Ailelerimizin yaşam tarzı çok farklı

Sevgilimle 1.5 yıllık bir ilişkim var. İlerisi için de ciddi düşünüyoruz. Ancak ailelerimiz kültürel açıdan çok farklılar...

Haberin Devamı

Merhaba Abla, 1.5 yıllık bir ilişkim var. İkimiz de aynı üniversitede, aynı bölümde okuyoruz ve aynı yaştayız. Şu ana kadar ikimiz de birçok alanda aynı görüşteyiz ve anlaşıyoruz.
Kendi aramızda konuştuk ve kısmet olursa ilerisi için de ciddi düşünüyoruz.
Yakın zamanda ben sevgilimin ailesiyle o da benim ailemle tanıştı. Aailem, sevgilimi sevdi, birkaç kere de aynı ortamda bulunma imkânları oldu ve anlaştıklarını düşünüyorum.
Ancak sorun şu ki geçtiğimiz günlerde sevgilimin ailesiyle tanışmaya gittim ve onların hayat tarzının benim ailemden ve alıştığım yaşam tarzından çok farklı olduğunu gördüm. Benim anne ve babamın her ikisi de üniversite mezunu, bir büyükşehirde, iyi bir yerde evimiz var ve orada oturuyoruz.
Ancak sevgilimin ailesi bizimle aynı şehirde farklı bir semtte, bir aile apartmanında oturuyor ve kültürel açıdan çok farklılar.
Örnek vermem gerekecek olursa yemeğe oturduğumuzda bizim evde herkesin önüne ayrı tabak, çatal, bardak koyulurken, onlarla sofraya oturduğumda bir tencerenin ortaya koyulduğunu, herkesin aynı kaptan yemek yediğini gördüm.
Açıkçası bu durumdan rahatsız oldum çünkü kimseyle aynı yerden yemek istemem.
İleride aileler de tanışacak ve yine böyle bir ortam olursa benim ailem de rahatsız olur.
Başka bir örnek daha verecek olursam annesi ve babası birinin eşinden bahsedeceklerken “x’in karı”, “y’nin karı” gibi tabirleri birden fazla kez kullandılar ve bu beni rahatsız etti.
Bir insanın eşinden ”karı” diye söz etmelerini yadırgadım doğrusu. Çünkü benim ailem ve bizim çevremiz bu şekilde konuşan insanlar değiller ve bence bu konuşma şekli hele de ilk kez evlerine gelen birinin yanında bu şekilde konuşulması bana öğretilenlere göre ayıp.
Sevgilim benim yanımda hiç böyle birİ değil. Bu şekilde rahatsız olacağım bir davranışını görmedim ancak ailesinden bu gördüklerim ve aklımdaki bu soru işaretleri nedeniyle sevgilimden de soğuduğumu hissediyorum.
Aynı zamanda ben ömür boyu böyle bir ortamda bulunmak ister miyim bundan emin değilim. İkimizin bir geleceğe sahip olabileceğinden emin olamıyorum. Bu nedenle de sizden fikir almak istiyorum.
◊ Rumuz: Fikir verin

YANIT

Haberin Devamı

Günümüzün önemli problemlerinden biri işte bu aileler arasındaki yaşam tarzı ve görgü ve kültür farkı...
Büyük şehirlere göç edip, kendi alışkanlıklarını ve tarzlarını buraya taşıyan, değişmek istemeyen, büyük şehirdeki yaşama ayak uydurmayı reddeden pek çok aile var elbette.
Onlar da kendilerine göre haklılar ama işte çocukları gerek eğitim, gerek görgü ve kültür olarak kendilerinden başka seviyeye ulaştıklarında, ister istemez böyle sorunlarla karşılaşabiliyorlar.
Bana kalırsa eğer sevdiğin gençle pek çok konuda anlaşabiliyorsan, hemen kesin karar vermemelisin.
Siz iki genç çok güzel bir uyum içindeyseniz, şu ana kadar da birbirinize ters düşen bir olayla karşılaşmadınızsa, biraz zamana ihtiyacınız var diye düşünüyorum.
Elbette insan ailesinin bir parçasıdır, onların devamıdır.
Ancak bildiğim bir şey varsa siz gençler her açıdan, her alanda ailelerinizi aşmayı başarmış durumdasınız.
Eminim bu seni rahatsız eden konuşma tarzı, yemek yeme alışkanlığı sevdiğin genci de rahatsız ediyordur.
Ama tabii ki ailesine saygısından, bunu belli etmiyordur. Seni de onlarla tanıştırırken, bu durumu bilerek ve senin de onları olduğu gibi kabul etmeni bekleyerek tanıştırmıştır büyük ihtimalle... Sonuçta ailesini bir anda bir sihirli değnekle değiştiremeyeceğini o da biliyordur. Ama sen de onda, şu ana kadar seni rahatsız edecek bir davranış görmedinse, bu konuya bu kadar kesin ve katı bir şekilde yaklaşmamalısın.
Hem belki bu sana ters gelen davranışları dışında ailesi de çok temiz ve çok iyi insanlardır, kim bilir.

Yazarın Tüm Yazıları