İstanbul’a saygı duruşu niteliğindeki 6 hafta sürecek olan “Perspektif İstanbul” adı altında geleneksel minyatür çizimi ve illüstrasyonundan fotoğrafçılığa kadar birçok farklı atölye çalışmaları ile katılımcılara farklı deneyimler sunacaklar.
Mağaza aynı zamanda AR sergisine ev sahipliği yapıyor.
Perspektif İstanbul’a katılan birçok farklı sanatçının eserlerini, Lidar tarayıcına sahip Ipad Pro’lar ile görebileceğiniz inanılmaz büyüklükteki dijital enstalasyon, katılımcıları teknoloji ve sanal dünya arasında farklı bir yolculuğa çıkartıyor.
Mesela yaratıcı teknoloji uzmanı Tin Nguyen ve Ed Cutting ile Türk ses tasarımcısı Oğuz Öner tarafından özel olarak hazırlanmış artırılmış gerçeklik sergisini deneyimleminizi tavsiye ederim.
Ayrıca üst katta en yeni ürünleri inceleyip, alt katta gerçekleşecek atölyeler ile bu ürünleri deneyimlemek de çok keyifli olmuş.
Louis Vuitton’un İstinye Park mağazası dış cephesini heykeltıraş Seçkin Pirim’e tasarlatması gibi Apple da Bağdat Caddesi tasarımında Aksaray Yaylak graniti ve Türk traverteni gibi yerel malzemeler kullanarak Türkiye’ye saygı duruşunda bulunmuş.
Dünyaca ünlü dev markaların mağaza tasarımlarında yerel malzeme kullanıp, lokal insanlarla işbirliği yapmasını çok seviyorum.
Keşke bununla yetinmeyip göğsümüzü kabartan isimlerle işbirliği de yapsalar.
Mesela düşünsenize, Apple’ın Refik Anadol ile işbirliği yaptığını veya Alev Ebuzziya’nın Airpod kutusu tasarladığını...
Çok güzel olmaz mı? Mağazayı gezerken bir de bu gözle dolaşın, bakalım sizin aklınıza neler gelecek...

Yazarın Tüm Yazıları