Facebook’un Türkiye'deki ilk partneri: Ege İşlekel

Yeni nesil gürül gürül geliyor. Ege İşlekel, öğrendiği programları sadece merakı ve ilgisi olduğu için farklı formlarda işlemeye ve eserler oluşturmaya başlıyor. Rönesans eserlerini dijital manipulasyonla buluşturuyor ve ne oluyorsa ondan sonra oluyor. Gucci gibi dünya devi bir marka İşlekel’i ekibine alıyor. Facebook, şimdiki adıyla ‘Meta’, ona partnerlik teklif ediyor ve Spark AR denen platformda Türkiye’deki ilk ortağı oluyor.Yüzdeyüz İlham Veren Sohbetler’de yeni neslin en iyi örneklerinden biri ile sizleri tanıştıracağız. Yaratıcı, yeni çağı yakalamış, üzerine değer katmış biri Ege İşlekel. Ve lütfen bir ara eserlerine bakın; yeni yüzyılın Rembrand’ı!

Haberin Devamı

 Facebook’un Türkiyedeki ilk partneri: Ege İşlekel

RÖNESANAS ESERLERİNİ MANİPÜLE EDEREK BAŞLADIM

- Ege bey iç mimarlık okuyorsunuz ve daha sonra hobi olarak sosyal medyada paylaştıklarınızla tüm dünya sizi tanımaya başlıyor. Herkes bir şeyler paylaşıyor ama tüm dünya görmüyor. Sizin hikayeniz nasıl başladı?
EGE İŞLEKEL: Evet, iç mimarlık okudum. Okuduğum sırada ve sonrasında üç boyutlu modelleme programları, onları görselleştirme ve sunumları ile ilgili birçok program öğrenmeye başladım. Bunları öğrenince mimarlıkla ilgili çalışmaların dışında farklı alanlarda da kullanılabildiği için ben de bunu denemeye başladım. Bu arada benim Rönesans eserlerine karşı aşırı bir ilgim vardır; babam küçüklüğümden beri bunların hikayelerini bize anlatırdı. Ben de bu programları öğrendiğimde bu iki kaynağı birleştireyim dedim. Başlarda pratik yapmak için çok temel çalışmalar yaptım. Sonra gözüme güzel gözüktükçe sosyal medyada paylaşmaya başladım. Bunları paylaşırken birilerine bir şey kanıtlamak gibi bir hedefim yoktu, tamamen hobi amaçlıydı. Yani ahşap boyama yapsaydım onu paylaşacaktım. Tamamen kendim beğendiğim için koydum. İlk Rönesans heykellerini manipüle ederek başladım; onları Türk motifleriyle harmanlıyordum...

Haberin Devamı

- Neden peki?
EGE İŞLEKEL: Tamamen programın neler yapabileceğini görebilmek için yapıyordum. Baktım yaptığım çalışmalar çok gerçekçi olmaya başladı. Bunları yaparken programın özelliklerini de öğreniyordum. Bu arada bu programla Rönesans eserlerini manipüle etme çalışması, yani rönesans eserlerini dijital manipulasyonla buluşturma fikri ilk benimle başladı diyebilirim.

- Gucci tarafından keşfedilmeye kadar geçen süreçteki takipçi sayınız, ilgi nasıldı?
EGE İŞLEKEL: Benim en büyük çıkışım Gucci’nin beni keşfetmesiyle oldu. Gucci ile birlikte takipçi sayım çok yükselmeye başlamıştı ama bir sene öncesinde hiçbir şey yoktu.

‘GUCCİ BİLE BENİ SEÇTİYSE DEMEK GÜZEL ŞEYLER YAPIYORUM!’

Haberin Devamı

- Gucci ile bir araya gelmeniz nasıl oldu?
EGE İŞLEKEL: Beni takip etmeye başladıklarında bir mesaj attılar. Gucci, dünya çapında 15 tane sanatçı seçti. Kimisi analog kolaj yapan, kimisi benim gibi dijital görsel manipülasyonları yapan insanlar, bazıları heykeltıraş... 15 kişinin içinden birisi olmak, seçilmek çok gurur verici bir duyguydu. Arada aynaya bakıp şunu söylüyorsun: ‘Gucci bile beni seçtiyse demek güzel şeyler yapıyorum’...

- Nasıl bir sistemle çalışıyorlar?
EGE İŞLEKEL: Dünyanın her tarafından seçilen bu sanatçılarla yüz yüze çalışma imkanı yoktu. Bize yeni çıkacak ürün grubunun konseptini verdiler. Zaten sonradan bu ürün grubu çok popüler oldu. ‘Bunların reklam görsellerini hazırlayın’ dediler. Bizi tamamen serbest bıraktılar. Bizden birkaç çalışma ve yaptığımız bu çalışmaların fotoğraf görsellerini göndermemizi istediler. Onlar da içlerinden bir veya iki tanesini seçtiler. Tabii çok yoğun bir süreç. Bütün görsel taramaları yapılıyor, inspiration (ilham) olacak bütün araştırmalar, gözlemler yapılıyor. Eserlerimizi Gucci’ye sunabilmek için de bize bir ay kadar bir süre verdiler ki bu çok yeterli ve hatta bence uzun bile bir süreydi. Gucci ile işbirliğim bununla da kalmadı. Sonra tekrardan benimle çalışmak istediler. Milano Fashion Week’e onlar için Instagram filtresi yaptım.

Haberin Devamı

Facebook’un Türkiyedeki ilk partneri: Ege İşlekel

TÜRKİYE’DE FİLTRE YAPAN İLK KİŞİLERDENİM

- Filtre yapmak bambaşka bir şey değil mi? Yazılım işi değil mi?
EGE İŞLEKEL: Evet, işte ben ona da merak sardım! Hatta Türkiye’de Instagram filtresi yapan ilk kişilerdenim ve zaten sonrasında bununla birlikte Facebook, şimdiki adıyla ‘Meta’ bana partnerlik teklif etti. Bu platformun adı Spark AR diye geçiyor. O dönem Türkiye’de ilk ve tektim, şu anda sanırım partner olan iki kişiyiz. Ben şahsi olarak partnerim ve bir tane de ajans var.

- Çok gurur verici bu... Spark AR nasıl platform?
EGE İŞLEKEL: Instagram’da uygulanan filtreler bu programla yapılıyor. Bu program da Facebook’un kendi programı. Programın adı da Spark AR ve burada bulunan (asarımcıların birbirleriyle konuştuğu kendi topluluğu var. Aynı zamanda Spark AR Partnerlik diye bir şey var. Bu da aslında Facebook’un partnerliği oluyor, ben de o partnerlerden birisiyim.

Haberin Devamı

- Peki Facebook’un dünyada ve Türkiye’de kaç tane partneri var?
EGE İŞLEKEL: Türkiye’de ilk ben vardım, sonra bir de ajans dahil oldu. Dünyada ise yaklaşık 100 civarı partneri bulunuyor.

- Bu partnerler ne yapıyor?
EGE İŞLEKEL: Markalar Facebook’tan Instagram filtresi istiyor. Facebook partnerlerinin portföyünü müşteri ile paylaşıyor. Markalar da beğendikleri, tercih ettikleri ile çalışmalarını yapıyorlar. Tabii ben Facebook’la partnerliğe başladıktan sonra çok büyük markalarla da çalışmaya devam ettim: H&M, Alexander Wang, Universal Music Studios, Pandora gibi...

- Peki markalar neden filtre istesin?
EGE İŞLEKEL: Kullanıcılar filtreyi her kullanıp paylaştığında yukarıda markanın ismi geçiyor. Filtreyi sadece yüzümüze konan maskeler gibi düşünmeyin. Markayı ön plana çıkartan, görünürlüğünü fazlalaştıran çok fazla filtreler var, alternatifler var. Ben işin bu tarafı ile ilgileniyorum, yani aslında işin kreatif süreci, markaların görünürlülüğünü artıracak fikirleri bulma kısmı. Mesela size bir örnek vereyim: Bir pırlanta markasına nasıl bir filtre yapabiliriz? Bu fitreyi herkes görsün ama ben belirli kullanıcılara istediği ürün yelpazesini, onlara özel göstermek istiyorum. Bunun için ne yapıyorum? Soru-cevap mekanizması oluşturuyorum. Sorularla, verdikleri cevaplarla, sadece ilgili oldukları ürünlere yönlendirip bakmalarını, takip etmelerini sağlayabiliyorum. Böylelikle bir bakıma kişilik testi ile kullanıcıya uygun ürünü finalde gösteriyorum diyelim.

Haberin Devamı

- Bunu şimdi siz Facebook’la beraber yapıyorsunuz. Peki bunu dışarıdan freelance yapmanız mümkün mü?
EGE İŞLEKEL: Aslında Milano’da yaşarken kendi şirketim vardı ve bunu zaten freelance şeklinde dışarıdan yapıyordum. Milano’da da yedi sene yaşadım. Orada bu işi yaparken inanılmaz boyutlara iş geliyordu. Türkiye’ye geldiğimde iki sene freelance çalışmaya devam ettim. Sonrasında bir şirketten bana kreatif managerlik teklifi geldi.

Facebook’un Türkiyedeki ilk partneri: Ege İşlekel

KANYE WEST BENİM GÖRSELİMLE SOSYAL MEDYASINI KAPATTI

- Tüm bunlar Gucci’den sonra oldu değil mi?
EGE İŞLEKEL: Evet Gucci’den sonra herkes bir anda benimle röportaj yapmak istedi. Daha önce yapmış olduğum eserler üzerine makaleler yazıldı. Bizim ailede doktor sohbetleri çok olur. Babam ve amcam doktor oldukları ve sürekli tıpla ilgili sohbetler ve görseller içinde olduğumdan, anatomiye merakım vardı. Heykellere birebir kas yapılarını ve anatomiyi çok doğru bir şekilde yerleştirmek üzerine çok fazla anatomik referans inceledim ve böyle bir çalışma serisi yaptım. Yapmış olduğum bu çalışmalar üzerine başka bir ülkede ‘anatomiye bu kadar doğru yaklaşan bir çalışma görmemiştik’ diye çok hoşuma giden bir makale yazıldı. 2017 senesinde Kanye West, sosyal medya hesabını geçici bir süre kapattı. Kapatmadan önce de son kare olarak benim daha önce yapmış olduğum sosyal medya bağımlılığını eleştirdiğim bir çalışmayı paylaştı. Bu son paylaşımı olduğu için de herkes Kanye West’in sosyal medya hesabını kapatışını benim görselimle duydu. Biraz da şanslıyım galiba.

- Dijital manipülasyona dair sosyal medyada birçok görsel görüyoruz ama sizin yaptıklarınız duyguya hitap ediyor...
EGE İŞLEKEL: Ben çalışmamı yaparken insanları güldürmeyi değil de düşündürmeyi hedefliyorum. Mesela bir çalışmamdan bahsedeyim: Bir kadın son nefesini vermek üzere ve şarj kablosu boynuna dolanmış. Görüyoruz ki telefonun şarjı bitmiş... Ve aslında günümüzde de şarjımız bittiğinde, internet olmadığında, elektrikler kesildiğinde, bir anda hayattan koptuğumuzu hissedebiliyoruz. Dışarı çıktığımızda aslında bunların hiçbirisine ihtiyacımız yok ve bunu gözlemlediğimde ilk olarak buna uygun bir sanat eseri aradım. Eseri gördüğümde ‘tamam işte bu’ dedim.

- Çalışmalarınızda yapay zeka kullanıyor musunuz?
EGE İŞLEKEL: Hayır, yapay zeka kullanmıyorum. Zaten benim başladığım dönemde yapay zeka yoktu. Benim dönem elle yapılan kolaj tekniği ile dijitalde yapılan kolajın birleşimi bir döneme denk geliyor.

- Sanatta yeni bir akıma etkiniz olduğunu düşünüyor musunuz?
EGE İŞLEKEL: Bu tekniğin adı dijital foto manipülasyon. Ama şunu söyleyebilirim: Van Gogh gibi, Mona Lisa, İnci Küpeli Kız gibi klasik eserleri foto manipülasyon tekniğini uygulayan ilk kişilerdenim diyebilirim. Sonrasında çok benzerlerini görmeye başladık.

- Aslında siz belki de dadaizm akımının dijital platformdaki çağdaş versiyonusunuz?
EGE İŞLEKEL: Evet çok doğru, böyle denebilir. Belki biraz zamanla günümüze uyarlanmış hali.

- Şu anda neler yapıyorsunuz?
EGE İŞLEKEL: Markaların sosyal medya platformlarında kendilerine özel Instagram ve Tiktok filtreleri, markaya özel grafik çalışmaları, konsepte uygun dijital foto manipulasyon işleri ve günümüzde yeni yeni popüler olan 3 boyutlu animasyonların normal videolara gerçekçi bir şekilde entegre edilmiş 15 saniyelik viral video işleri. Kısacası bir markanın sosyal medyada kullanabileceği tüm reklam işlerinin tasarımları.

ORTAMLARI AÇIK KİTAP GİBİ OKUMAYI SEVERİM

- Peki genel olarak eserlerinizde en çok nelerden ilham alıyorsunuz?
EGE İŞLEKEL: Benim en çok etkilendiğim alan, dışarıdaki yaşantı. Sokağa çıkarım, halkın olduğu yerlerde oturup, gözlemlerim. Sosyal ortamlarda daha çok dinlemeyi severim. Oralardan bir şeyler kapmaya, daha sonra kullanabileceğim malzemeler çıkarmayı seviyorum. Sohbet ettiğimiz o tüm ortamlar benim için açık bir kitabı okumak gibi...

- Dışarıda filtre yapan bir yetenek varsa bunu görüp keşfedebiliyor musunuz?
EGE İŞLEKEL: Evet biz sürekli bunların kontrolünü, gözlemini yapıyoruz zaten. Nasıl ben zamanında yetenek avcıları tarafından keşfedildiysem, Türkiye’de ve dünyada bu tarz çalışmalar yapan yetenekleri de keşfediyoruz.

- Lüks tüketim ile ilgili ne düşünüyorsunuz?
EGE İŞLEKEL: Lüks markaların çıkarttığı koleksiyonların daha ulaşılabilir markalara tasarım anlamında önderlik ettiğini düşünüyorum ve saygı duyuyorum. Tabii ki tüm koleksiyon bir kişiye baştan sona uygun olmuyor ama herkese hitap eden parçalar çıkabiliyor. Ülkemizdeki lüks tüketim anlayışıyla Avrupa’daki arasında epey bir fark var. Türkiye’deki lüks tüketimi biraz daha belki kaba bir tabir olacak ama Arap kültürüne daha yakın. Sahip olduğu şeyi göstermeyi istediği için onu alıyor, taşıyor veya kullanıyor. Bu markalar zaten Avrupa’nın içinde, çok kolay ulaşılabilir olduğu için orası da buna bu gözle bakıyor. Türkiye’de bu markalara ulaşmak ve fiyatların geldiği noktalar Avrupa ile kıyaslanamaz.

Facebook’un Türkiyedeki ilk partneri: Ege İşlekel
 

SOHBETTEN İZLENİMLERİM

- Eğitimiyle, görgüsüyle, duruşuyla pırıl pırıl biri.
- Prensipli ve disiplinli.
- Yeni fikirlere açık, vizyoner.
- Çocuksu bir merakı ve olgun bir iş ahlakı var.
- Avrupa kültürüne yakın ama milliyetçi ve ailesine düşkün.

 

İKİLİ SEÇENEKLERDEN BİRİNİ SEÇİN

- Yürüyüş-Koşu: Yürüyüş.
- Sıkılmak-Sabretmek: Sabretmek.
- Susmak-Konuşmak: Susmak.
- Dans Etmek-Oturmak: Oturmak.
- Klasik-Modern: Modern.
- Dobra-Politik: Politik.
- Samimi-Mesafeli: Mesafeli.
- Uykucu-Uykusuz: Uykusuz.
- Sakin-Heyecanlı: Sakin.
- Kitap-Dergi: Dergi.
- Doğa-Konfor: Konfor.
- Kedi-Köpek: Köpek.
- Güneş-Yağmur: Yağmur.
- Çay-Kahve: Kahve.
- Et-Ot: Et.
- Disiplinli-Rahat: Disiplinli.
- Unutur-Affetmez: Affetmez.
- Tatlı-Tuzlu: Tuzlu.
- Çin Yemeği-İtalyan Yemeği: İtalyan Yemeği.
- Şarap-Rakı: Şarap.
- Esprili-Ciddi: Esprili.

 

KİMLİK

- Burcu: Koç.
- Okuduğu okullar: Özel Ege Lisesi, Yaşar Üniversitesi İç Mimarlık Bölümü, Universite Degli Studi di Sassari - Eramus (Mimarlık), The Chinese University of Hong Kong - Winter School (Urban Design), Scuola Politecnica di Design SPD - Master - (Interior Design).
- Bekar-aile: Evli.
- İlgi alanları: Rüzgar sörfü, Deniz akvaryumu, dijital manipülasyon, 3 boyutlu modelleme ve animasyon.


YÜZDEYÜZ

- Senin için yüzdeyüz tek gerçeklik nedir?: Benim için tek gerçeklik aksini kabullenemediğim ve doğru olduğuna inandıklarım.
- Yüzdeyüz olmak istediğin yer neresi?: Deniz kenarında huzurlu bir yer. İtalya’da bir sahil kasabası.
- Yüzdeyüz güvendiğin kişi?: Ailem.
- Yüzdeyüz bilmek istediğin şey? (kimsenin bilmediği ve senin öğrenmek istediğin bir şey): Geleceğe yönelik vereceğim yanlış kararların listesi.

 

KİMSİN?

- Kimin beyninde olmak isterdin? -düşüncelerini merak ettiğin-: Elon Musk.
- Kimin gözleriyle dünyayı görüp algılamak isterdin?: Atatürk.
- Bir ‘eser’ olsan hangisi olurdun?: Michelangelo’nun Adem’in Yaratılışı freski olmak isterdim.

 

NOKTALI YERLERİ DOLDUR

- ..... çok iyi yaparım: Dinlemeyi.
- ..... hiç beceremem: Yalan söylemeyi.
- Çevrem beni ..... biri olarak tanımlar: İnatçı.
- Az kişi bilir ben ..... biriyim: Hırslı.

 

MANEVİ ANLAMDA YAŞAMDAN

- Kazandıklarım: Anlam vermek ve empati yapmak.
- Yatırımlarım: Kendimi geliştirmek.

 

SANA DAİR KISA KISA

- Dijital tasarımcı olmasan ne olmak isterdin?: Balet.
- 20 yıl önceki haline döndün, ona ne öğüt verirdin?: Hayatın yeni başlıyor.
- Hayat motton varsa nedir?: Hiç bir zaman bırakma.

 

İYİ Kİ...

- İyi ki yapmışım: Milano’da yaşamışım.
- İyi ki kabul etmişim: Yurt dışındaki master eğitimini.
- İyi ki başladım: Dijital çalışmalar yapmaya.
- İyi ki yapmamışım: İyi ki başladıktan sonra pes edip dijital sanat çalışmaları yapmayı bırakmamışım.

 

Yazarın Tüm Yazıları