Bursaspor transferdeki pazar payını hatırlamalı

Bursaspor için altyapının önemi, kulübün karakteristik yapısından geliyor.

Haberin Devamı

Türk futboluna nice genç yetenekler armağan eden kulüp, oyuncuların yetiştirilmesi ve oyun kalitelerinin artışı noktasında önemli bir basamağı da oluştururken; benzer başarısını, transfer stratejileri ve pazarlamada ise gösteremiyor.
Şöyle bir yakın geçmişe bakacak olursak;
Süper Lig’deki şampiyonluğunun ardından Volkan Şen, Sercan Yıldırım gibi altyapı oyuncularından gelirler elde eden Bursaspor, 2015/16 sezonunda ise zirveyi gördü.

16 MİLYON EURO’LUK ALTYAPI GELİRİ

Ozan Tufan’ı 7 milyon Euro’ya Fenerbahçe’ye gönderen, Enes Ünal’ı da 4.4 milyon Euro gibi bir rakamla Manchester City’ye veren kulüp; Volkan Şen’den 2.5 milyon Euro, Şener Özbayraklı’dan 1 milyon 630 bin Euro ve Batuhan Altıntaş’tan da 400 bin Euro’luk bir gelir elde etti.
Kulüp tarihinin transfer geliri rekorunun kırıldığı söz konusu sezonda 23 milyon 430 bin Euro’luk toplam transfer gelirinin yaklaşık 16 milyon Euro’luk kısmını altyapıdan yetiştirdiği bu isimlerden sağladı.

Haberin Devamı

MENAJERLER VAKIFKÖY’DE YATIYORDU

Bursaspor’un esasen hem Türkiye, hem Avrupa vitrininde altyapı oyuncularının ciddi pazar payı oluşturduğu an ise tam da bu andı.
Bundan sonraki süreçte de Bursaspor’un yetiştirdiği genç yetenekler, pek çok kulüp tarafından mercek altına alınırken; Vakıfköy de menajerlerin adeta kapısında yattığı bir yer haline geldi.
Keza sonraki sezonda da Bursaspor’un genç ve altyapı oyuncularına ilişkin transfer stratejisi başarılı bir şekilde ilerledi.
Serdar Aziz, Galatasaray’a 4.5 milyon Euro’luk bir bedel ile transfer olurken; Mehmet Zeki Çelik de İstanbulspor’a gitti ve Bursaspor’un bu transferden de kasasına 1 milyon 250 bin Euro girdi.
Bursaspor, transferde ismini 2018/19 sezonunda Harun Tekin’in, 2 milyon 750 bin Euro’ya Fenerbahçe’ye transferiyle bir kez daha duyurdu.
O dönem genç oyuncular da bazı kulüplere kiralık verilerek gelişimlerinin ve maç oynama kondisyonun artışı sağlandı.

BONSERVİS BEDELLERİ DÜŞTÜ

2019/20 sezonuna gelindiğinde ise; Bursaspor 3 altyapı oyuncusundan gelir elde etti.
Muhammed Şengezer’den 1 milyon 150 bin Euro, Ertuğrul Ersoy’dan 750 bin Euro ve Muhammed Sarıkaya’dan da 120 bin Euro’luk gelir, kulübün kasasına girdi.
Furkan Soyalp ve Okan Kocuk bedelsiz takımdan ayrıldı.
Sizlerin de fark ettiği üzere yıllar ilerledikçe Bursaspor’un satışını gerçekleştirdiği oyunculara ödenen bonservis bedelleri de giderek düşüş gösterdi.
Bunda UEFA’nın uyguladığı Finansal Fair-Play kuralları etkili olurken, aynı zamanda Türk kulüplerinin ekonomik yapısındaki dalgalanmalar ve oyuncuların o dönem transfer marketindeki değeri de önemli etken oldu.

Haberin Devamı

DÜŞTÜKTEN SONRA BEDELSİZ AYRILDILAR

Bursaspor, Süper Lig’e veda ettiğinde her alanda olduğu gibi bu noktada da düşüş başladı.
2020/21 sezonunda TFF 1. Lig’de mücadele gösteren Bursaspor, düşen marka değeri sebebiyle transfer pazarındaki etkisini de yavaş yavaş yitirmeye başladı.
Pekçok genç oyuncu bedelsiz bir şekilde takımdan ayrılırken, söz konusu sezon yeşil beyazlı kulüp ayrılık yaşadığı oyuncuların hiçbirinden transfer geliri elde edemedi.
Yalnızca Ali Akman’ın Frankfurt’a gidişinden ‘yetiştirme bedeli’ alabilen Bursaspor’da; altyapıdan yetişen Kubilay Kanatsızkuş, Rüştü Hanlı ve Sedat Dursun kulübe gelir sağlayamadı.

3 OYUNCU 1 MİLYON 651 MİLYON EURO’YA SATILDI

Haberin Devamı

Bursaspor, geçtiğimiz sezon ise Burak Kapacak, Taha Altıkardeş, Kerem Şen ve Batuhan Kör’ün transferleriyle kıpırdanma gösterdi.
Burak Kapacak’tan 1 milyon 350 bin Euro’luk gelir sağlayan kulüp; Taha Altıkardeş’i 1 milyon 190 bin Euro’ya, Kerem Şen ve Batuhan Kör’ü de 459’ar bin Euro’ya Trabzonspor’a verdi.
Hatırlayalım; o dönem özellikle Trabzonspor’a transfer olan Taha, Kerem ve Batuhan üçlüsünün transfer bedellerinin düşüklüğü, Bursa kamuoyunda uzun bir süre tartışılmış ve yoğun eleştiriler almıştı.
Ancak Bursaspor için bu noktada tehlike sinyalleri yaratan bir başka durum yönetim-oyuncu ilişkilerindeki kopukluktan dolayı altyapı oyuncularının birer birer takımdan bedelsiz bir şekilde ayrılması oldu.
Ataberk Dadakdeniz, İsmail Çokçalış ve Emirhan Aydoğan, takım içerisinde ciddi bir potansiyel ve gelecek vaat etmelerine karşın, yönetim ile aralarındaki uyuşmazlıklar nedeniyle kulübe birer birer veda etti.
Bursaspor da, geleceğindeki potansiyellerinin gelirinden mahrum kaldı.

Haberin Devamı

GELECEK VAAT EDEN OYUNCULAR YİNE AYRILIYOR

Bu sezonun başına baktığımızda da yeni bir lig düşüşü yaşayan Bursaspor, potansiyel oyuncularını bir kez daha elinde tutamadı.
Geleceğin yeteneklerinden olarak gösterilen Vefa Temel, bedelsiz bir şekilde Giresunspor’a imza atarken; Tuğbey Akgün de sessiz sedasız kulübe veda etti.
Bursaspor, ligden düşüşün de etkisiyle pek çok oyuncusuyla yolları ayırırken, hiçbir oyuncusundan transfer geliri elde edemedi.
Yeşil beyazlı kulüp, bu denli maddi sıkıntılar ile boğuşurken son zamanlarda bir türlü genç oyuncularını doğru bir şekilde pazarlayamadı ve transfer dünyasının sessiz, sakin kulüplerinden birisi oldu.
‘Değerini bulduğunda gider’ anlayışı da tarihe gömülürken, bazı altyapıdan yetişen ve gelecek vaat eden isimler, çok komik rakamlar etrafında transfer olurken; pek çok oyuncudan gelir dahi elde edilemedi.

Haberin Devamı

OLAN BURSASPOR’UN GELECEĞİNE OLDU

Şüphesiz; Bursaspor, son 10 yıl bazında transfer geliri en yüksek ekiplerden birisi.
Hatta kulüp Süper Lig’de mücadele ettiği son dönemlerde dahi, kıyaslamalar yapıldığında son 5 sezonun transferde en fazla kar sağlayan ve genç oyuncularından gelir elde eden kulübü konumundaydı.
Ancak kulüp içerisindeki iletişim kopukluğu, oyuncularla olan diyaloglardaki pürüzler, aidiyet sorunu ve daha pek çok etken, Bursaspor’daki gençlerin ilk fırsatta bir kaçış noktası bulmasına sebep oldu.
Burada bir tarafın haklılığı ya da haksızlığından ziyade, olan Bursaspor’un geleceğine oldu.
Transfer gelirlerinin maksimum düzeyde elde ettiği dönemlerde doğru yönetilememek Bursaspor’un kaderi olurken, buradan elde edilen gelirler bir türlü istikrar oluşturamadı.
Günlük bakışlar ve problemlere anlık çözüm anlayışı, Bursaspor’un mali açıdan bu noktaya gelmesine yol açtı.

KÜLLERİNDEN DOĞABİLMESİ İÇİN YENİ FIRSAT

Gerçek o ki; Bursaspor, genç ve potansiyelli altyapı oyuncularının kariyer planlamalarını doğru bir şekilde oluşturamazken, bazı isimler de elden kayıp gitti.
Bursaspor, yeni sezonda TFF 2. Lig’de ise bambaşka bir mücadele edecek.
Bu kez kadronun neredeyse tamamını altyapı oyuncuları oluşturuyor.
Bu kapsamda oyuncular kendilerini gösterme fırsatları yakalayacak, hatta içlerinden öne çıkacak yıldız adayları da kendilerine yeni pazarlar bulacak.
Haliyle Bursaspor yönetiminin, teknik heyetinin ve idari yapının da bu noktada genç oyuncuların üzerine daha fazla eğilmesi ve bugünden geleceklerini şekillendirmesi gerekiyor.
Zira her ne kadar destekten bahsetsek de en güçlü kaynağı yine altyapı oluşturacak.
Altyapıdan elde edilecek gelirler ile Bursaspor, küllerinden doğabilme fırsatını yakalayacak.
Elbette bu, yalnızca tek bir yıl özelinde değil en az 5 yıllık bir süreci kapsıyor.
Dileriz sonraki süreçte de bu gerçekleşir ve Bursaspor, uzun vadeli planlar ve genç oyuncularını doğru bir şekilde transfer stratejisinde kullanarak, güçlü pazar payına da yeniden ulaşabilir.

Yazarın Tüm Yazıları