Mustafa Koç Spor Ödülü, güreşte kadınların önünü açan Yasemin Adar’ın

Zamansız kaybettiğimiz Mustafa Koç, Birleşmiş Milletler’in, toplumsal cinsiyet eşitliğinin erkekler tarafından da desteklenmesi için başlattığı “HeForShe” girişiminin önde gelen savunucularından birildi

Haberin Devamı

Koç Holding ve Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi’nin işbirliğiyle bu yıl ikincisi düzenlenen “Mustafa V.Koç Spor Ödülü”nün ikincisinin kime gittiğini görebilseydi kuşkusuz çok mutlu olurdu.

Zira sahnede, ünlü tasarımcı İvan Chermayeff’in tasarladığı ödülü Caroline Koç’un elinden alan kişi 2017 Dünya Şampiyonu kadın güreşçimiz Yasemin Adar.
Türkiye’nin ilk dünya şampiyonu kadın güreşçisi.

Aynı zamanda 200 bin liralık ödülün sahibi de olan Yasemin Adar üst üste (2016-2017-2018) 3 kez Avrupa Şampiyonu da olmuştu.

Jüri Başkanı Caroline Koç’un ödülü açıklarken Yasemin Adar için “azimli, çalışkan ve disiplini” gibi sıfatları peş peşe sayıyor.

Oldukça duygu yüklü bir tanıtım filminden sonra sözü alan Yasemin Adar’ın konuşması, güreş gibi bir “erkek sporunu” seçmiş bir kadının azmini ortaya koyuyor.

Mustafa Koç Spor Ödülü, güreşte kadınların önünü açan Yasemin Adar’ın
Caroline Koç, Yasemin Adar, Naval El Mutavakel ve Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Başkanı Uğur Erdener

Haberin Devamı

KADIN HİÇ GÜREŞİR Mİ?

“Güreşe ilk başladığım zaman pek çok önyargı ile karşılaştım. Sıklıkla bu sporu yapmamam gerektiğini, yapamayacağımı söyleyenler oldu. Bir kadın olarak söylenenlere kulak asmadan, hiç pes etmeden, kendime inanarak, hiç durmadan ve tutkuyla çalışarak neleri başarabileceğimi gösterdim” diyor.

Yasemin Adar, tanıtım filminde izlediğimiz gibi artık Türkiye’de güreş sporunu yapmak isteyen kadınlar için bir rol model.

Türkiye’nin pek çok şehrinde Adar’ın başarılarından sonra açılmış “kadın güreşçi klüpleri” var.

Pek çok şehirde onun izinden gitmek, başarılara imza atmak isteyen kızlar var.

Zaten Yasemin Adar da konuşmasında bunun altını çiziyor.

“Ben artık mücadelemin yeni gelen genç güreşçi kadınlar için olduğunu, mindere onların önünü açmak için çıktığımı düşünüyorum”.

Mustafa Koç Spor Ödülü, güreşte kadınların önünü açan Yasemin Adar’ın
Yasemin Adar

OLİMPİYATLARIN EFSANE İSMİ

Mustafa V. Koç Spor Ödülü törenin anlamlı konuşmalarından birini de yıllarca önce kadınların önünü açmak anlamında aynen Yasemin Adar gibi düşünmüş olan başka bir kadın sporcu yapıyor.

1984 Los Angeles Olimpiyatları’nda altın madalya sahibi olmayı başarmış ilk Afrikalı, Müslüman kadın atlet Faslı Naval El Mutavakel.

Haberin Devamı

Uluslararası Olimpiyat Komitesi Başkan Yardımcılığı, iki kez Fas Spor ve Gençlik Bakanı gibi görevleri de yürütmüş olan El Mutavakel Olimpiyatların efsane bir isimleri arasında.

Bugün ise uluslararası Olimpiyat camiasının önde gelen simalarından.

Konuşmasında “1984 yılında Olimpiyat oyunlarına katıldığımda kimse beni tanımıyordu ve inanmıyordu” diyor.

Mustafa Koç Spor Ödülü, güreşte kadınların önünü açan Yasemin Adar’ın
Naval El Mutavakel

Başarılı kariyeri boyunca kadınların spor aracılığıyla özgürleşmeleri, kendilerini kanıtlamaları için mücadele etmiş olan Naval El Mutavakel “spor olduğu için bugünkü konumundayım” diye konuşuyor.

1980’li yıllarda, Müslüman kadın sporcuların önünü açmayı başarmış olan Naval El Mutavakel ile Türkiye’de güreş sporunda kadınların önünü açan Yasemin Adar’ın Mustafa Koç Spor Ödülü nedeniyle bir araya gelmiş olmaları töreni izleyenler için güzel bir sürpriz.

Yazarın Tüm Yazıları