Eşinin kıskançlığından yakınan kadına bilgilendirme

Epilepsi hastası eşinin kıskançlığından yakınan kadın okurunuzu okudum. Size bu alanda uzman bir psikiyatrın görüşlerine yer veren bir yazı gönderiyorum...

Haberin Devamı

İyi günler Feyza hanım, 22 Ocak’ta epilepsi hastası bir kişinin, eşine dair kıskançlığıyla ilgili bir yazınız vardı.  Beni ilgilendiren bir konu olduğu için size bazı bilgiler vermek istedim. Epilepsi hastalarında psikiyatrik rahatsızlıklar sıklıkla görülmekte.

Bu şüphecilik, anskiyete olabiliyor… Yazı sahibi kadın, eşinin kıskançlığından şikayet ederken, bu konuyu bilmediği açıkça ortada.

Okurlarınız için daha bilgilendirici olması açısından, psikiyatrlardan da görüş alarak köşenizde bu konulardan bahsederseniz, daha faydalı olacağı kanısındayım.

İnsanlar olaylara bazen her şeyden bağımsız bakabiliyorlar ama bu tipte hastalıklarda birbiri içine geçmiş kompleks sorunlar olabiliyor.

Yazılarınızı ilgiyle takip ediyorum.

Size bu alanda uzman bir psikiyatrın görüşlerine yer veren bir yazı gönderiyorum.

Haberin Devamı

Dilerseniz okurlarınızı aydınlatmak için bu görüşlere köşenizde yer verebilirsiniz:

“Epileptik nöbet öncesinde, sırasında, sonrasında ve nöbetler arasında hemen her türlü psikiyatrik fenomene rastlıyoruz. Epilepside psikiyatrik bir tabloya rastlama ihtimali yüzde 50’den fazladır.

Çok çeşitli epilepsi türleri vardır. Bunlar beyinde belirli yerlerden başlayabilir, orada sınırlı kalabilir ya da tüm beyni etkisi altına alabilir.

Yine beyni etkileyen travmalar, enfeksiyonlar, tümörler, beynin ince yapısında ortaya çıkan gelişimsel kusurlar hep bir nörolojik altyapı olarak epilepsiye sebep olabilir.

Yani, epilepsi bir beyin hastalığıdır.  Her türlü epileptik lokalizasyon psikiyatrik bulgulara yol açabilmektedir.

Temporal epilepsi ve psikiyatrik bağlantısı ise şöyle açıklanabilir...

Beynin temporal bölgesi duygu ve düşüncelerin kontrolünde önemli rol oynamaktadır.

Epilepsi ile depresyon büyük sıklıkla bir arada ortaya çıkmaktadır.

Epilepside depresyon riskini artıran bir dizi biyolojik, psikolojik ve sosyal faktör de yer almaktadır.

Daha çok depresyonun bipolar (iki ayrı zıt mani ve depresif duygu durumuna sahip kişilerdeki bozukluk) şekle dönüşmesiyle ortaya çıkar.

Hemen her türlü psikiyatrik bozukluğa rastlanabilir. Bunlar arasında depresyon öncelikli.

Haberin Devamı

Anksiyete bozuklukları, psikoz, çocuklarda dikkat eksikliği, hiperaktivite gibi tablolara rastlanabiliyor.

Yaygın anksiyete bozukluğu epileptikler de sıktır. Buna bağlı olarak kaygılı olurlar. Bunun bir sebebi nöbetlerin beklenmedik anda ortaya çıkmasıdır.  Elbette vesvese dediğimiz hal epileptiklerin yaşam kalitesini ileri derecede bozar. Epilepsi hastalarında yaşamı en çok zora sokan şeyler damgalanmadır ve nöbetlerin ani ortaya çıkışıdır.

Psikiyatrik hastalıklar eşlik eder. Sosyal ekonomik olarak zor durumda olmaları, iş bulamamaları, eş bulamamaları sorunları da vardır.

Epileptikleri bekleyen zorluklar saymakla bitmiyor. O nedenle sosyal olarak hepimizi bu insanlara yardımcı olmaya çalışması çok değer taşımaktadır.

Haberin Devamı

Epilepsi beyin biyoelektrik aktivitesinde değişimlerle karakterize olduğuna göre, duygu durumu da beynin bir işlevi olduğu göz önüne alınırsa, sonuç olarak epileptiklerin duygu durumunun değişkenlik göstermesi beklenir…

Hem nöbet sırasında, hem nöbet sonrasında, öncesinde ve iki nöbet arasında özellikle paranoid hezeyanlara ve halüsinasyonlara rastlama ihtimal vardır.

Bu nedenle olguların bu açıdan gözden geçirilmesi yerinde olur.”

 Rumuz: Bir okur

 

Yazarın Tüm Yazıları